Hírek

Mégis magyarra van szükség?

Mészöly Géza szerint az MLSZ vezetői talán picit elgondolkodtak, hogy mégsem kell külföldi szövetségi kapitány.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a magyar U19-válogatott legutóbb barátságos mérkőzésen 4-1-re kikapott Angliától, ez a korosztály sokkal jobb eredményekkel rendelkezik, mint az U21-es csapat. A fiatalabbak három év alatt 58 nemzetközi meccset játszottak, jövőre pedig a rendező jogán ott lesznek az Európa-bajnokságon. A magyar labdarúgás utánpótláshelyzetéről a 19 éven aluliak szövetségi edzője, Mészöly Géza a DigiSport televízió kedd reggeli adásában elmondta, első számú szempontjuk, hogy minél több olyan csapattal találkozzanak, amely másfajta focit játszik.

A felnőtt válogatott kispadjával is hírbe hozott Mészöly úgy fogalmazott: szívesen dolgozna együtt a szakmai stábban Bölöni Lászlóval.

– Ennyivel jobbak az angolok?
– Az eredmény nem tükrözi annyira hűen a két csapat közti különbséget. El kell ismerni, hogy hihetetlen erőkből álló csapat az angol, fizikálisan rettentően erősek. Ezek a játékosok mind a Premier League-ben szereplő csapatokban készülnek fel. Többen be is mutatkoztak már, de az FA Kupában már mindannyian játszottak – mondta Mészöly Géza.

– A magyar együttesből a legtöbben NB III-as tartalékcsapatokban, illetve U21-es gárdákban edződnek hétről hétre. Ez megfelelő táptalaj hosszútávon a jó fejlődéshez?
– Nem éppen, és ezért is vagyok az élharcosa annak, hogy ezeket a fiatal srácokat minél előbb tegyék be a felnőtt csapatokba. Úgy érezzük az egész stábbal, hogy ezeket a fiúkat nekünk egy picit menedzselnünk kell, és meg kell próbálnunk kihozni belőlük a legjobbat klubszinten is. Tudjuk, hogy ebbe nem szólhatunk bele, mégis felhívjuk a figyelmet, hogy minél többször szerepeljenek a felnőtt csapataikban.

– Behívta az NB II-es Vasasban rendszeresen játszó Berecz Zsombort, de a klub jelezte, hogy sérült, ezért nem tud a válogatott rendelkezésére állni. Ezek után látták edzeni is, és a Ligakupában kilencven percet játszott. Mit tud tenni ilyenkor, milyen lehetőségei vannak?
– Ha UEFA- vagy FIFA-napon van a mérkőzésünk, akkor nem lehet mit tenni a klub részéről, el kell engedniük a játékost. Ilyenkor már más a helyzet, de ezt is kellene érezni. Több tulajdonossal is jó kapcsolatom van, és beszéltem például Tarsoly Csabával is, aki átérzi, hogy a magyar utánpótlás-válogatottnak mennyire fontos, hogy együtt legyen. Januártól az a tervem, hogy kéthetente összehozom őket. Annak idején Bicskei Bertalannál készülhettem gyerekként, és ő összerántott minket. Nagyon hasznos volt, és sokat tudtam én, és a csapat is fejlődni azáltal, hogy hetente tudtunk találkozni. Júliusban lesz a hazai rendezésű Európa-bajnokság, és fontos, hogy az utolsó hat hónapban partnerek legyenek a klubok. Van segítség, de a klubérdek, a saját érdek mindig ott van a szem előtt. A Vasasnál is úgy érezték, hogy fontos meccset játszanak, szükségük van Berecz Zsomborra. Egyik szemem sír, a másik nevet, annak különösen örülök, hogy két gólt szerzett, és a forduló legjobbja volt. Természetesen számítunk rá a jövőben is.

– De önnek azt mondták, hogy sérült…
– Azt mondták, hogy egy picit sérült, és jó lenne, ha lemondanék róla.

– Mi van akkor, ha egy stabil válogatott labdarúgó a klubjával kerül vitába? Itt van Ács Ádám esete, aki nagy tehetség, és nyár óta nem lép pályára az MTK-val való nézeteltérése miatt. Mit tud ilyenkor tenni, mint szövetségi edző?
– Egy picit velem is volt nézeteltérése, mert meghívtam a keretbe, és egy szót sem szólt, hogy elutazik Oroszországba próbajátékra. Ő és a klub sem szólt, úgyhogy ebből volt probléma. Jelen pillanatban most jegelés van az ő esetében.

– Az elmúlt három évben ötvennyolc meccset játszott a csapat. Kialakult már egy stabil mag?
– Abszolút. Két-három hónappal ezelőtt kialakítottunk egy harmincas keretet, amelyben a kilencvenhatban születettek is helyet kaptak. Róluk gondoltuk, hogy az Európa-bajnoki keretben benne lehetnek, és belőlük tudunk majd válogatni. Természetesen ha feltűnik valaki, és huzamosabb ideig jól teljesít a klubjában, akkor újak is bekerülhetnek ebbe a keretbe.

