Hírek

Jelentős döntéseket hoztak

Csütörtökön tartotta rendes ülését a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Folytatódik a sportágfejlesztési program a TAO-pénzek felhasználásával, beszámolt a szövetségi kapitány és az utánpótlás-szakág, átfogó fejlesztés indul a játékvezetés terén. A szövetség vezetése közleményben foglalt állást a Magyarország–Izrael mérkőzésen történtekkel kapcsolatban – írja az MLSZ honlapja.

Folytatódik a TAO-pénzek felhasználása

Az elnökségi ülésen Roskó Zoltán operatív igazgató részletesen beszámolt a társaságiadó-program újabb üteméről. Az egyszerűsített eljárásban – a már korábban több száz amatőr egyesülettel kapcsolatban született pozitív döntés után – folytatódik a sportág hátországának átfogó fejlesztése. Ezúttal mintegy 750 további amatőr egyesület pályázatát fogadták el a döntéshozók. Ezek az amatőr egyesületek összesen nem kevesebb, mint 8,8 milliárd forint támogatáshoz jutnak, amelyet elsősorban működési költségekre, illetve kisebb részben tárgyieszköz-beszerzésre fordíthatnak. A döntéseknél elsősorban az nyomott a latba, hogy melyik sportegyesület mennyi utánpótláskorú labdarúgót foglalkoztat.

A társaságiadó-támogatásról szóló másik döntés alapján szigorú és átlátható értékelési rendszer alapján 19 sportegyesület, szervezet összesen mintegy 8 milliárd forint értékű támogatásra lesz jogosult. Az egyesületek, amelyek között elsősorban az ország különböző területén található utánpótlásbázisok szerepelnek, a pénzt elsősorban infrastruktúra-fejlesztésre (pályaépítés, öltözőbővítés, lelátó felújítás) fordítják.

Idevágó módosítás, hogy ismét csökkenek az amatőr klubok terhei, hiszen az amatőrök által fizetendő sportbaleset-biztosítási költség 90 százalékát átvállalja a jövőben az MLSZ a TAO támogatási pénzek terhére.

A hőség miatt változás a hétvégi programban

Az MLSZ elnöksége a rendkívüli időjárásra valamint az Orvosi Bizottság álláspontjára tekintettel elrendeli, hogy a versenybizottság haladéktalanul vizsgálja felül az OTP Bank Liga ötödik forduló mérkőzéseinek időpontját. Az elnökség általánosságban továbbra sem támogatja a mérkőzések időpontjainak változtatását. Kizárólag különösen indokolt esetben (például a nemzetközi kupakötelezettség, időjárási szélsőségek) kerülhet sor a módosításra a jövőben is.

Magyarország–Izrael: a szövetség közleménye

Az MLSZ elnöksége csütörtöki ülésén külön napirendi pontban foglalkozott a Puskás-stadionban történtekkel. Dr. Csányi Sándor levélben kér elnézést az izraeli szövetség első emberétől, s e levélben tájékoztatja az elnökség intézkedéséről.

A szövetség a Magyarország–Izrael válogatott barátságos mérkőzés (1-1) kapcsán részletes határozatot hozott, amelyben elfogadhatatlannak tartja és elítéli, hogy a mérkőzés alatt a magyar nézők egy csoportja az ellenfél játékosait és Izrael államát sértő, antiszemita viselkedésével hívta fel magára a figyelmet. A határozat tartalmazza, hogy rendőrségi és sportfegyelmi eljárásokat indítanak az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében. A szövetség továbbra is eltökélt abban, hogy megakadályozza a sportpályákhoz méltatlan viselkedést.

A biztonság érdekében megújult a szabályzat

Az Izrael elleni mérkőzésen tapasztaltak adtak sajnálatos aktualitást a következő napirendi pontnak: az elnökség elfogadta a Biztonsági Szabályzatot, amellyel a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe vevő szabályozás jött létre. Ennek alapja számos jogszabály korábbi módosítása, harmonizációja is. Az új szabályzat meghatározza a labdarúgóklubok által alkalmazandó biztonsági állomány létszámát. Egységesítésre került az adott nem kívánt események besorolása is, így minden stadionban egységesen ítélik majd meg az esetleges rendbontásokat. A szabályzat elkészítése során lehetőséget kapott véleménye megfogalmazására a Szurkolói Iroda is.

Átfogó kép a játékvezetésről

Az MLSZ elnöksége felkérte a Játékvezetői Bizottság elnökét, Berzi Sándort, hogy az októberi elnökségi ülésre készüljön előterjesztést a magyar játékvezetés helyzetéről. Az előterjesztés adjon átfogó képet a magyar játékvezetés aktuális állapotáról, a képzési rendszerről, az utánpótlás-nevelésről, a tehetségek kiválasztásáról, az élvonal helyzetéről, a játékvezetői tevékenység megítéléséről, az ellenőrzésről, a nemzetközi kapcsolatokról, a játékvezetés irányítási rendszeréről, annak átláthatóságáról.

Elfogadták Egervári és Róth beszámolóját

Egervári Sándor szövetségi kapitány a 2012-es esztendő feladatait, a világbajnoki selejtezőkre történő felkészülés eredményeit értékelte az MLSZ elnöksége előtt. Igaz, kevésbé sikeres mérkőzéseket is játszott a válogatott az elmúlt időszakban, a folytatásra, és a hamarosan rajtoló világbajnoki selejtezőkön való méltó helytállásra ad reményt a csapatépítés jelenlegi fázisa.

Az Elnökség megtárgyalta az U21-válogatott szakmai beszámolóját is. Egyöntetű vélemény, hogy Róth Antal csapatának teljesítménye a korábbi időszakban elmaradt a várakozásoktól az eredményesség tekintetében, de az utóbbi tétmérkőzéseket jobb játékkal, sikerrel vette a korosztályos válogatott. Az együttes sikerességét, a felkészítés mellett, a játékosok NB I-es versenyeztetésének gyakorisága is nagyban meghatározza – hangzott el az elnökség által elfogadott beszámoló kapcsán.

Az Elnökség megtárgyalta az U15-U19-es válogatottak tevékenységéről szóló szakmai beszámolót is.

A szakemberek beszámolóját azzal fogadta el az MLSZ Elnöksége, hogy mindhárom esetben az elért eredményekhez képest is további előrelépést vár el, és a jövőben már a nemzetközi versengésben minden szinten az elithez való csatlakozás a cél.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik