Hírek

Módosított licencszabály, elfogadott keretszámok

Az MLSZ elnöksége döntést hozott a licencszabályzat módosításáról, elfogadta a TAO-sportágfejlesztési program keretszámait, valamint a bajnokságok és kupák versenykiírását is.

Kapcsolódó cikkek

Az ülés megkezdése előtt a jelenlévők részvétüket nyilvánították az Elnökségi ülés állandó résztvevője, Kutasi Róbert tragikus halála miatt – írja az MLSZ honlapja.

Licencszabályzat-módosítás

Az elnökség megtárgyalta és elfogadta a licencszabályzat módosításáról szóló határozati javaslatot, így a jövőben szigorúbbá, ugyanakkor egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a licenceljárás, amely az idei évtől az NB II-re is kiterjed. A szövetség a szankciókat a soron következő bajnoki szezonban még csak korlátozottan, majd a későbbi években már egyre gyakrabban és szigorúbban alkalmazza a licenckövetelmények érvényesítése során. A következő bajnoki szezon tehát úgynevezett próbaév lesz a klubok számára.

Stadionbiztonsági Projekt

A testület jóváhagyta a Stadionbiztonsági Projekt megvalósításához szükséges, a sportszervezetek számára kiírandó feltételrendszert. A közbeszerzéssel párhuzamosan kiírják az NB I-es sportszervezeteknek szóló pályázatot is. A cél az, hogy 2012. június 30-ra már minden, a projektben érintett stadionban működjön a sportrendészeti adatbázissal összekapcsolt központi jegyértékesítési rendszer. Erre az időpontra el kell készülnie egy stadionban a teljes rendszernek (beengedő kapuk, kamerarendszer, vezetési pont kiépítésre kerül), október 30-ig pedig a tervek szerint minden érintett stadionban felszerelik és beüzemelik a biztonsági berendezéseket. A sportszervezetek hárommillió forintos önrész kötelezettségét az MLSZ magára vállalta, ezért cserébe azonban a kluboknak vállalniuk kell a berendezések karbantartását.

TAO-sportágfejlesztési program

Az elnökség elfogadta a TAO-sportágfejlesztési program keretszámait. A program eddigi legnagyobb eredménye, hogy a támogatási források felhasználásával több, mint kétezer amatőr sportegyesület részére 1,16 milliárd forint értékű támogatást adott az MLSZ a versenyeztetési díjak drasztikus csökkentésén keresztül. Az MLSZ ezzel átvállalta az amatőr futballcsapatok versenyeztetési költségeinek kilencven százalékát! Az adótámogatási rendszer másik kiemelt felhasználási területe a Bozsik-program finanszírozása. A fejlesztések tekintetében 3,92 milliárd forintos támogatási összeg szerepel a pályaépítési program finanszírozására. Az MLSZ 2012–2013-as elszámolási időszakra összességében 13,6 milliárd forint összköltségű programot kíván benyújtani, amihez tízmilliárd forint TAO-támogatást igényel.

Médiapályázat

Az elnökség döntött az NB I, NB II, Magyar Kupa, Amatőr Kupa, Ligakupa és Szuperkupa versenysorozatok televíziós- és rádiós közvetítése vagyoni értékű jogainak tenderen történő kiírásáról is. A döntés értelmében a jogokat nyílt pályázaton kell értékesíteni, közös tendereljárásban, a hat versenyrendszer jogait külön-külön pályáztatva.

Egyebek

Elfogadták az NB I-es, NB II-es, NB III-as bajnokság, a Magyar Kupa, a Ligakupa, a Szuperkupa, valamint a Sport M Kupa versenykiírását. Döntöttek a labdarúgó akadémiai licencminősítési eljárásról. Az akkreditációs eljárás három évre ad majd akadémiai címet, és a differenciált minősítés ki fogja fejezni az akadémiák színvonalában, szakmai munkájában ma még meglévő különbségeket. Csak NB I-es csapathoz tartozó intézmények pályázhatnak akadémiai akkreditációra, és követelmény lesz, hogy az akadémia a saját megyéjén kívül legalább egy másik szomszédos megye labdarúgó utánpótlását is szervezze maga köré.

Olvasói sztorik