– Amikor ellenfeleket választ, akkor az a fontosabb, hogy minél erősebb csapatokkal minél többet játszani, vagy érdekli a statisztika is?
– Természetesen érdekel a statisztika is, de nem ez az első számú szempont, hanem az, hogy minél erősebb, és minél több olyan típusú csapattal tudjunk találkozni, amely másfajta focit játszik. Olyan évet zárt az U19-es válogatott, hogy minden komoly erőkből álló csapattal találkoztunk, amely ott lesz az Európa-bajnokságon.

– Szerencsésnek mondhatja magát, hogy ez a korosztály azért masszívabb, mint a mögöttük lévő U16-os, vagy a hétfőn is vereséget szenvedő U21-es csapat? Egyértelműen jobb garnitúrája van?
– Igen, ezt abszolút lehet mondani. Ez a korosztály jól ki lett választva, és menedzselve lett három éven keresztül. A mostani U21-esek például nem tudtak végigjátszani ilyen sorozatokat ilyen ellenfelekkel szemben. Éppen ezért van jelentősége, hogy az Európa-bajnokságon úgy szerepeljünk, hogy benn tudjunk lenni abba a kvalifikációba, amely kimegy majd a világbajnokságra, és még egy olimpia is van ennek a korosztálynak. Akkor lehetne azt mondani, hogy tessék parancsolni, itt van öt-hat játékos, aki felnőtt válogatott is lehetne akár.

– Merészek a tervei az itthoni Európa-bajnokságra?
– Annyira merészek, hogy tulajdonképpen egy mérkőzést kell nyerni a csoporton belül, ami persze nem lesz egyszerű, de az első hatba kerülés biztosítaná az új-zélandi világbajnokságra való kikerülést számunkra. Ennél merészebb elképzelés, hogy a dobogón szeretnénk szerepelni, de a legfontosabb az, hogy a világversenyre kijussunk, és ezzel biztosítsuk, hogy megint olyan mérkőzéseket tudjunk játszani, amelyek segítik a srácok fejlődését a felnőtt válogatott szempontjából.

– Van olyan érett játékos ebben a csapatban, aki kétezer-tizenhatos Európa-bajnokságra készülő felnőtt gárdában számításba vehetnek?
– Meggyőződésem, hogy a tudásuk már most megvan, de nagyon kell még ez a hosszú folyamat, ami előtt állunk, hogy nemzetközi meccseken gyűjtsenek tapasztalatot. Most még nem lehetne őket a mély vízbe dobni, esetleg egy-két játékost, akik már NB I-es rutinnal rendelkeznek. Kalmár Zsolt, Németh Márió, vagy éppen Tamás Krisztián is nagy tehetség, és fontos lesz a versenyeztetésük. Nagyon lényeges, hogy hétről hétre kik ellen tudnak játszani.

– Akkor szívesen végigcsinálná ezt a folyamatot az olimpiáig?
– Igen, úgy érzem, ezekkel a srácokkal komoly dolgokat lehetne véghezvinni. Both József és Pisont István nagyon sokat dolgozott azért, hogy ez a csapat ilyen tehetséges legyen, és olyan lehetőség és példa van a kezünkben, mint a nyolcvankilences korosztály, amely világbajnoki bronzéremig jutott. Meggyőződésünk, hogy nagy lehetőség előtt áll ez a korosztály.

– Közben forog a neve a szövetségi kapitányi posztra esélyesek között is. Vállalná?
– Felvetődött a nevem, de aztán inkább a külföldieket preferálják. Azt hiszem, van egy olyan stáb, amely magyarként összefogva sikeresen tudnák végezni a feladatukat. Magyar edzőként óriási megtiszteltetés és a legnagyobb elismerés ha felkérnek, és nagyon nehéz azt mondani, hogy nem vállalnám. Egyelőre a mostani feladatomra koncentrálok, és nagyon örülök, hogy ennyi játékost megismerhettem.

– Mit szól ahhoz, hogy valószínűleg külföldi kapitány lesz?
– Abból a szempontból érthető, hogy abban gondolkodnak az MLSZ vezetői, hogy a következő Európa-bajnokságra huszonnégy csapat juthat ki, és csoportonként kettő kvalifikálja magát, tehát nem kell pótselejtezőt játszani. Ebből kiindulva úgy érzik, hogy esetleg kell egy olyan szaktekintély, akinek rutinja és eredményei vannak. Talán a közvélemény miatt is húznak efelé. Nem száz százalék, hogy külföldi kapitány lesz, talán picit elgondolkodtak, hogy mégis magyarra van szükség.

– Ez lehet akár külföldön élő magyar is?
– Természetesen Bölöni László is felvetődött, vele nagyon jó kapcsolatban vagyok, hiszen együtt voltunk Franciaországban. Ő a Nancy-nál volt edző, én pedig játékos. Én szívesen preferálnám őt is, és biztosan jól tudnánk egymást segíteni.

Olvasói sztorik