Hírek

Célegyenesben a Stadionbiztonsági Projekt

Kedden biztonsági munkabeszélgetést tartanak a szövetségben az NB I-es klubok illetékeseinek részvételével.

Az MLSZ a kormány 960 millió forintos támogatásával Stadionbiztonsági Projektet indított, amelynek része a beléptető rendszerek kiépítése is. A kiépítés tervezett időpontja 2012. július 1. A projekt egyik célja, hogy csökkenjen a biztonsági területen alkalmazott vagyonőri és rendőri létszám. Jelenleg a megfelelő technika hiányát pótolják a biztonságért felelős szervezetek emberi erőforrással. A program keretében megvalósuló jelentős ellenőrzéstechnikai fejlesztés is a rendezői és rendőri létszám csökkentését célozza meg.

Decemberben írták ki a kétszakaszos, gyorsított eljárásos közbeszerzési eljárást. A tervek szerint központi jegyértékesítési rendszert alakítanak ki, amelyet a jövőben az MLSZ működtet. A központi klub-kártyarendszer és sportrendészeti nyilvántartás is megvalósul, a stadionokban az események biztonságos rendezését embermagasságú beengedő kapuk, valamint digitális kamerarendszerek is szolgálják majd. A klubok felhasználói lesznek a kiépített rendszernek, az infrastruktúra az MLSZ tulajdonában marad. A projekt megvalósítását követően a mérkőzéseket csak névre szóló jegyekkel lehet majd látogatni.

A beérkezett pályázatok értékelését követően három jelentkezőt kért fel ajánlattételre a Magyar Labdarúgó Szövetség az NB I-es stadionok biztonságának alapvető feltételeit megteremtő program első ütemének megvalósítására. A három ajánlat alapján dől majd el, melyik vállalkozás végezheti el a hazai élvonalbeli stadionok biztonsági rendszerének megtervezését, az első ütembe kerülő megvalósítását és üzembe helyezését. A nettó 669 millió forint állami támogatással megvalósuló program pénzügyi hátterét a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal kötött támogatási szerződés biztosítja.

A tervek szerint június végén kezdődik a biztonsági rendszerek átadása és – amennyiben a közbeszerzési eljárás lebonyolítása a terveknek megfelelően halad – a támogatás második üteméből év végéig az összes hazai NB I-es stadion biztonsági fejlesztése megvalósulhat.

A Rangadó.hu az MLSZ Jogi- és Sajtóirodájától megtudta, hogy eredményhirdetés március közepére várható, de az első osztályú klubok vezetőit már február 28-ra, keddre összehívták a szövetségbe! A téma a biztonsági projekt ismertetése, illetve a biztonsági alapelvek tisztázása a bajnoki rajt előtt, amolyan workshop formájában. A biztonsági munkabeszélgetés célja a különböző részletkérdések körültekintő, személyes egyeztetése a klubok illetékeseivel, a pályázat kidolgozásával kapcsolatban. Ezúttal még semmifajta döntés nem lesz, csupán technikai jellegű információk hangzanak el.

Olvasói sztorik