Hírek

Megszakad a rossz sorozat!

Esterházy Márton döntetlenben vagy győzelemben bízik a keddi, Hollandia elleni világbajnoki selejtező előtt.

Kapcsolódó cikkek

Magyar–holland mérföldkövek
Az első mérkőzés
1930. június 8. Budapest: Magyarország–Hollandia 6-2 (3-0). Magyar gólszerzők: Avar (3), Turay (2), Toldi
A legutóbbi magyar győzelem
1984. október 17. Rotterdam: Hollandia–Magyarország 1-2 (1-1). Magyar gólszerzők: Détári, Esterházy
A legutóbbi találkozás
2011. március 29. Amszterdam: Hollandia–Magyarország 5-3 (1-0). Magyar gólszerzők: Gera (2), Rudolf

Állítsd össze Álomcsapatodat az NB I-ből! regisztrálj szeptember 14-ig, és nyerd meg te a bajnokságot!Klikk!

A pénteki, Andorrában aratott 5-0-s győzelmet követően kedden első hazai világbajnoki selejtezőjét játssza a magyar válogatott, amely megpróbálja megszakítani a világbajnoki ezüstérmes hollandok elleni, hét mérkőzés és közel 28 év óta tartó rossz sorozatát.

A két együttes eddigi 15 egymás elleni összecsapásán a hollandok nyolc, a magyarok öt sikert könyvelhettek el a két döntetlen mellett. A legutóbbi hét találkozón ugyanakkor mindannyiszor az ellenfél diadalmaskodott, mostanáig az utolsó magyar győzelem 1984 októberében született.

A két csapat utóbbi négy összecsapása egyaránt fölényes holland sikert hozott: 1994-ben Eindhovenben 7-1-re, 2010 nyarán Amszterdamban 6-1-re nyertek, míg a legutóbbi Európa-bajnoki selejtezősorozatban Budapesten 4-0-ra, Amszterdamban pedig 5-3-ra diadalmaskodtak.

A legutóbbi magyar győztes gól Hollandia ellen Esterházy Márton nevéhez fűződik. Csapattársai között ott volt Andrusch, Sallai, Róth, Garaba, Csongrádi, Kardos, Nagy Antal, Nyilasi, Détári és Kiprich, a szövetségi kapitány pedig Mezey György volt. Az ellenfélnél többek között van Breukelen, Silooy, Rijkaard, Gullit, illetve van Basten is pályára lépett.

Az MLSZ Futsal Bizottságának vezetőjeként dolgozó Esterházy a Rangadó.hu érdeklődésére felidézte az 55 ezer néző előtt lejátszott 1984-es mérkőzést, majd leszögezte, szerinte kedden megszakad a magyarok rossz sorozata! Végül természetesen a teremlabdarúgás aktualitásai is szóba kerültek.

– Mennyire élnek még a 28 évvel ezelőtti emlékek?
– Abszolút! A meccs előtt nem úgy mentünk ki a pályára, hogy mi vagyunk az esélyesek, inkább a világsztárokkal teletűzdelt hollandok számítottak favoritnak. Egészséges önbizalmunk volt, és a győzelem után kezdett körvonalazódni mindenkiben, játékosokban, edzőkben, vezetőkben egyaránt, hogy van keresnivalónk a selejtezősorozatban. Ezután még kétszer játszottam a hollandok ellen, de sajnos hazai pályán mindkét meccset elvesztettük egy-nullra – mondta a Rangadó megkeresésére Esterházy Márton.

– Az elmúlt négy meccsen hét, hat, négy és öt gólt kapott a magyar válogatott Hollandiától. Vajon miért?
– A holland foci az egyik legjátékosabb, legtechnikásabb, legkreatívabb a spanyollal egyetemben. Ezek szerint ez a stílus nem fekszik nekünk. De biztos vagyok benne, hogy a rossz sorozat most meg fog szakadni! Nagyon éles mérkőzés lesz, sok helyzettel, lehetőséggel, és a magyar csapat nagyon megnehezíti ellenfele dolgát. A holland együttes még nincs megfelelően összerakva az Európa-bajnoki kudarc és az új edző érkezése után. A mieink együtt vannak, jó társaságot, jó csapatot alkotnak, összeszokottak. A szakmai stáb is állandó, tehát minden amellett szól, hogy inkább döntetlenben vagy győzelemben, mint vereségben gondolkodjak.

– Ami a teremlabdarúgást illeti, a Rába ETO még markánsabb csapat szeretne lenni Európában, mint tavaly, s a vezetők ennek megfelelően erősítettek. Mit gondol, összejöhet nekik?
– Máris összejött, hiszen úgy tűnik, markánsabbak! Nagyon meggyőzően játszottak az UEFA Futsal Cup győri tornáján, pedig ez még a szezon eleje. Nagyon össze van rakva mindkét sor, és a kiegészítőemberek is jó játékerőt képviselnek. Bekerülni a legjobb négybe nagyon szép álom, de annak szerintem még nincs realitása. A sportban minden lehetséges, de nehéz megelőzni több millió eurós költségvetéssel rendelkező csapatokat, és több százezer igazolt játékossal rendelkező országokat. A győriek folyamatosan fejlődnek, talán mondhatom, hogy az idei a legerősebb együttes Magyarországon, amit az elmúlt időszakban láttunk.

– A közelmúltban Kozma Mihályt kinevezték az MLSZ szakágvezetőjének.
– Régóta kezdeményeztük ezt, hiszen kellett egy ember, aki összefogja a szakmai dolgokat országosan, az A-válogatottól az utánpótláson át egészen a női futsalig, és olyan fejlesztési tervet dolgoz ki, ami kivitelezhető. A bizottság társadalmi munkában tevékenykedik, és ajánlhat dolgokat. Ragadics Ferenccel tíz éve vezetjük a bizottságot, tehát komoly rálátásunk van a sportágra, ahogy Kozma Mihálynak is. Személyében jó kezekbe került a szakágvezetői poszt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik