Nemzetközi foci

Kevesebbet ér-e egy mesternégyes, ha San Marino ellen szerzik?

Filippo MONTEFORTE / AFP
Filippo MONTEFORTE / AFP

Amíg a magyar labdarúgó-válogatott Lengyelországban aratott győzelmet egy küzdelmes meccsen, a csoportot megnyerő angolok a San Marino elleni gálával zárták a selejtezősorozatot.

Az Eb-ezüstérmes angol csapat már a félidőben 6-0-ra vezetett, végül meg sem állt tíz gólig. A meccs első gólját egy védő, Harry Maguire szerezte, aki a selejtezők során a magyar és az albán válogatottnak is betalált már.

A Manchester United játékosa 41 válogatott meccs után 7 gólnál jár, és ezzel ő lett az angol csapat történetének leggólerősebb védője, amihez gratulált neki az eddigi csúcstartó, John Terry.

Az angol csapat 1964 óta először jutott el egy meccsen tíz gólig, és ebből a termésből négyet Harry Kane vállalt magára, aki az első félidőben 15 perc alatt jutott el a mesternégyesig. A Tottenham csatára ebben a naptári évben összesen 13 gólt szerzett a válogatottban, ami új angol rekord.

Kane az előző vb-selejtezőn, Albánia ellen mesterhármassal zárt, így Vivian Woodward, Dixie Dean és Tommy Taylor után ő a negyedik angol futballista, aki egymást követő találkozókon termelt legalább három gólt. Négyet legutóbb az Arsenal-legenda Ian Wright szerzett még 1993-ban, szintén San Marino ellen.

A 28 éves Kane immár 48 gólos a válogatottban, és ezt 67 meccs alatt hozta össze, ami 0,7-es gólátlagot jelent. Kane most még Gary Linekerrel holtversenyben áll az angol örökranglista harmadik helyén, de a következő góljával már beéri majd a világbajnok Bobby Charltont, és már csak hat gól hiányzikk neki, hogy Wayne Rooney-t megelőzve ő legyen a rangsor éllovasa.

Érdekes egyébként látni, hogy a kommentelők egy része ugyanolyan mentalitással bír Angliában, mint itthon: ahogy a magyar drukkerek közül sokan kritizálták Szoboszlai Dominikot, hogy miért San Marino ellen villog, úgy Maguire-nek és Kane-nek is kijutott a kritikákból, mintha szégyellnivaló lenne, hogy odatették magukat a pályán a FIFA-világranglista utolsó helyezettje ellen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik