Hírek

Cél a világbajnokság és az olimpia

Rangadó
Rangadó

2013. 11. 13. 12:38

Mészöly Géza elmondta, hogy az U19-válogatott három év alatt már 58 nemzetközi meccset játszott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar U19-válogatott szövetségi edzője, Mészöly Géza a jövő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készül csapatával. Korosztályos együttesünk az idén már többször is megmérkőzött olyan ellenfelekkel, amelyen a kontinens élvonalába tartoznak, például az olasz, a német, a spanyol, a portugál, a francia vagy a belga fiatalokkal is játszottak a mieink. Most az angolokkal folytatódik a sor, a két csapat csütörtök délután méri össze tudását Telkiben.

A SportKlub televízió Dodzsem című műsorában Mészöly Géza elmondta, bár mindenkinek más az érdeke, de a szakembereknek, a menedzsereknek és a klubvezetőknek össze kell fogniuk, hogy ez a generáció később, felnőtt válogatottként is sikeres lehessen.

– Mennyire szolgálja az angolok elleni mérkőzés az Európa-bajnoki felkészülést?
– Nagyon! Szerencsére nem az első ilyen ellenfelünk ebben az évben, nagyon örülünk neki, hogy az angolok is megtiszteltek, és elfogadták a meghívásunkat – mondta Mészöly Géza. – Gondolom, ez két dolognak köszönhető. Egyrészt jövőre Magyarországon lesz az Európa-bajnokság. Az angolok októberben továbbjutottak a selejtezőből az elitkörbe, és ha ott is sikeresen szerepelnek, akkor az Európa-bajnokságon találkozhatunk velük élesben is. Ezt a meccset is úgy tekintjük, mint egy tétmérkőzést, itt már nem beszélhetünk barátságos meccsről. Éppen ezért örvendetes, hogy ebben az évben a németekkel, a franciákkal, a belgákkal, a portugálokkal és az amerikaiakkal is össze tudtuk mérni a tudásunkat. Meggyőződésem, hogy az angolok elleni mérkőzés is nagyban segíti majd a felkészülésünket.

– Ott állt a pálya szélén, miközben a játékosai a világ legjobb korosztályos játékosaival találkoztak. Érzékelte azt az őrületes különbséget, ami a magyar és a német felnőttek között van?
– Büszkén mondhatom, hogy játékban és eredményben is fel tudtuk venni a versenyt. A kilencvenötös korosztályunkban van egy-két kilencvenhatos születésű játékos is, akik nagyon tehetségesek, és kiverekedték maguknak, hogy benne egyenek ebben a keretben. Áprilisban az olaszokat megvertük öt-kettőre, a németeket három-kettőre, a franciákat pedig három-egyre, tehát ezeken a mérkőzéseken egész jól helytálltunk már. Természetesen egy-egy vereség is becsúszott, de játékban fel tudjuk venni ezekkel a csapatokkal a versenyt.

– És erőben, hitben, önbizalomban?
– Abban is. És azt is el kell mondjam, hogy az angolok játékosai a Manchesterből és a Chelsea-ből jönnek, ráadásul a felnőtt csapatokkal edzenek, és jó néhányan már ott is játszanak. Nekünk az lesz egy nagyon fontos kérdés, hogy mennyire tudnak a játékosaink a felnőtt csapatokban játszani. Büszkén mondhatom, hogy jó néhányan már letették a névjegyüket az első osztályban is. Gondolok itt a győri Kalmár Zsoltra, a szombathelyi Németh Márióra, vagy az MTK-s Varga Szabolcsra. Nálunk is vannak olyan játékosok, akik tizennyolc éves koruk ellenére bemutatkoztak az NB I-ben. Nagyon fontos lesz, hogy a következő fél évben, az Európa-bajnokságig ezek a játékosok minél többször tudjanak szerepelni az első osztályban, illetve a felnőtt csapatokban.

– Korolovszky György azt mondta az U15-ös válogatott meccsek után, hogy erőnlétben már ott le vannak maradva a magyarok. Ön ebből semmit nem tapasztalt?
– Való igaz, nagyon fontos, hogy már időben el tudjuk kezdeni a játékosok kiválasztását. Az elmúlt két-három évben Both József vezetésével ez sikeresen működött, de ezt évről-évre meg kell tenni, hogy az utánpótlás is biztosítva legyen. Belgium, Ausztria és Svájc kis ország, mégis felépítették a futballjukat tíz évvel ezelőtt, elindultak, és mára már kint vannak a világbajnokságon, hosszú idő után, tehát érdemes befektetni, és minél többet foglalkozni az utánpótlással, a gyerekekkel. Nálunk sajnos a korábbi években nagyon az akadémiákban gondolkodtak, de a hat-tizenkét éves korosztályra kevesebb figyelem jutott.

– Ezen lehet még javítani, vagy egy bizonyos korosztály már elveszett?
– Nagyon nehéz, persze, mindig lehet fejlődni. Látjuk, hogy az előző korosztályainknak nehezebb volt, nem volt meg az a pályájuk, mint például a kilencvenötös-kilencvenhatos korosztálynak, amely három év alatt már ötvennyolc nemzetközi mérkőzést játszott. Ha jól sikerül az Európa-bajnokság, tehát a nyolc csapatból hatba kerülünk, akkor mehet a világbajnokságra a társaság, Új-Zélandra. A kétezer-tizenhatos olimpiára szintén ez a generáció kvalifikálhatja magát, tehát három olyan világverseny lehet a lábukban, amivel mondjuk két és fél év múlva az A-válogatott kapujába érhetnek, és meggyőződésem, ha ezt a pályát végig tudják járni, akkor öt-hat felnőtt válogatott játékos is kikerülhet ebből a korosztályból.

– Mi a garancia arra, hogy nem fogja őket elvinni egy-két éven belül az olasz másodosztály, a belga bajnokság, és nem fog az történni velük, ami a többiekkel történik, amikor odakerülnek?
– Ez valóban kulcskérdés. Az a legfontosabb, hogy ők arra koncentráljanak, hogy a karrierjük szépen felfelé íveljen, és úgy válasszanak klubot. Erről nagyon sokat beszélgettünk a játékosokkal is, és már most, időben kezdjük nekik elmondani, nem az számít, hogy éppen mit ajánlanak a klubok, hanem az, hogy milyen csapatban tudnak majd játszani. Nagyon fontos tényező lesz a magyar futball sikeressége érdekében, hogy a játékosok jó helyre kerüljenek, és jól döntsenek. Mi megpróbálunk minden segítséget megadni.

– Hát persze, csak jönnek a menedzserek, és el akarják őket adni százezer dollárért, hamar-hamar!
– Így van. Sajnos van előttünk példa, a Németh Krisztián és Koman Vladimir-féle nyolcvankilences korosztály. Most ugyanaz a lehetősége megvan ennek a generációnak, éppen ezért azokat a tanulságokat le kell szűrnünk nekünk, szakembereknek, és egy kicsit összefogni a menedzserekkel, a klubokkal. Persze, mindenkinek más az érdeke, mégis meg kell próbálni a legfontosabbat, hogy olyan válogatott játékosok legyenek, akik képzettek, és a későbbiekben is fel tudják venni a komoly válogatottakkal is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Balazs Dzsudzsak of Hungary reacts after the yellow card during the FIFA World Cup 2018 Qualifying Round match between Hungary and Portugal at Groupama Arena in Budapest, Hungary on September 3, 2017 (Photo by Andrew Surma/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.