Hírek

Veszprém, a prosperáló régió

Veszprém megye labdarúgásának is jó, ha minél több és színvonalasabb csapat van a régióban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Pápa története során először győzött a Ferencváros ellen, ráadásul idegenben, s ezzel jelentős lépést tett az NB I-ben maradás felé. Az NB II-ben a negyedik Ajka a Szigetszentmiklóst verte, az ötödik Veszprém pedig a Videoton-PFLA otthonában nyert. A teremlabdarúgó Magyar Kupa négyes döntőjének házigazdája, az 1. FC Veszprém már hetekkel a másodosztályú bajnokság zárása előtt biztosította feljutását, fennállása első évében!

Így lehetne röviden összefoglalni a Veszprém megyei labdarúgás közelmúltbeli sikereit, de miért fogjuk rövidre a régió méltatását, ha bőven van miről beszélni! A Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője, Csík Ferenc a Rangadó.hu érdeklődésére kiemelte, a TAO-pályázati lehetőségeknek és a Bozsik Programnak köszönhetően az utánpótlás helyzete is megnyugtatóan alakul a térségben.

– Hozzánk elsősorban a megyei bajnokságok lebonyolítása tartozik, ettől függetlenül mindegyik csapatnak drukkolunk a magunk módján, figyelemmel kísérjük, hogyan szerepelnek, és segítjük őket a pályázatotokkal kapcsolatban, ha igényt tartanak rá – kezdte a Rangadó megkeresésére Csík Ferenc. – A megye labdarúgásának is nagyon jó, ha minél több és színvonalasabb NB I-es és NB II-es együttes van a régióban. Mindegyiknél jó és szisztematikus munka folyik, talán ezért szerepelnek olyan jól a másodosztályban.

– Az Ajka és a Veszprém is ott van a mezőny élcsoportjában.
– Stabilnak látom a hátterüket, jól szervezik a programjaikat, és az eredményeik bizonyítják, hogy jó edzőket választottak. Nehéz jövőjük lesz az átalakulás miatt, hiszen egycsoportos lesz az NB II, ez lesz majd az igazi megmérettetés. Ami az NB III-at illeti, sajnáljuk, hogy a Badacsonytomaj nem tudta folytatni a küzdelmeket. Jövőre ez az osztály is átalakulás előtt áll, de szerintem a Veszprém megyei csapatok bírni fogják a tempót, és ott tudnak maradni a ligában.

– A teremlabdarúgó-klub egy éve alakult, de már az első szezonban rendkívüli sikereket ért el.
– Új színfolt a veszprémi futsal csapat, amely nagyon jó előkészítő munka után összeállt, és minden várakozást felülmúlóan szerepel. Ennek bizonyítéka, hogy bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjében, amelynek a Veszprém Aréna adott otthont. A torna nagyon jó reklámja volt a sportágnak, színvonalas meccsekkel, programokkal. Már gondolkodnak az utánpótlás megszervezésében is. Ha ilyen szervezett munkát folytatnak továbbra is, jól fognak szerepelni az élvonalban. Az persze látszott, hogy a Győr és a Berettyóújfalu egyelőre gyorsabb játékot képvisel, tehát van hova fejlődni.

– A női labdarúgásnak is van létjogosultsága a térségben?
– Az NB II-es Veszprémi Gizella SE már évek óta jól szerepel, és megfelelő utánpótlásképzés keretében a fiatalokkal is foglalkozik. Remélem, a továbbiakban ugyanígy folytatják szereplésüket.

– Milyen képet mutat a megyei bajnokságok helyzete?
– Több mint száz csapatunk van a megyében, ehhez kapcsolódóan intenzív a Bozsik Program rendszere. Ötvennégy település vesz részt a program folyamatában, ezzel ott vagyunk az ország élvonalában, és várható ennek a továbbfejlesztése a következő szezontól. Hatvanhét csapat vett részt első körben a TAO-pályázatokban, ami nagyon komoly létszámot jelent, és okosan fel is használják ezeket a pénzeket sportszerek vásárlására, létesítményfejlesztésre, illetve az utánpótlásra.

– Ha a Veszprém megyei utánpótlás-nevelésről beszélünk, akkor sokaknak Novothny Soma és Lang Ádám neve ugrik be elsősorban.
– A VFC USE valóban zászlóshajó a megyében, ők már bizonyítottak, hiszen több mint egy évtizede képzik a fiatalokat városi támogatással, jó szakmai munkával. Több korosztályos válogatott játékos is kikerült már tőlük. Pápán, Ajkán, Tapolcán, Várpalotán és Balatonfüreden is színvonalas az utánpótlás-nevelés, ez látható és érezhető az ottani csapatok szereplésén is. Erre nagyon nagy segítség a Bozsik Program, s annak intézményi program része is, amivel be tudtunk kerülni az iskolákba. Akik nem igazolt játékosok, azok is szem elé kerültek! Az MLSZ új kezdeményezése a grundprogram, ez új területet ölel fel. Egyelőre mintaprogramként működik. Lényege, hogy a lakótelepi sportpályákon hogyan lehet futballra bírni a gyerekeket. Labdákat, mezeket, bójákat, és felügyelő szakembert biztosítunk, aki hozzáértésével, szakértelmével ki tudja választani a tehetségeket.

Olvasói sztorik