NB II

Profibb szemlélet szükséges Veszprémben

Újoncként az első évben a bennmaradást tűzte ki célul a Veszprém FC az NB II Nyugati-csoportjában. A tervet teljesítette a csapat.

Igen ám, de a szakvezető, Vágó Attila szerint bizonyosodott, a következő szezonban a siker érdekében minden téren változásra van szükség. A pályán, az öltözőben és a magánéletben is profi mentalitást vár mindenkitől. Az idény egyáltalán nem volt zökkenőmentes, hiszen a téli szünetben távozó Orbán Tamást Vágó Attila váltotta az edzői poszton.
– Az ősszel a veszprémiek rádöbbentek, milyen óriási különbség van az NB II és az NB III között – kezdte Vágó Attila, a VFC mestere. – Ezekben a fordulókban összesen 12 pontot gyűjtött a csapat. Szeretném hangsúlyozni, Orbán Tamás remek munkát végzett, és az akkori kerettel senki sem tudott volna ennél több pontot szerezni. Amikor megkezdtem a tárgyalásokat a vezetőkkel, úgy állapodtunk meg, hogy Hegedűs és Zsömlye mellé további három meghatározó játékossal erősítünk a kereten. Így érkezett Alex, Hevesi-Tóth és Molnár.
– A tavaszra 18 pont jutott, és az utolsó pillanatig kiélezett csatát vívtak a Barccsal a biztos bennmaradást jelentő 13. helyért.– Úgy számoltam, hogy 30-33 ponttal már nem lehetünk gondban. Keleten valóban így lett volna, hiszen ott már 27 ponttal is simán megtartották a tagságukat a makóiak. Nálunk azonban komplikáltabb volt a helyzet, hiszen nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny. Árulkodó, hogy egyetlen döntetlen sem szerepel a nevünk mellett. Számomra ez azt jelenti, bárkivel képesek voltunk felvenni a versenyt, ugyanakkor sokszor követtünk el gyermeteg hibákat, amelyek pontokba kerültek.
– Ha már a hibákat említi: a tavasz a kihagyott tizenegyesek és a kiállítások szezonja volt.– A bennmaradásért vívott harc nagy terhet rakott a játékosok vállára, és bizony nem mindenki tudott uralkodni az érzelmein. A stressz és a feszültség jellemezte minden összecsapásunkat. Fehér, Tatai, Grósz, Hevesi-Tóth és Garai kiállítása felesleges baki volt, és ezek mind meghatározták szereplésünket. Az új szezonban hasonlóra nem kerülhet sor, megengedhetetlen ez a sok felesleges piros lap és elhibázott büntető.

– Ezek szerint sikerült levonni a megfelelő tanulságokat.– A következő idényben sokkal profibbnak kell lenni mindenkinek, az öltözőben, a pályán és a magánéletben egyaránt. Gondoljunk csak Tatai és Boromissza esetére, akiknek a felfüggesztése az egész csapatot érzékenyen érintette. Ezenkívül maximális teljesítményt várok mindenkitől, aki helyet kap a keretben. Nincs szükség azokra, akik csak egyéni érdekeket tudnak szem előtt tartani. Én csapatban gondolkodom, és ezt várom a többiektől is.
– Mire számíthatunk az előttünk álló szezonban?– Az már biztos, hogy Kollár, Zsömlye és Fehér másutt folytatja pályafutását. Jó hír, hogy három saját nevelésű fiatallal viszont komolyan számolunk: Ihász Patrik, Novothny Soma és Burcsik Martin is jó benyomást tett rám. Azt is elárulhatom, hogy az immáron egy hónapja nálunk vendégeskedő kolumbiai játékosoknak, Daniel Gomeznek és Alex Schleernek szerződést ajánlunk. Nem tudni még, mi lesz Tataival és Boromisszával. De azt igen, hogy egy-egy komoly támadó és védő érkezésére számíthatunk. Sitku Illéssel valóban tárgyalásban állunk, aki azt ígérte, ha nem kap NB I-es ajánlatot, nálunk folytatja. Felvettük a kapcsolatot a budaörsi Koóssal, a barcsi Thiagóval, a pápai Szabó Zsolttal és Bali Péterrel is. Természetesen a védelem megerősítése is szem előtt van.

Részletek az osztályozókönyvből

Vágó Attila minden mérkőzésen osztályozza játékosait. Azok közül, akik legalább tíz mérkőzésen pályára léptek, tavasszal a legtöbb pontot Molnár Zoltán középpályás gyűjtötte, mögötte másodikként zárt Lang Ádám, védő. A harmadik helyen Hegedűs és Garai osztoztak meg. Negyedik lett Varga Tamás, az ötödik pedig Grósz Róbert, míg a hatodik Leitold Tamás.

Olvasói sztorik