Hírek

Harmincmillió a kupagyőztesnek

Ülésezett az MLSZ elnöksége, döntöttek a Magyar Kupa résztvevőinek díjazásáról is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden tartotta soros ülését a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége. Részletes beszámolót készített a Játékvezető Bizottság, hazánkban is bevezetik a gólvonali játékvezetők gyakorlatát. Reformintézkedésekről döntöttek a Licenc Szabályzat kapcsán. Téma volt a női labdarúgás fejlesztése, illetve a Magyar Kupa résztvevőinek díjazása is.

Játékvezetés

Az elnökség korábbi felkérésére a játékvezetői bizottság részletes háttéranyagot készített A magyar játékvezetés jelene, az előrelépés irányai címen. A tanulmány a bíráskodás történelme, a játékvezetői struktúra felépítése, a képzés, kiválasztás és értékelés témaköre mellett a fejlődés irányait is megfogalmazza. Az MLSZ elnöksége megtárgyalta és elfogadta a játékvezetői bizottság előterjesztését a fejlesztési tervről. Az elnökség a játékvezetés egyenletes elfogadható színvonalának kialakítása és fenntartása érdekében – az amatőr és a professzionális labdarúgásra egyaránt kiterjedően – különböző döntéseket hozott, amelyek közül az egyik legérdekesebb, hogy az UEFA ajánlását támogatva és elfogadva döntöttek a gólvonali játékvezetők alkalmazásának az NB I-es bajnokságban a 2013–2014-es versenyévben történő bevezetéséről.

Női labdarúgás

Az elnökség megtárgyalta és elfogadta a Sportigazgató és a női szakág vezető előterjesztését a női labdarúgás programjának fejlesztési elképzeléseiről, és annak alapján létrehoz egy ad hoc bizottságot a hazai női labdarúgás fejlesztési programjának meghatározására feladattal és elnevezéssel. A bizottság feladata egy 5-8 éves fejlesztési program alapvetéseinek meghatározása, szakmai és pénzügyi megfontolások alapján, annak érdekében, hogy a hazai női labdarúgás nemzetközi eredményessége az élmezőnybe kerülés esélyére javuljon egy 3-5 éves távlatban, illetve ennek háttérbázisa kiépüljön, a 2013–2014-es bajnoki évtől kezdődően folyamatosan.

Klublicenc Szabályzat

Több ponton módosul a Klublicenc Szabályzat, az UEFA hatályos rendelkezéseivel összhangban. Sok újdonság mellett kiemelkedik annak jelentősége, hogy teljes mértékben elektronikus alapon történik az eljárás és dokumentumok menedzsmentje. Ennek értelmében az NB I/UEFA, NB I, és a 2013-as licenceljárási időszaktól az NB II-es csapatok is csak az mlsz.info weboldalon keresztül tudják az eljárásban szükséges dokumentumokat feltölteni. Meghatározó változást jelent a sportklubok tulajdonlásában és működtetésében szerepet játszó vállalatok körének meghatározása is. Nem csak azon szervezeteket kell feltüntetni a licenceljárás során beadni szükséges szervezeti ábrán, melyek anyavállalat/leányvállalat kapcsolatban állnak, hanem azon társaságokat is, amelyek a klub egyes tevékenységei kapcsán – úgymint jegyértékesítés, reklámbevétel, szponzori támogatás, kereskedelmi bevétel, egyéb – jövedelmet termelnek és/vagy szolgáltatást végeznek és/vagy részére költségek vetődnek fel.

Magyar Kupa-díjazás

Az MLSZ elnöksége elfogadta a 2012–2013-as férfi felnőtt nagypályás labdarúgó Magyar Kupa, és a kupadöntő előtt hagyományosan megrendezett Amatőr Kupa vagyoni értékű jogainak értékesítéséből származó bevétel elosztási szabályzatát. Ennek értelmében jelentősen nő a Magyar Kupa egészének, és különösen a döntőnek a presztízse.

Magyar Kupa

1. helyezett: 30 millió forint

2. helyezett: 10 millió forint

4 között kieső csapatok: 5 millió forint

8 között kieső csapatok: 2 millió forint

16 között kieső csapatok: 1 millió forint

32 között kieső csapatok: 500 ezer forint

64 között kieső csapatok: 300 ezer forint

128 között kieső csapatok: 150 ezer forint

Amatőr Kupa (SportM Kupa)

1. helyezett: 3 millió forint

2. helyezett: 1 millió forint

A Magyar Kupában a tévéközvetítések alapján a legjobb nyolc csapat kialakulása előtti fordulókban minden közvetített mérkőzésért az érintett két csapat egyenként 300 ezer forintot kap.

Egyebek

A társasági adó támogatási pénzeknek köszönhetően csak az idén mintegy 80 új pályát adtak át országszerte, így már korábban értelmetlenné vált az OLLÉ Programiroda működtetése. Ennek kapcsán az elnökség tudomásul vette az OLLÉ Programiroda Nonprofit Kft. végelszámolásának helyzetéről szóló tájékoztatót, majd felkérte a főtitkárt, hogy a további szükséges lépéseket tegye meg a végelszámolás mielőbbi lezárása érdekében.

Olvasói sztorik