Nemzetközi foci

Egy hokinemzet ott lesz a vébén, az Eb-győztes és a kétszeres világbajnok nem?

Ernesto Ryan/Getty Images
Ernesto Ryan/Getty Images
A katari labdarúgó-világbajnokságra csak 2022 telén kerül sor, de az odavezető út is annyira rögös, hogy könnyű elhasalnia bármelyik csapatnak. Ezt azért lehet ennyire kategorikusan kijelenteni, mert a selejtezők hajrájához érve több futballhatalomnak számító válogatott is lemaradt az egyenes ágon történő kvalifikációról, míg a helyükre meglepetéscsapatok pályáznak. Ezekből szedtük össze a legérdekesebbeket.

El tudunk képzelni egy világbajnokságot Cristiano Ronaldo nélkül? Akármi is legyen erre a válasz, barátkozni kell a gondolattal, mert a portugálok nagy meglepetésre kikaptak hazai pályán a szerbektől, így pótselejtezőre kényszerülnek. Nem csoda, hogy a 36 éves Ronaldo szomorkodott a lefújás után, a mindent eldöntő összecsapáson egyszer sem találta el a kaput, így hatgólos maradt a mostani selejtezősorozatban.

Portugáliában teljes az összeomlás, a lapok világszégyenként tekintenek a történtekre, a szurkolók Fernando Santos szövetségi kapitány kirúgását követelik. A szövetség egyelőre nem lépett semmit, így a pótselejtezők sikeres teljesítésével alighanem Santos ülne a kispadon a vébén is. Ehhez azonban még két meccset kell majd megnyernie Ronaldóéknak. Végignézve a portugálok keretén, erre minden esélyük megvan, ha összekapják magukat.

Kapcsolódó
Ronaldóék szinte a vb-n voltak, de jött egy szerb fejes
Spanyolországnak egy felejthető 1-0-s siker elég volt a kijutáshoz.

Ami az egyik csapatnak kudarc, az a másiknak hatalmas siker. Szerbia remekelt a selejtezők során, nyolc találkozójából egyiket sem veszítette el, hat győzelem mellett az írekkel döntetlent játszott, a portugálokkal pedig odahaza ikszelt – bár ez utóbbi a becsődölő gólvonal-technológiának is köszönhető, amely miatt ez a helyzet nem minősült gólnak:

A szerbek minden meccsükön betaláltak, bár az is igaz, hogy csak egy találkozójukat hozták le kapott gól nélkül. A vébét érő fejest a csapat leggólerősebb csatára, Aleksandar Mitrovic szerezte, akinek rengeteget köszönhet a szerb válogatott. A Fulham támadója szerezte a válogatott góljainak majdnem felét (18-ból nyolcat), ezzel a 90 percre vetített gólátlagot tekintve csak Harry Kane előzi meg (1,85-1,36).

Ha nem számítjuk a tizenegyeseket, akkor Mitrovicnál senki sem lőtt több gólt a selejtezők során, ráadásul 19 próbálkozásból hozta össze a találatokat, így elmondható, hogy az ő hatékonysága kulcsfontosságú volt a remeklésben.

Rajta kívül Dusan Tadic hat gólpassza is sokat tett hozzá a meneteléshez, teljesítményével a selejtezők egyik legjobbjának bizonyult az asszisztok terén. Ha azt vesszük, hogy Szerbia adta Európában az egyik legjobb góllövőt és legjobb előkészítőt, kétség sem férhet hozzá, hogy ott a helye a vébén.

További érdekesség, hogy a Nemzetek Ligájában a magyarok megelőzték a szerbeket, az oroszokat és a törököket is, mégis a mi csapatunk az egyetlen a négyesből, amely pótselejtezős helyet sem tudott kiharcolni. Szerbia egyenes ágon kvalifikálta magát, Oroszország és Törökország a pótselejtezőben érdekelt.

Ronaldo esetleges lemaradása egy dolog, na de az Európa-bajnok nélkül rendezni egy vébét?! Az olaszok foghatják a fejüket, mert a C csoportban úgy teljesítették a nyolc mérkőzésüket, hogy egyszer sem kaptak ki. Mégis a portugálokhoz hasonlóan pótselejtezőbe kényszerülnek, ugyanis a svájciak szintén veretlenül, de több győzelemmel zárták a selejtezőket.

Olaszország három győzelemmel indította a sorozatot, ám utolsó öt fordulójából csak Litvánia ellen tudott nyerni, a másik négy mérkőzésen döntetlenre végzett. Kifogott Roberto Mancini csapatán Bulgária, Svájc kétszer és a záráskor Észak-Írország is. Ez elég is volt ahhoz, hogy az Eb-n negyeddöntős Svájc, amelyet az olaszok a nyári tornán 3-0-ra vertek a csoportkörben, az utolsó pillanatban az élre álljon.

Micsoda rémálom (és még nincs vége)

írta a La Gazzetta dello Sport a történtek után.

Kapcsolódó
„Micsoda rémálom (és még nincs vége)” – padlón Olaszország a belfasti döntetlen után
A legenda szerint arrogáns volt a csapat, de most nem szabad abba a hibába esni, hogy ujjal mutogatnak a felelősökre. Roberto Mancini hisz benne, hogy kijutnak Katarba, sőt még meg is nyerhetik a vébét.

A csalódottság jogos, Olaszország eddig mindössze két vébét (1958, 2018) hagyott ki, arra tehát még soha nem volt példa, hogy egymás után kétszer se sikerüljön a kvalifikáció. Már az előző kiírásban pótselejtezőn elvérző válogatott tagjai is romokban hevertek, miután Svédország 1-0-s összesítéssel jutott ki, egy újabb megaláztatás igazi világvégét jelentene, már csak a fantasztikus Eb-szereplés miatt is.

Az olaszok 13 szerzett gólja nem rossz, de a csapat kétszer is gólképtelen maradt. Sokatmondó, hogy az egyik szárnyvédő, Di Lorenzo, éppúgy két gólt szerzett, mint a két legeredményesebb csatár, Kean és Immobile. Pedig hátul hozta magát az olasz csapat, amely mindössze kettő gólt kapott, vagyis

átlagosan négymérkőzésenként vették be Gianluigi Donnarumma kapuját a selejtezőkön az ellenfelek.

Muszáj lesz az olaszoknak kicsit összekapniuk magukat, mert a pótselejtezőkben két ellenfelet is le kell majd pipálniuk, ebből egy akár kiemelt is lehet. A tíz európai csoportból a másodikok jutottak pótselejtezőbe, mellettük a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a mezőnyhöz, amely a vb-selejtezők során nem végzett az első két helyen, ez a két csapat Ausztria és Csehország lett. A 12 csapatot majd három csoportra osztják és egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzdenek majd meg a fennmaradó három helyért.

Meglepetések Európán kívül

Európától délre átevezve nyugodtan nevezhetjük bombameglepetésnek, hogy biztosan nem lesz ott a vébén Elefántcsontpart. Az afrikai selejtezők második szakasza kedden zárult le, a playoffba a négycsapatos csoportok győztesei, összesen tíz válogatott jutott be. Ebbe a tízbe nem fért be Elefántcsontpart.

Pedig az esély egyértelműen adott volt, ugyanis annyi lett volna a dolga a világbajnokságot 2018-ban is kihagyó csapatnak, hogy nem veszít Kamerun ellen a zárófordulóban. Ez nem jött össze, többek között a jól védő André Onanának köszönhetően. Az Ajax kapusát egy doppingügy miatt 9 hónapra eltiltották a futballtól, a sorsdöntő vb-selejtező előtt mindössze egy másik selejtezőn és a holland csapat tartalékjai között védett egy-egy meccset.

Kamerun csapatából csak Maxim Choupo-Moting tartozik még a világhírű labdarúgók közé, Elefántcsontpart viszont tele van Európában játszó futballistákkal. A Bajnokok Ligájában történelmi bemutatkozást produkáló Sébastien Haller mellett ott volt Franck Kessié (AC Milan), Eric Bailly (Manchester United), Serge Aurier (Villarreal) is a kezdőben, mégsem sikerült bevenni Onana kapuját. Elefántcsontpart az elmúlt évtizedben meghatározó tagja volt az afrikai vb-delegációnak, ám 2006, 2010 és 2014 után nem sikerült kiharcolnia a szereplést. A továbbiakban öt kiemelt és öt nem kiemelt csoportgyőztes egy oda-visszavágós párharcban dönt róla, ki mehet Katarba az afrikai csapatok közül.

Kapcsolódó
Rákapcsoltak a Fradi légiósai a világbajnoki selejtezőkön
Ryan Mmaee a nap embere, aki mindegyik gólból kivette a részét válogatottjában.

Dél-Amerikában még nem zárult le a csoportkör, de itt is megakadhat a szemünk egy váratlanul jól szereplő országon. Brazília és Argentína a várt teljesítményt hozva kisajátította az első két helyet, ebben még semmi meglepő nincs. A gigászok után viszont senki sem Ecuadort mondaná harmadiknak, pedig 23 góllal övé a második legeredményesebb válogatott a térségben, a 13 kapott góljánál pedig csak az argentin, brazil duó tudott fegyelmezettebb védekezést produkálni.

Ecuador először 2002-ben jutott ki a vébére, mivel az 1950-es tornától visszalépett, 2006-ban pedig a csoportjából is továbbjutott, ám a németek egy sima 3-0-s győzelemmel hazaküldték a dél-amerikaiakat. Azóta a 2014-es vébére jutott ki a válogatott, azonban négy fordulóval a selejtezők vége előtt most újra esélye nyílt rá. Ecuador két győzelemmel szinte biztosan bebetonozná az indulását, és bár az első két helyezettel is találkozik majd, Paraguay és Peru ellen teljesíthető a feladat.

Kapcsolódó
Az egyik leggyengébb focicsapat legyőzte Uruguayt
Egymás után negyedjére kapott ki vb-selejtezőn a csapat.

Ecuador mögött egyébként öldöklő küzdelem zajlik a negyedik, biztos kijutást érő helyért: Kolumbia és Peru 17-17 pontos, Chile és Uruguay 16-16 pontos, Bolívia pedig egy váratlan győzelemmel már 15-nél jár ,és karnyújtásnyira van a csodától, hogy 1994 után újra kijusson a vb-re. Ehhez persze a fent felsorolt nemzeteknek is lesz pár szavuk.

A Luis Suárezt, Edinson Cavanit, Diego Godínt, Rodrigo Bentancurt és még egy sor neves futballistát magáénak tudó Uruguaytól csalódást keltő a jelenlegi hetedik helyezés, de tegyük hozzá, az első két helyezettel már nem játszik selejtezőt. A dél-amerikaiaktól az első négy jut ki a vébére egyenes ágon, az ötödik helyezett interkontinentális selejtezőn küzdhet még a vb-szereplésért.

Az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációjában (CONCACAF) is érik a meglepetés, miután az USA rém gyengén futballozva döntetlent játszott Jamaicával. Ezt kihasználva Kanada egy bravúrral 2-1-re legyőzte Mexikót egy végtelenül izgalmas meccsen, amivel a csoport élére állt.

A CONCACAF-zóna utolsó selejtezőbeli szakaszából még hat forduló van hátra, Kanada 16 ponttal vezet, az Egyesült Államok 15 pontot gyűjtött, Mexikónak és Panamának 14-14 van. Rettentő szoros tehát a küzdelem, de ez így is marad, mivel csak az első három helyezett mehet automatikusan Katarba, a negyediknek interkontinentális pótselejtezőn kell bizonyítania, hogy helye van a világbajnokságon.

Kanada válogatottja az egyetlen a csoportban, amelyik még nem kapott ki, ráadásul óriási visszatérés lenne a jelenléte a vébén, ugyanis egyedül 1986-ban szerepelt a tornán, amikor a magyar válogatottal szerepelt egy csoportban (Esterházy Márton, valamint Détári Lajos góljaival 2-0 lett a vége). Sem előtte, sem utána nem jött össze a kijutás.

Alphonso Daviesék játszanak még az Amerikai Egyesült Államokkal és Panamával is, így aztán lesz miért izgulniuk az elkövetkezendő hat selejtezőn is.

A 2022-es világbajnokság résztvevői:

Afrika: tíz ország van még versenyben, öt jut majd ki a tornára egyenes ágon.
Ázsia: Katar a házigazda jogán résztvevő, még 12 ország van versenyben, közülük négy jut ki a tornára egyenes ágon
Dél-Amerika: Brazília, Argentína már kijutott, tíz ország verseng, még két hely kiadó az egyenes ági kijutáshoz.
Európa: Németország, Dánia, Belgium, Franciaország, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Anglia, Svájc, Hollandia kvalifikálta magát, még három helyért verseng 12 ország.
Észak- és Közép-Amerika: nyolc ország van még versenyben, közülük három jut ki egyenes ágon a tornára.

Olvasói sztorik