Hírek

Nem adják négy alá a hollandok

A magyar válogatott hazai pályán 4-1-re kikapott Hollandiától a világbajnoki selejtező második fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

Világbajnoki selejtező, D csoport, 2. forduló
Magyarország–Hollandia 1-4 (1-2)
Puskás Ferenc-stadion, 25 ezer néző. Játékvezető: Proenca (portugál)
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Lipták, Juhász R., Elek Á. (Gyurcsó, 61.) – Korcsmár, Varga J., – Koman (Hajnal, a szünetben), Gera (Németh K., 80.), Dzsudzsák – Priskin. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Hollandia: Stekelenburg – van Rhijn, Vlaar, Martins Indi (Mathijsen, 64.), Willems – Clasie, Sneijder, Strootman (Maher, 78.) – Lens, van Persie (Huntelaar, a szünetben), Narsingh. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Gólszerzők: Dzsudzsák (tizenegyesből 7.), illetve Lens (3., 53.), Martins Indi (19.), Huntelaar (74.)
További eredmények
Románia–Andorra 4-0 (2-0)
Törökország–Észtország 3-0 (1-0)

Állítsd össze Álomcsapatodat az NB I-ből! regisztrálj szeptember 14-ig, és nyerd meg te a bajnokságot!Klikk!

A pénteken, Andorrában megsérült csapatkapitány, Gera Zoltán kezdőként kapott lehetőséget a magyar válogatottban. Ünnepi alkalom volt ez, hiszen 75. alkalommal ölthette magára a címeres mezt. Az egyetlen csatár ezúttal némi meglepetésre nem Szalai Ádám, hanem Priskin Tamás volt, viszont nem léphetett pályára Laczkó Zsolt, akinek bevizesedett a térde, és kimaradt a kezdőből Hajnal Tamás is.

A hollandok kezdő tizenegyében ott volt Wesley Sneijder, az olasz Internazionale karmestere, és Robin van Persie, a Manchester United gólvágója is. Arjen Robben, a Bajnokok Ligája-döntős német Bayern München villámgyors szélsője ugyanakkor a bemelegítésnél megsérült, így helyét Jermaine Lens vette át.

Még három percbe sem tellett, hogy a hollandok megszerezzék a vezetést. Az új generációhoz tartozó játékosok hozták össze a gólt: Luciano Narsingh beadása után Jeremain Lens fejelt két védő szorításában a hálóba – tudósít az MLSZ honlapja.

Gyorsan egyenlített a magyar válogatott: Gera Zoltán a tizenhatoson belül becsapta Jordy Clasie-t, aki buktatta. Európa jelenlegi legjobb bírója, a portugál Pedro Proenca habozás nélkül megítélte a büntetőt. Dzsudzsák Balázs állt a labda mögé, és higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt.

A hollandokat sem fogta meg a gól, a 19. percben ismét vezettek. Szabadrúgásból Wesley Sneijder kiválóan ívelt középre, s a középső védők helyezkedési hibája miatt egyedül maradt holland védő, Bruno Martins Indi a kapunak háttal állva, 12 méterről a hálóba csúsztatta a labdát. Úgy tűnt, a gyorsabb hollandok átszaladnak a mieinken, de a magyar válogatott végül fel tudta venni a kesztyűt.

Az első félidő kiegyenlített labdabirtoklási aránya is mutatta, nem játszott a játékrészben alárendelt szerepet a magyar csapat. Sikerült a védőknek lezárni a területeket, a hollandok szinte egyszer sem tudtak mögéjük kerülni. Ráadásul akadt egyenlítési lehetőség, illetve akadt volna, ha Pedro Proenca is úgy gondolja. Kiderült, hogy a jelen sztárbírója is tud hibázni, ha segítői cserben hagyják. A 46. percben Jordy Clasie kezére pattant a labda a tizenhatoson belül! Büntetőt kellett volna ítélnie a játékvezetőnek, nem tette, így a hollandok mehettek előnnyel a pihenőre.

A második félidőre mindkét szövetségi kapitány váltott, beállt két Bundesliga-játékos. A magyar oldalon Hajnal Tamás váltotta Koman Vladimirt, a másikon Robin van Persie helyére Klaas-Jan Huntelaar állt. Utóbbi csak azok számára meglepő, akik nem látták az első félidőt: Narsingh és Lens is aktívabban és lelkesebben futballozott, mint a Manchester United sztárja.

A második félidő első hét-nyolc perce kiegyenlített játékot hozott, aztán a semmiből lőttek újabb gólt a hollandok. Egy hosszú keresztlabdát Elek Ákos visszafejelt középre. Nagy hiba volt, mert az üresen álló Jeremain Lens átvette a labdát, s mielőtt a középső védők odaértek volna, 14 méterről Bogdán Ádám fölött a hálóba helyezett.

A magyar válogatott is veszélyeztetett, Varga József passza után Priskin Tamás került helyzetbe, de nem tudta átemelni a labdát Maarten Stekelenburg felett. Ez volt az első 60 perc legveszélyesebb akciója. Később Hajnal Tamás lövése kerülte el kevéssel a vendégek kapuját, a másik oldalon Wesley Sneijder lövése után a labda lécről pattant ki.

A hollandok kicsit visszavettek a tempóból, de a hazaiak így sem kerülhették el a negyedik kapott gólt. Az utolsó negyedóra kezdetén egy felesleges szabálytalanság után a hollandok gyorsan elvégezték a szabadrúgást, Jeremain Lens – a mezőny legjobbja – egyedül vitte a labdát Bogdán Ádámra, de önzetlenül a középen ugyancsak egyedül érkező Klaas-Jan Huntelaarhoz passzolt, aki közelről a hálóba küldte a labdát. A magyar válogatott sorozatban az ötödik hollandok elleni mérkőzésén kapott legalább négy gólt. Zárásként Klaas-Jan Huntelaar a végén még el is szórakozott egy helyzetet.

Egy elfogadható első félidő után gyengébb másodikat produkált a magyar válogatott. Nem tudott bravúrral kirukkolni, ezúttal nem volt esélye a pontszerzésre az Európa-bajnokság óta teljesen átszervezett holland válogatott ellen. Elsősorban azért, mert döntő egyéni hibákból elkerülhető gólokat kapott. Ugyanakkor egy világklasszisokat felvonultató válogatottól szenvedett vereséget, amelyről a sorsolás óta sejthető, hogy előttünk fog végezni a csoportban.

A magyar csapat sorozatban nyolcadik mérkőzését veszítette el a hollandokkal szemben, legutóbb 1984-ben tudta legyőzni mostani riválisát. Egervári Sándor együttese, amely múlt pénteken az andorraiak legyőzésével (5-0) rajtolt a sorozatban, legközelebb október 12-én Észtországban vendégeskedik, majd négy nappal később a török csapatot fogadja.

Szerda délelőtt jelentkező hagyományos rovatunkban a Rangadó.hu állandó szakértője, Őze Tibor elemzi a mérkőzést!
Olvasói sztorik