Hírek

A labdarúgás 29 milliárddal éllovas

Az öt látványsportág közül a futball kapja a legtöbb TAO-pénzt.

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Labdarúgó Szövetség több mint 21 milliárd forint begyűjtésének lehetőségét hagyta jóvá a pályázó sportszervezeteknek, ebből több mint 12,5 milliárd támogatási igazolást állított ki a támogató cégek részére, amelyek már megegyeztek az adott sportszervezetekkel, hogy utalnak részükre társaságiadó-kedvezmény (TAO) biztosította támogatási pénzt – írja az MTI.

Gudra Tamás gazdasági igazgató tájékoztatása szerint a pénzek pontos beérkezésére nincs rálátása, de nagy valószínűséggel döntő többsége, becslése szerint 12 milliárd be is folyt a csapatokhoz. Hozzátette, ehhez jön még az MLSZ 4 milliárd forintja, amely már megérkezett, tehát a szövetség pénzével együtt 15-16 milliárd forintot kapott eddig a labdarúgás.

A sportszervezetekhez befolyt összeg nagy részét, több mint 7,5 milliárdot az utánpótlás-nevelés fejlesztésére fordították, és szintén jelentős, több mint 4 milliárdos tétel a tárgyieszköz-beruházás, amelyen elsősorban pályaépítés értendő.

– A tavalyi elfogadott sportfejlesztési programra még le nem hívott összeg, azaz 8,3 milliárd forint elvileg még felhasználható. Ez jelenti azt, akinek elfogadtuk a programját, de nem talált még támogatót. Biztos, hogy sokan fognak még idén találni támogatót a tavaly jóváhagyott összeg után, ebből szerintem négy-ötmilliárd lesz még kihasználva – válaszolt Gudra arra a kérdésre, hogy még mekkora összegre számítanak idén.

Hozzátette, az MLSZ összesen nyolcmilliárdos elfogadott programmal rendelkezik tavalyról, ebből a négymilliárd értékű pályaépítési program esetében tavaly az eljárás felfüggesztését kérte, idén ezt szeretné megvalósítani. Így összesen nyolc-kilencmilliárd forint, ami még befolyhat.

Az MLSZ-hez már beérkezett négyből 2,1 milliárdot az amatőr sportszervezetek versenyeztetési költségeinek támogatására fordítottak, ezzel a szövetség az alacsonyabb osztályú bajnokságokban játszó amatőr csapatok költségeit közel 90 százalékban fedezte az ősszel díjvisszatérítés formájában. A tervek szerint ezt folytatni kívánják.

További 1,4 milliárd forintot az újraindított OTP-MOL-Bozsik program kiadásainak fedezésére költöttek, s ezt szintén folytatni kívánja az MLSZ, akár még nagyobb költségvetéssel a következő években. A maradék félmilliárd forintot a szövetség működési, elsősorban személyi jellegű kiadásai, játékvezetői díjak, sportegészségügyi és képzési költségek támogatása teszi ki.

– Az április-május során elbírálásra kerülő 2012–2013-as pályázatoknál az előző évinél valamivel magasabb igényekre számítunk, de hogy ebből mennyit fogadunk el, azt nem lehet tudni. Ha a tavalyi tendencia folytatódik, akkor nagyjából 15 milliárd lehet a támogatóktól begyűjtött pénz – mondta Gudra.

Olvasói sztorik