Hírek

A labdarúgás 29 milliárddal éllovas

Rangadó
Rangadó

2012. 03. 07. 12:13

Az öt látványsportág közül a futball kapja a legtöbb TAO-pénzt.

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Labdarúgó Szövetség több mint 21 milliárd forint begyűjtésének lehetőségét hagyta jóvá a pályázó sportszervezeteknek, ebből több mint 12,5 milliárd támogatási igazolást állított ki a támogató cégek részére, amelyek már megegyeztek az adott sportszervezetekkel, hogy utalnak részükre társaságiadó-kedvezmény (TAO) biztosította támogatási pénzt – írja az MTI.

Gudra Tamás gazdasági igazgató tájékoztatása szerint a pénzek pontos beérkezésére nincs rálátása, de nagy valószínűséggel döntő többsége, becslése szerint 12 milliárd be is folyt a csapatokhoz. Hozzátette, ehhez jön még az MLSZ 4 milliárd forintja, amely már megérkezett, tehát a szövetség pénzével együtt 15-16 milliárd forintot kapott eddig a labdarúgás.

A sportszervezetekhez befolyt összeg nagy részét, több mint 7,5 milliárdot az utánpótlás-nevelés fejlesztésére fordították, és szintén jelentős, több mint 4 milliárdos tétel a tárgyieszköz-beruházás, amelyen elsősorban pályaépítés értendő.

– A tavalyi elfogadott sportfejlesztési programra még le nem hívott összeg, azaz 8,3 milliárd forint elvileg még felhasználható. Ez jelenti azt, akinek elfogadtuk a programját, de nem talált még támogatót. Biztos, hogy sokan fognak még idén találni támogatót a tavaly jóváhagyott összeg után, ebből szerintem négy-ötmilliárd lesz még kihasználva – válaszolt Gudra arra a kérdésre, hogy még mekkora összegre számítanak idén.

Hozzátette, az MLSZ összesen nyolcmilliárdos elfogadott programmal rendelkezik tavalyról, ebből a négymilliárd értékű pályaépítési program esetében tavaly az eljárás felfüggesztését kérte, idén ezt szeretné megvalósítani. Így összesen nyolc-kilencmilliárd forint, ami még befolyhat.

Az MLSZ-hez már beérkezett négyből 2,1 milliárdot az amatőr sportszervezetek versenyeztetési költségeinek támogatására fordítottak, ezzel a szövetség az alacsonyabb osztályú bajnokságokban játszó amatőr csapatok költségeit közel 90 százalékban fedezte az ősszel díjvisszatérítés formájában. A tervek szerint ezt folytatni kívánják.

További 1,4 milliárd forintot az újraindított OTP-MOL-Bozsik program kiadásainak fedezésére költöttek, s ezt szintén folytatni kívánja az MLSZ, akár még nagyobb költségvetéssel a következő években. A maradék félmilliárd forintot a szövetség működési, elsősorban személyi jellegű kiadásai, játékvezetői díjak, sportegészségügyi és képzési költségek támogatása teszi ki.

– Az április-május során elbírálásra kerülő 2012–2013-as pályázatoknál az előző évinél valamivel magasabb igényekre számítunk, de hogy ebből mennyit fogadunk el, azt nem lehet tudni. Ha a tavalyi tendencia folytatódik, akkor nagyjából 15 milliárd lehet a támogatóktól begyűjtött pénz – mondta Gudra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Peter Gulacsi of RB Leipzig celebrates during the UEFA Europa League Round of 16 second leg match between FC Zenit St. Petersburg and RB Leipzig at Saint Petersburg Stadium on March 15, 2018 in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Mike Kireev/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.