Nemzetközi foci

Kiakasztotta a norvég kapitányt a 90-es évek bandája

Isa Terli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Isa Terli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Hollandiai vereségével lemaradt csoportja első két helyéről a norvég labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezőkön, így nem lesz ott a jövő évi, katari vébén. Staale Solbakken szövetségi kapitány egyrészt azt mondta, a 2024-es Eb-szereplésben szinte százszázalékosan biztos, másrészt alaposan kiosztotta a kilencvenes évek nagy sztárjait.

Kapcsolódó

Norvégia a G csoportban a 23 pontos Hollandia és a 21 pontos Törökország mögött 18 ponttal zárt. Az utolsó körben akkor lett volna esélye, ha nyer Rotterdamban. Ugyan a 84. percig gól nélküli döntetlenre állt, a hazaiak végül Bergwijn és Depay góljaival 2-0-ra nyertek.

Ez volt zsinórban a tizenegyedik világverseny, amelyről Norvégia lemaradt, a skandinávok legutóbb a 2000-es Európa-bajnokságon (előtte pedig az 1998-as világbajnokságon) vettek részt.

Solbakken szerint a korábbi sztárok – ahogy ő fogalmazott, a 90-es évek bandája – sokszor irreális vágyakat fogalmaztak meg a válogatottal szemben, ez pedig gyakran befolyásolja a közvéleményt, és talán a sajtót is.

Száz, de legalább 99 százalékig biztos vagyok benne, hogy ha folytatjuk a mostani munkát, akkor 2024-ben ott leszünk a németországi Európa-bajnokságon.

Építkeznünk kell, és nem szabad hagynunk magunkat feldühíteni. Az építő kritikát elfogadjuk” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy Norvégia jó úton halad, és valójában egy nagyon jó selejtezőn van túl.

„Kicsit az eredmények mögé kell nézni. A 90-es évek Drillo-rajongói – mind a pályán lévők, mind a pályán kívüliek – nem tartottak lépést a korral. Olyan időkről beszélnek, amikor még senki sem hallott a zónavédekezésről Ez engem nagyon idegesít” – tette hozzá Solbakken, aki ugyanakkor egyetlen nevet sem említett.

Az Nrk.no megszólaltatta Kjetil Rekdalt, aki gyakran nyilatkozott a válogatottal kapcsolatosan. A jelenleg a Ham-Kam csapatánál dolgozó, 83-szoros válogatott középpályás elismerte, abban igaza van Solbakkennek, hogy a futball megváltozott.

„A mai játék teljesen más a kilencvenes évekhez képest, kétségtelen, hogy a futball óriási változáson megy keresztül. De én nem is mondtam, hogy úgy fogunk játszani, mint a kilencvenes években. Szóval nem tudom, kire vagy mire céloz” – nyilatkozta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik