Hírek

Felcsúton játszik a válogatott

Mészöly Géza elmondta, hogy valószínűleg a jövő évi U19 Európa-bajnokság nyitómeccsével avatják az új stadion.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A felnőtt válogatott bukaresti és amszterdami veresége valóságos lavinát indított el. A történet Egervári Sándor lemondásával, majd Szalai Ádám beszédével folytatódott. Az U21-válogatott albánok elleni veresége csak olaj volt a tűzre, ráadásul ugyanazon a napon a jövő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő U19-csapatunk is kikapott az angoloktól.

A közelmúltban számos támadás érte a felnőtt válogatott játékosokat, a szövetség vezetőit és az edzőket is. A SportKlub televízió Beszólás című műsorában a betelefonáló nézők Mészöly Gézát, a 19 éven aluliak szövetségi edzőjét kérdezhették a kialakult helyzetről és a problémákról.

– Nagyon komoly mérkőzéseket játszhattunk ebben az évben, ezért nagy köszönet jár az MLSZ vezetésének. Azt szerettem volna, ha Európa legjobbjaival játszunk, de találkoztunk az Egyesült Államokkal is a májusi, portugáliai tornán, amit megnyertünk – kezdte Mészöly.

A műsorban idézték Mészöly Géza szavait, amelyeket az angolok elleni vereséget követően mondott: „Ott vannak a Bobál-ikrek, nálam alapember mindkettő, és ezek a fiúk néhány napja NB III-as meccsen léptek pályára a visszafogott játékerőt képviselő Dabas ellen. Ha jól tudom, nyertek kilenc-nullára, nagyjából futottak három métert, és meg sem izzadtak. Most meg az angol gladiátorokkal meccseltek. Lehet így felkészülni? Vagy vegyük Kalmár Zsolt esetét. Még az angol kapitány is dicsérte, itthon mindenki tisztában van vele, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetségéről van szó. Na most ez a srác épp csütörtökön, az angolok ellen játszott először ötvenkét percet egyhuzamban. Mert Győrben rendszerint csere. Nem jól van ez így.”

– Ezért is kaptam, hogy csak ebben látom a vereség okát, de nem csak a legutóbbi mérkőzés után nyilatkoztam, hogy nagyon fontos lenne, hogy ezek a játékosok minél többet játsszanak a felnőtt csapataikban – reagált Mészöly. – A németek elleni meccs után is mondtam, hogy nagyon fontos, hogy a következő szezonban, januártól kezdődően minél többen játsszanak. Való igaz, hogy csak Kalmár Zsolt tudott játszani, ő is csak keveset. Azzal példálóztam, hogy engem Illovszky Rudi bácsi pont ennyi idős koromban tett be a Vasasba. Én sem játszottam mindig, de menedzselt, kezelt engem, és amikor volt egy gyengébb mérkőzésem, akkor lehet, hogy kimaradtam, de nem huzamosabb időre. Lépésről lépésre beépített a csapatba. A játékosaim lelkileg egy kicsit meg vannak törve, mert fel voltak ajnározva, azt hallották, hogy fantasztikusak, most meg nem jutnak szóhoz. Ez nem egyszerű állapot. Nem érzem úgy, hogy ezen a mérkőzésen csak azért kaptunk ki, mert a mieink nem játszanak. Ez azért nagyon fontos, mert az összes ellenfelünk játékosai ott vannak, a Premier League-ben vagy a Bundesligában be merik tenni őket. Nálunk is van változás, mert Kalmár Zsoltot és Németh Máriót próbálják betenni, de ez még mindig kevés. És nem lesz rosszabb tőlük a csapatuk. Nagyon nehéz ebbe beleszólni, de remélem, átérzik a tulajdonosok és a vezetőedzők, hogy érdemes ezekhez a játékosokhoz nyúlni és használni őket.

A szakemberek úgy gondolják, hogy Mészöly Géza esélyes lehet a felnőtt válogatott irányítására. Újpesten jó munkát végzett annak idején, de mostanság egyáltalán nem gondolkozott azon, vajon a komoly külföldi klubokban játszó légiósok hogyan viszonyulnának hozzá.

