Hírek

Szép és sikeres év elé nézhet a magyar futsal

Az Esterházy Márton vezette MLSZ Futsal Bizottság megpróbál nem teljesen idióta rendelkezéseket hozni.

A hazai rendezésű Európa-bajnokság óta töretlen a magyar futsal fejlődése, a 2012-es év mégis egy nagyon fontos időszak lehet a terem-szakágban. A Rangadó.hu a felnőtt-mezőnnyel és az utánpótlással, valamint a klubokkal és a válogatottal kapcsolatos várakozások, remények áttekintésére kérte Esterházy Mártont, a korábbi kiváló labdarúgót, a Magyar Labdarúgó Szövetség Futsal Bizottságának vezetőjét.

– Összetett, átfogó elképzeléseink vannak, amelyek rengeteg munkával járnak. Folyamatosan népszerűsítjük a szakágat, amely a hazai Európa-bajnokság óta rengeteget fejlődött, és egyre népszerűbb lett – kezdte a Rangadó érdeklődésére Esterházy Márton.

– A szakág zászlóshajója a férfi felnőtt válogatott, amely versenyben van a világbajnoki részvételért.
– A selejtező rájátszásának sorsolása februárban, a horvátországi Európa-bajnokság negyeddöntői után lesz. Akkor lennék igazán boldog, ha nem a négy nagycsapat valamelyikét, hanem egy közelítőleg hasonló játékerőt képviselő ellenfelet kapnánk. Akkor sikerülhetne elérni a kijutást a thaiföldi világbajnokságra. A párharc mérkőzéseit márciusban és áprilisban rendezik. Az A-csapat számára most ez az elsődleges feladat. Idén több összetartás, edzőtábor és barátságos meccsek lesznek a sikeres szereplés érdekében.

– Gyarapszik, fejlődik-e az utánpótlás tömegbázisa?
– Ezen a területen is rengeteg elképzelésünk van, és ezekre szerencsére az iskolák és az egyetemek is vevők. Egyre népszerűbb a futsal az iskolákban, mert rájöttek, hogy a gyerekek szeretik, még a lányok is, és amíg a futballt az időjárási körülmények miatt hónapokig nem lehet játszani, terem és kézilabdapálya szinte mindenhol van, a legkisebb településen is. Sokkal könnyebb a fiatalokat így sportoltatni! Az MLSZ már 22 futsal-bajnokságot szervez különböző korosztályokban. Hihetetlenül nagy az előrelépés, sokkal több a regisztrált játékos.

– Az amatőrök meghódítása is szép feladat, nagy kihívás lehet…
– A hobbi- vagy baráti tornákból rengeteg van minden városban. Elértük azt is, hogy sok helyen már négy plusz egyen játszanak, futsal labdával, hiszen így sokkal könnyebb, és több a sikerélmény. Sokan persze még mindig ragaszkodnak az öt plusz egyes formához és a nagylabdához. A női futsal is nagy fejlődésen ment keresztül, van első- és másodosztály, illetve egyetemi bajnokság is. Töretlen lendülettel fejlődik tehát a szakág, de továbbra is minden segítségre igényt tartunk az MLSZ és a megyei szövetségek részéről egyaránt. Összességében úgy vélem, hogy szép és sikeres 2012 elé tudunk nézni, és ez nem feltétlenül azon múlik, hogy milyen sikert ér el a válogatott.

– Hanem?
– A Győr például legutóbb eljutott az elitkörig az európai kupában. Ez körülbelül olyan nagy siker, mint amikor a Debrecen bejutott a Bajnokok Ligájába, bár más a rendszer, nem is lehet összehasonlítani a kettőt. A futsal bizottság nem tud belefolyni a klubok gazdasági tevékenységébe, nem tudunk pénzügyi segítséget nyújtani. Sajnos alig van két-három olyan csapat, amelyik profi körülmények között tudna készülni, a többi ad-hoc jelleggel, heti 2-3 edzéssel működik. Ez Frank Tamás szövetségi edző válogatási lehetőségét is korlátozza. Az alapbázist mindenképpen bővíteni kellene. Erre természetesen vannak törekvéseink, javaslataink, kezdeményezéseink, amelyeknek azonban súlyos anyagi következményei vannak, és nem bírják a csapatok. Erre mi tekintettel vagyunk, és próbálunk nem teljesen idióta rendelkezéseket hozni…

– Egyre több és jobb külföld játékos szerepel a magyar bajnokságban. Ennek jó és rossz oldala egyaránt van.
– Eljutottunk odáig, hogy jó játékosok érkeznek hozzánk Dél-Amerikából, és a környező országokból is. Igen, van olyan, hogy ők kiszorítják a magyar válogatott meghatározó tagjait a klubcsapatokban, de ne feledjük, hogy ez nem futball, hanem futsal! Sok csere- és variációs lehetőség van, tehát a hazaiak is megfelelő játékidőt kapnak. Bár kétségtelenül emelkedett a bajnokság színvonala, az Aramis is felzárkózott a Berettyó és a Győr mögé, mégis vannak olyan klubok, amelyek nem tudják felvenni a versenyt a több százmilliós költségvetésekkel.

Olvasói sztorik