Hírek

Egervári: a harmadik hely nem siker!

Az előző selejtezőtől eltérően a harmadik hely megszerzését már nem tartaná sikernek a 2014-es brazíliai világbajnokság európai kvalifikációs sorozatában Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Kapcsolódó cikkek

Állítsd össze Álomcsapatodat az NB I-ből! regisztrálj szeptember 14-ig, és nyerd meg te a bajnokságot!Klikk!

– A korábbi esetekben a harmadik hely előrelépést jelentett, ezért lehetett részsikerként elkönyvelni, noha az is kiesést ért. Az előző Európa-bajnoki selejtezőn megszerzett harmadik hely után viszont ez már nem siker. Szeretnénk előrelépni, azaz a cél a második, vélhetően pótselejtezőt érő pozíció – mondta a szakvezető az MTI-nek.

Egervári a csoportot rendkívül erősnek nevezte, mivel meglátása szerint csupán egyetlen válogatott, éppen a pénteki nyitányon a magyarokat fogadó andorrai lóg ki lefelé a hatosból. Úgy vélekedett, hogy a biztos részvételt jelentő első hely egyértelmű esélyese a világbajnoki ezüstérmes Hollandia, legalább annyira, mint ahogy az utolsó pozícióban szinte biztosan a pireneusi miniállam csapata zár majd. Hozzátette, az, hogy a németalföldiek az elmúlt időszakban gyengébben teljesítettek – júniusban kikaptak mindhárom meccsükön a kontinenstornán, majd az augusztusi barátságos találkozójukon is –, valószínűleg csak átmeneti visszaesés.

– A második pozícióért négy válogatott lehet harcban, a miénken kívül a török, a román és az észt. Vélhetően nagy körbeverés lesz a csapatok között, nagyon kiélezett küzdelemre számítok, ezért rendkívül sokat jelenthet a továbbjutás szempontjából, ha valamely gárdának sikerül pontot rabolnia a hollandoktól – mondta Egervári, aki kiemelte, a második hely megszerzéséhez egy bravúr kevés lesz.

A szakvezető megjegyezte, nem az ő csapata ugyan a favorit, de nem is esélytelen. Ezt azzal indokolta, hogy a törökök és a románok futballkultúrában előrébb tartanak, de az elmúlt időszakot figyelembe véve éppen a nemzeti együttesek teljesítménye és eredményessége között nem tapasztalható komoly különbség. Az észtekkel kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy a legutóbbi, Európa-bajnoki kvalifikáció során csak a pótselejtezőn buktak el.

Saját csapatáról úgy vélekedett a kapitány, hogy sokat lépett előre az elmúlt években, elsősorban csapategységben, mert kiváló közösség kovácsolódott a játékosokból, akik kölcsönösen tudnak egymásnak segíteni. Hangsúlyozta, külön öröm, hogy hosszú sérülése után visszanyerte csapatkapitányát, Gera Zoltánt a válogatott, amely ebből sokat profitálhat.

– A futballisták nagyon jól összecsiszolódtak, de a pályán kívül és a pályán is, harmonikus összképet mutatnak. Ez a válogatott bárki ellen képes dominálni egyes periódusokban, sőt, a nyári felkészülési meccsek alapján akár az utolsó negyedórában is képes erre fejlettebb futballkultúrát képviselő együttessel szemben – utalt Egervári a nyári Európa-bajnokságon negyeddöntős csehek, és a csoportkörben kiesett írek elleni júniusi találkozókra.

A jövőt illetően Egervári azt emelte ki, hogy alapvetően fiatal játékosokból áll a válogatott, amelyben így távlatilag komoly lehetőség van. Ugyanakkor hangsúlyozta, csapata most is utolsó esélyig küzdeni fog a kitűzött célért, már csak azért is, mert olyan rutinos labdarúgók is szerepelnek a keretben, akiknek talán a mostani selejtezősorozatban van utoljára esélyük, hogy kijussanak egy nagy tornára.

– Azt látni kell, hogy a 2014-es világbajnokságon 13 európai együttes vehet részt, míg a következő, 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon csaknem dupla ennyi, 24 csapat szerepel majd, azaz a kontinensviadalra lényegesen könnyebb lesz kivívni majd a részvételt – mondta Egervári.

Az európai selejtezősorozatból a kilenc csoport győztese közvetlenül kijut a világbajnokságra, míg a második helyezettek – a legrosszabb kivételével – oda-visszavágós pótselejtezőn küzdenek meg a fennmaradó négy helyért.

A magyar válogatott pénteken 20:30-tól Andorrában kezd, majd négy nappal később a Puskás Ferenc Stadionban, ugyancsak 20:30-tól a hollandokat látja vendégül.

Olvasói sztorik