– A kilencvenötös korosztályban gondolkozom, és a jelenlegi feladatomra koncentrálok. Természetesen megtisztelő, hogy a nevem egyáltalán felvetődött kapitányként, de odáig még nem jutottam, hogy terveket készítsek – magyarázta Mészöly Géza. – Úgy érzem, ez számomra testhezálló feladat, és nagyon szívesen csinálom. Főleg azért, mert jövőre Európa-bajnokság lesz Magyarországon. Nyolc csapat két négyes csoportban fog küzdeni. Az első meccs valószínűleg az új felcsúti stadion megnyitója lesz. Reményeink szerint sikerül továbbmennünk, és akkor nagyobb közönség előtt, Újpesten lehet a mérkőzésünk. Ha benne leszünk az első hatban, akkor automatikusan kvalifikáljuk magunkat a világbajnokságra, ami Új-Zélandon lesz, utána pedig jön az olimpia. Akkor tudnánk bizonyítani, hogy ezek a tehetséges fiatalok igenis itt vannak, hiszen három-négy éven belül ebből a korosztályból négy-öt válogatott játékos is kikerülhet.

Az utánpótlás-válogatottaknál meglévő egységes filozófiát rendkívül fontosnak tartja, hiszen ezáltal sokkal könnyebbé válik az átjárás a legtehetségesebb fiatalok számára a korosztályos csapatok között.

– Lényeges, hogy egységes filozófia alakuljon ki a korosztályos válogatottaknál, hogy ne lepődjön meg egy kilencvenhatos játékos, ha nekem szükségem van rá, és egy évvel fiatalabbként ugyanúgy tisztában legyen azzal a filozófiával, amit mi elgondolunk akár az U15-ös korosztálynál, vagy az U17-nél vagy az U19-nél – magyarázta Mészöly Géza. – Nem feltétlenül az egyforma játékrendszerben gondolkodás a lényeg, mert a játékhelyzetekhez kell viszonyulni és alkalmazkodni. Van egy alapfelállása minden egyes csapatunknak, például a négy-három-három, és abból abszolút a támadófutballt erőltetjük. Nem mondtam azt a csapatomról, hogy sokkal jobban játszott, mint az angolok. Nem kell minket lesajnálni, mert ez egy jó csapat, amely az Európa-bajnokságra készül, és benne van, hogy kap egy-egy odavágást…

A távozó szövetségi kapitány, Egervári Sándor segítője, Kenyeres Imre elmondta, hogy a futómennyiség és a passzok száma, illetve pontossága alapján látható, hogy az elmúlt három évben fejlődött a magyar válogatott.

– Korábban is mindig ezzel jöttek, hogy a magyar játékosok nem tudnak annyit futni. Jelzem, hogy igenis már tudnak – reagált erre a felvetésre Mészöly Géza. – Van egy statisztikai adat a Bajnokok Ligájában, hogy amelyik csapat többet fut, az általában kikap, mert nyomozza a labdát. A magyar csapatnál is így lehetett… Meg tudjuk futni a szükséges mennyiséget, bár nem mindegy, milyen sebességgel, és mennyi sprint van benne. Nekünk is van lehetőségünk különböző statisztikai adatok begyűjtésére. Amikor idehaza a portugálok ellen három-hármat játszottunk, tíz emberrel labdabirtoklási fölényt tudtunk kialakítani, az utolsó harminc percben mi domináltunk, és akkor rúgtuk a gólokat.

Szintén slágertéma mostanság a védőjátékosok kérdése. Az U19-válogatott edzője szerint az általa irányított korosztályban tehetséges hátvédek, bár az egyikükre hosszú ideig nem számíthat.

– Az egyik védőjátékosom, a Liverpoolban játszó Polgár Kristóf elég súlyosan megsérült, keresztszalag-szakadása van, valószínűleg az Európa-bajnokságon nem tud játszani – mondta Mészöly Géza. – Más problémával is küszködünk. Az MTK játékosát, Asztalos Dávidot például középső védőként játszatom, a klubjában viszont sokszor csatárként szerepeltetik. Nehézséget okoz, hogy nem ugyanazt játssza nálam, mint a csapatában. Remélem, januártól ez is beáll, az edzők, a klub egy kicsit a segítségünkre lesz, és közös nevezőre jutunk. Talán ez is segíti a csapat védekezését. Volt már ilyen a sportágban, ez nem újdonság, de a probléma adott, és ezt meg kell beszélnie a klubnak és a szövetségi edzőnek, hogy egy hullámhosszon legyenek.

Egy betelefonáló szerint gladiátortípusú játékosokat kellene nevelni Magyarországon, akkor talán öt-tízévenként a magyar fiatalok közül is kikerülne egy sztár. Az edző ezzel nem nem ért egyet.

– Úgy érzem, végre megtaláltuk a gyökereinket, ahogy Puskás Öcsi bácsiék futballoztak – reagált Mészöly. – Most is látszott, hogy az angolok erősebbek, jobbak nálunk, nagyon keményen tudtak ütközni, ebben valóban alulmaradtunk, de meggyőződésem, hogy eredményt lehet elérni azzal a játékkal, ami három éve kezd kialakulni az utánpótlás-válogatottnál. Ezt részeredményekkel már bizonyítottuk, és bízom benne, hogy az Európa-bajnokságon is bizonyítjuk. Nekünk azokhoz a régi gyökerekhez, ahhoz a játékos futballhoz kell visszamennünk, amit Öcsi bácsiék bemutattak. A nyolcvanas években megpróbáltunk a német futball után menni, de meggyőződésem, hogy az nem fekszik a magyaroknak. A fizikai erő nekünk is kell, de nem az számít, hogy ki a nagydarab, inkább futballozni tanítsuk meg a gyerekeket.

Korábban sokan az akadémiai rendszer beindításában látták a magyar futball fellendülésének zálogát, most viszont egyre több szó esik arról, hogy az akadémiai képzés előtti időszakban nem végeznek minőségi munkát a gyerekek. Ezt a véleményt Mészöly Géza is osztja.

– A hat-tizenkét éves korosztállyal nem úgy foglalkoztunk az elmúlt tíz évben, ahogy kellett volna. Az életkori sajátosságokra nem készítettük fel a faitalokat. Tudom, mert három éve van egy focisulim, és látom, hogy ha szisztematikusan foglalkozunk a gyerekekkel óvódás kortól kezdődően, akkor hihetetlenül jó focit játszó játékosokká válhatnak – vélekedett az edző. – Ki kell mondani, hogy most valóban nem tudjuk megütni azt a szintet, hogy esetleg kijussunk világversenyekre felnőtt szinten. Természetesen meg kell próbálni mindent, és összerakni. A magyarok szeretik a futballt, és lehet, hogy eltelik fél év, és ugyanúgy kimennek majd a stadionokba, és szorítani fognak azért, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. A magyar futball jelenleg nem áll ott, nincsenek olyan képzett játékosok, és nem játszanak olyan bajnokságokban.

A következő kérdező arról érdeklődött, mit lát mentálisan az utánpótlásképzésben, miért vagyunk ennyire elmaradva a szerbekhez, bosnyákokhoz képest. Miért nem hajtanak a pályán?

– A mi srácaink eredményben, játékban és mentálisan is erősek, különösen akkor lennének még erősebbek, ha nem éreznék ezt a bizonytalanságot, hogy a klubnál most annyira nem bíznak bennük. Ez lelkileg megviselheti őket. Bízom benne, hogy lelkileg vannak olyan erősek, hogy jövő júliusban, amikor kimennek a pályára az Európa-bajnokságon, akkor igenis helyt fogunk állni, és jól fogunk szerepelni – szögezte le Mészöly.

Egy könnyedebb téma is szóba került: mi volt az oka, hogy az Újpest 2-1-re kikapott a Ferencvárostól az öregfiúk-rangadón.

– Az volt az oka, hogy az első félidőben a kispadon voltam. Null-kettőnél beálltam, rúgtunk is egy gólt, úgyhogy a második félidőt megnyertük. Az edzőnktől kérdeztem, hogy „nem akar nyerni, Pipi bácsi? Engem a kispadra ültetsz?” – mesélte Mészöly.

Olvasói sztorik