Nemzetközi foci

Wales megragadta az utolsó esélyt, Hollandia győzött, Haaland viszont biztosan nem lesz ott a vébén

ANP Sport via Getty Images
ANP Sport via Getty Images

Kedd este az utolsó világbajnoki selejtezős csoportmérkőzéseket is lejátszották Európában.

Kapcsolódó
A hollandok szövetségi kapitánya telefonon keresztül irányítja csapatát a vb-selejtezőn
Louis van Gaal balesete miatt sem mond le arról, hogy a játékosait irányítsa.

Finnországé volt a legnehezebb feladat a játéknap során, mert úgy kellett meccselniük az aktuális világbajnok franciákkal, hogy eközben Ukrajna előzhetett Bosznia-Hercegovina legyőzésével. A finnek ugyan mindent elkövettek, de Karim Benzema és Kylian Mbappé góljaival a franciák simán nyertek. Mivel az ukránok is 2-0-ra győztek, egyetlen ponttal a finnek előtt végezték és így pótselejtezős helyen zártak.

Hasonló izgalmakkal zárult az E csoport is, amelyben Csehország 2-0-ra legyőzte Észtországot, amivel pontszámban beérte Walest. Csakhogy a britek nagy nehezen pontot szereztek Belgium ellen, miután 1-1-re végződött az utolsó meccsük, ez pedig éppen elég volt a pótselejtezős továbbjutáshoz. A csehek viszont a Nemzetek Ligája-szereplésüknek hála bejutottak az utolsó körbe, rajtuk kívül Ausztriának jött ez még össze.

Az is biztossá vált, hogy a Borussia Dortmund sztárja, Erling Braut Haaland nem lesz ott a katari világbajnokságon.

A norvég sztárcsatár sérülés miatt nem állt csapata rendelkezésére, amely ugyanannyi ponttal állt a zárás előtt, mint Törökország. A skandinávoknak nem sok reményük lehetett kedden, mivel Hollandia ellen 2-0-ra kaptak ki, így aztán esélyük sem volt megelőzni a jobb gólkülönbséggel előrébb álló törököket. Montenegró 2-1-es legyőzésével Törökország jutott a pótselejtezőkbe. Érdekesség, hogy a hollandok még a pótselejtezőről is lemaradtak volna, ha kikapnak a norvégoktól, annyira szoros volt a csoport élmezőnye.

A folytatásban két kalapba sorolják a tizenkét pótselejtezős válogatottat a FIFA-pontok alapján. Ezek alapján sorsolják ki a pótselejtezők párharcait. Ezeknek a meccseknek a győztesei még egy ellenfelet kapnak, így ebből a 12 együttesből csak három mehet Katarba. Íme a két kalap:

A sorsolást november 26-án tartja az UEFA, az első pótselejtezős összecsapásokra március 24-én és 25-én kerül sor, az utolsó fordulót pedig négy nappal később rendezik.

Eredmények – Világbajnoki selejtezők, 10. forduló

D csoport:
Bosznia-Hercegovina – Ukrajna 0-2 (0-0)
gólszerzők: Zincsenko (59.), Dovbik (79.)

Finnország-Franciaország 0-2 (0-0)
g.: Benzema (66.), Mbappé (76.)

A végeredmény: 1. (és vb-résztvevő) Franciaország 18 pont, 2. (és pótselejtezős) Ukrajna 12, 3. Finnország 11, 4. Bosznia-Hercegovina 7, 5. Kazahsztán 3

E csoport:
Csehország-Észtország 2-0 (0-0)
g.: Bravec (59.), Sykora (85.)

Wales-Belgium 1-1 (1-1)
g.: Moore (32.), illetve De Bruyne (12.)

A végeredmény: 1. (és vb-résztvevő) Belgium 20, 2. (és pótselejtezős) Wales 15, 3. Csehország 14, 4. Észtország 4, 5. Fehéroroszország 3

G csoport:
Hollandia-Norvégia 2-0 (0-0)
g.: Bergwijn (84.), Depay (91.)

Montenegró-Törökország 1-2 (1-1)
g.: Beqiraj (4.), illetve Akturkoglu (22.), Kokcu (60.)

Gibraltár-Lettország 1-3 (1-1)
g.: Walker (7.), illetve Gutkovskis (25.), Uldrikis (55.), Krollis (75.)

A végeredmény: 1. (és vb-résztvevő) Hollandia 23. 2. (és pótselejtezős) Törökország 21, 3. Norvégia 18, 4. Montenegró 12, 5. Lettország 9, 6. Gibraltár 0

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik