Hírek

Jelentős döntéseket hoztak

Rangadó
Rangadó

2012. 08. 23. 23:09

Csütörtökön tartotta rendes ülését a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Folytatódik a sportágfejlesztési program a TAO-pénzek felhasználásával, beszámolt a szövetségi kapitány és az utánpótlás-szakág, átfogó fejlesztés indul a játékvezetés terén. A szövetség vezetése közleményben foglalt állást a Magyarország–Izrael mérkőzésen történtekkel kapcsolatban – írja az MLSZ honlapja.

Folytatódik a TAO-pénzek felhasználása

Az elnökségi ülésen Roskó Zoltán operatív igazgató részletesen beszámolt a társaságiadó-program újabb üteméről. Az egyszerűsített eljárásban – a már korábban több száz amatőr egyesülettel kapcsolatban született pozitív döntés után – folytatódik a sportág hátországának átfogó fejlesztése. Ezúttal mintegy 750 további amatőr egyesület pályázatát fogadták el a döntéshozók. Ezek az amatőr egyesületek összesen nem kevesebb, mint 8,8 milliárd forint támogatáshoz jutnak, amelyet elsősorban működési költségekre, illetve kisebb részben tárgyieszköz-beszerzésre fordíthatnak. A döntéseknél elsősorban az nyomott a latba, hogy melyik sportegyesület mennyi utánpótláskorú labdarúgót foglalkoztat.

A társaságiadó-támogatásról szóló másik döntés alapján szigorú és átlátható értékelési rendszer alapján 19 sportegyesület, szervezet összesen mintegy 8 milliárd forint értékű támogatásra lesz jogosult. Az egyesületek, amelyek között elsősorban az ország különböző területén található utánpótlásbázisok szerepelnek, a pénzt elsősorban infrastruktúra-fejlesztésre (pályaépítés, öltözőbővítés, lelátó felújítás) fordítják.

Idevágó módosítás, hogy ismét csökkenek az amatőr klubok terhei, hiszen az amatőrök által fizetendő sportbaleset-biztosítási költség 90 százalékát átvállalja a jövőben az MLSZ a TAO támogatási pénzek terhére.

A hőség miatt változás a hétvégi programban

Az MLSZ elnöksége a rendkívüli időjárásra valamint az Orvosi Bizottság álláspontjára tekintettel elrendeli, hogy a versenybizottság haladéktalanul vizsgálja felül az OTP Bank Liga ötödik forduló mérkőzéseinek időpontját. Az elnökség általánosságban továbbra sem támogatja a mérkőzések időpontjainak változtatását. Kizárólag különösen indokolt esetben (például a nemzetközi kupakötelezettség, időjárási szélsőségek) kerülhet sor a módosításra a jövőben is.

Magyarország–Izrael: a szövetség közleménye

Az MLSZ elnöksége csütörtöki ülésén külön napirendi pontban foglalkozott a Puskás-stadionban történtekkel. Dr. Csányi Sándor levélben kér elnézést az izraeli szövetség első emberétől, s e levélben tájékoztatja az elnökség intézkedéséről.

A szövetség a Magyarország–Izrael válogatott barátságos mérkőzés (1-1) kapcsán részletes határozatot hozott, amelyben elfogadhatatlannak tartja és elítéli, hogy a mérkőzés alatt a magyar nézők egy csoportja az ellenfél játékosait és Izrael államát sértő, antiszemita viselkedésével hívta fel magára a figyelmet. A határozat tartalmazza, hogy rendőrségi és sportfegyelmi eljárásokat indítanak az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében. A szövetség továbbra is eltökélt abban, hogy megakadályozza a sportpályákhoz méltatlan viselkedést.

A biztonság érdekében megújult a szabályzat

Az Izrael elleni mérkőzésen tapasztaltak adtak sajnálatos aktualitást a következő napirendi pontnak: az elnökség elfogadta a Biztonsági Szabályzatot, amellyel a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe vevő szabályozás jött létre. Ennek alapja számos jogszabály korábbi módosítása, harmonizációja is. Az új szabályzat meghatározza a labdarúgóklubok által alkalmazandó biztonsági állomány létszámát. Egységesítésre került az adott nem kívánt események besorolása is, így minden stadionban egységesen ítélik majd meg az esetleges rendbontásokat. A szabályzat elkészítése során lehetőséget kapott véleménye megfogalmazására a Szurkolói Iroda is.

Átfogó kép a játékvezetésről

Az MLSZ elnöksége felkérte a Játékvezetői Bizottság elnökét, Berzi Sándort, hogy az októberi elnökségi ülésre készüljön előterjesztést a magyar játékvezetés helyzetéről. Az előterjesztés adjon átfogó képet a magyar játékvezetés aktuális állapotáról, a képzési rendszerről, az utánpótlás-nevelésről, a tehetségek kiválasztásáról, az élvonal helyzetéről, a játékvezetői tevékenység megítéléséről, az ellenőrzésről, a nemzetközi kapcsolatokról, a játékvezetés irányítási rendszeréről, annak átláthatóságáról.

Elfogadták Egervári és Róth beszámolóját

Egervári Sándor szövetségi kapitány a 2012-es esztendő feladatait, a világbajnoki selejtezőkre történő felkészülés eredményeit értékelte az MLSZ elnöksége előtt. Igaz, kevésbé sikeres mérkőzéseket is játszott a válogatott az elmúlt időszakban, a folytatásra, és a hamarosan rajtoló világbajnoki selejtezőkön való méltó helytállásra ad reményt a csapatépítés jelenlegi fázisa.

Az Elnökség megtárgyalta az U21-válogatott szakmai beszámolóját is. Egyöntetű vélemény, hogy Róth Antal csapatának teljesítménye a korábbi időszakban elmaradt a várakozásoktól az eredményesség tekintetében, de az utóbbi tétmérkőzéseket jobb játékkal, sikerrel vette a korosztályos válogatott. Az együttes sikerességét, a felkészítés mellett, a játékosok NB I-es versenyeztetésének gyakorisága is nagyban meghatározza – hangzott el az elnökség által elfogadott beszámoló kapcsán.

Az Elnökség megtárgyalta az U15-U19-es válogatottak tevékenységéről szóló szakmai beszámolót is.

A szakemberek beszámolóját azzal fogadta el az MLSZ Elnöksége, hogy mindhárom esetben az elért eredményekhez képest is további előrelépést vár el, és a jövőben már a nemzetközi versengésben minden szinten az elithez való csatlakozás a cél.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 09: Head coach Georges Leekens of Hungary listens to the anthem prior to the International Friendly match between Hungary and Australia at Groupama Arena on June 9, 2018 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.