Hírek

Helyzetkihasználás és helyzetértékelés

Őze Tibor szorosabb mérkőzésre számított a hollandok ellen, eredményben és játékban egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Állítsd össze Álomcsapatodat az NB I-ből! regisztrálj szeptember 14-ig, és nyerd meg te a bajnokságot!Klikk!

A magyar válogatott kedd este 4-1-re kikapott hazai pályán Hollandiától a világbajnoki selejtező második fordulójában. Ahogy már a tudósításunkban is írtuk, a szokatlan összeállításban pályára lépő magyar védelem durva hibái is kellettek az ellenfél eredményességéhez. A Rangadó.hu állandó szakértőjének, Őze Tibornak a második félidőben a koncentráció hiánya is feltűnt. Az MLSZ Grassroots-menedzsere szerint ahhoz, hogy a magyar együttesnek legyen reális esélye a csoport második helyének megszerzésére, az előttünk álló egy hónapban reális helyzetértékelésre, és a következő meccseken jobb helyzetkihasználásra van szükség.

A mérkőzés előtt figyeltük a hollandokat: jöttek a hírek, hogy az Európa-bajnokságon szétesett a csapatuk, jött egy ellentmondásos edző, de ő sem tudja kezelni a Huntelaar, van Persie problémát, alacsony a védelmük, és van Persie egyébként sem a régi már – kezdte a magyar vereség szakmai elemzését Őze Tibor. – Úgy érzem, ezek rossz irányba vitték a magyarokat. Nálunk úgy tűnt, rendbe mennek a dolgok: magabiztos győzelem Andorrában, Gera ismét játszhat, ráadásul gólt is lőtt, Vanczák a sokadvirágzását éli, satöbbi.

Ehhez képest jött a mérkőzés, amely előtt még egy pozitívum akadt, ha szabad így fogalmazni: Robben megsérült a bemelegítésnél. Nem volt meglepetés, hogy a hollandok négy-három-hármas felállásban játszottak, hiszen az ő csapatuk tradicionálisan erre épül. A magyar válogatott felállása azonban meglepő volt: Korcsmár középen, Elek Ákos balhátvédként, és Lipták sincs mostanság csúcsformában… Mindkét csapat elég bizonytalanul védekezett, ez sajnos a magyarok szempontjából jobban meglátszott az eredményen.

Nálunk hiába volt két magas védő, a hollandok mégis két fejesből szerezték a góljaikat az első félidőben. A középpályát is uralták a vendégek, és támadásban is több helyzet alakítottak ki. Sok labdát vesztettünk, a széleken és fejjel is megvertek minket. Jogos volt a hollandok vezetése a szünetben. Hajnal Tamás beszállásával kicsit aktívabbak lettünk, a támadójáték színesebb lett, ugyanakkor picit nyíltabbak lettünk. A holland kontrák nagyobb veszélyt jelentettek, pláne Gyurcsó Ádám beállása után. Két olyan gólt kaptunk, amelyért serdülőben is fejmosás jár. Ez már a koncentráció hiányát is mutatta, különösen a második… Hogy nem lett kiütéses vereség a vége, az nem csak rajtunk múlt, gondoljunk csak Sneijder kapufájára, vagy Huntelaar elbohóckodott ziccerére.

Érvényesült a papírforma, de én szorosabb mérkőzésre számítottam eredményben és játékban egyaránt. Tragédia nem történt, de ahhoz, hogy legyen reális esélyünk a második helyre az előttünk álló egy hónapban reális helyzetértékelésre, és a következő meccseken jobb helyzetkihasználásra van szükség. A példa adott, a hollandok két hónap alatt rendbe tették a szénájukat, ráadásul a mi csapatunk nem is esett szét annyira, mint az övék. Én semmiképp nem adnám fel az esélyt, a kijutás lehetőségét, bár néhány dolog most nem volt a helyén, függetlenül attól, hogy a holland válogatott jobb csapat – mondta végül Őze Tibor, a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza és a Diósgyőr korábbi vezetőedzője.

Olvasói sztorik