Nemzetközi foci

„Micsoda rémálom (és még nincs vége)” – padlón Olaszország a belfasti döntetlen után

Paul Faith / AFP
Paul Faith / AFP

Az Európa-bajnok Olaszország nem jutott ki egyenes ágon a katari világbajnokságra, pedig veretlenül hozta le a csoportkört. Csakhogy az utolsó fordulóban Svájc magabiztosan nyert, miközben Roberto Mancini csapata csak egy 0-0-s döntetlent ért el Észak-Írországban, így a svájciak végeztek az első helyen, az olaszoknak marad a pótselejtező.

Micsoda rémálom (és még nincs vége)

– írta címlapján a La Gazzetta dello Sport, mindezt a gondterhelt Mancini képével illusztrálva.

Kapcsolódó
Rossi: Néha nem a nagy nevek döntik el a mérkőzéseket
Szalai Ádám hiányolja a fiatal tehetségeket, akik leráncigálnák róluk a mezt.

Bentebb a legendás edző, Arrigo Sacchi fejtegette egy külön cikkben, hogy eléggé leeresztett erre a mérkőzésre az olasz válogatott és kicsit arrogánsnak is tűnt. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy most nem szabad elkezdeni ujjal mutogatni. „Ha a félelem bekopog az ajtón, akkor kell a legjobbunkat nyújtani” – mondta a Milannal kétszeres BEK-győztes, az olasz válogatott vb-ezüstérmes Sacchi.

A torinói Tuttosport nem épp a visszafogott címlapjairól híres, most is azt írták: egy másik Olaszországra van szükség.

Roberto Mancini egyébként azt emelte ki, hogy két büntetőt is elhibáztak fontos pillanatban a mostani selejtezőben. Ő viszont biztos abban, hogy kijutnak a világbajnokságra, szerinte akár még meg is nyerhetik.

Az odavezető út viszont nem lesz könnyű. A tíz európai csoportból az elsők jutnak ki automatikusan Katarba, a másodikok pedig pótselejtezőt játszhatnak. Mellettük a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapatot majd három csoportra osztják és egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzdenek majd meg a fennmaradó három helyért – a kijutásért vívott meccsen viszont már összefuthatnak a kiemelt csapatok, akiknél az olaszok mellett például a portugálok is ott vannak.

Olaszország korábban az 1958-as és a 2018-as világbajnokságra nem tudott kvalifikálni.

Kapcsolódó
„Nem sporttörténelmet írtam, csak 90 perc önfeledt örömöt akartam adni az embereknek”
A legkevésbé fontos dolgok közül a futball a legfontosabb az életben, vallja Arrigo Sacchi, akinek pályafutása ékes példája annak, hogy komoly játékosmúlt nélkül is lehet valaki edzőként forradalmár.
Olvasói sztorik