Nemzetközi foci

Mire mennek a magyarok a világ ellen?

A jövő héten kiderül, hogy eredményre vezetnek-e a német edző drasztikus, radikális módszerei az U20-világbajnokságon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A magyar válogatott számára – magyar idő szerint – hétfőn hajnalban, az Észak-Korea elleni csoportmeccsel veszi kezdetét az U20-as világbajnokság Új-Zélandon. Bár mostanság sajnos nem gyakran adatik meg, hogy honfitársainknak szurkolhassunk bármilyen világversenyen, mégis furcsa érzésekkel várjuk a rajtot.

A jelek szerint így van ezzel a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi utánpótlás-igazgatója is, aki előzetesünkben először azt emelte ki, hogy az elmúlt hetekben sehol nem lehetett arról olvasni, hallani, mi az MLSZ hivatalos elvárása Bernd Storck edző korosztályos válogatottjának szereplésével kapcsolatban.

– Nem tudom pontosan, mi az elvárás a csapattal szemben. Szerintem ezzel kapcsolatban sehol nem jelent meg semmiféle információ, de úgy vélem, ez egy nagy vizsga lesz a németeknek… Persze, lehet arra hivatkozni, hogy az elődeik nem értek el nagy sikereket a korosztályos válogatottakkal – ezzel és a többivel sem. Ha őszinték vagyunk önmagunkhoz, akkor elmondjuk, hogy ez a csapat nem versenyben jutott ki a világbajnokságra, hanem azért, mert mi rendeztük az Európa-bajnokságot, és megvertük Izraelt, de emlékezhetünk, hogy a másik két meccs elég furán végződött – kezdte Kereki Zoltán.

Az U20-világbajnokságon hagyományosan szerepelnek olyan egzotikus csapatok – jelen esetben például Mianmar, Fidzsi-szigetek, Üzbegisztán, Panama, Katar, Mali –, amelyekről egyébként szinte alig hallunk, éppen ezért talán komolytalannak tűnhetnek ezek a tornák. Másrészt viszont elég csak visszagondolnunk a 2009-ben bronzérmes magyar együttes első csoportmeccsére, a Honduras elleni vereségre, hogy rájöjjünk, ezeknek a csapatoknak szinte kizárólag itt nyílik lehetőségük megmutatni magukat, ezért rendkívül motiváltan lépnek pályára.

– Bárcsak eredményt érnénk el! Függetlenül attól, hogy milyen csapatok vannak ott a világbajnokságon, ha jó eredményt érünk el, annak azért van hatása, arra odafigyel a világ futballja. A papírforma szerint Brazília az esélyes. Nem tudjuk pontosan, hogy milyen csapatuk van, de biztosan nagyon jó. Nigéria is esélyesebbnek tűnik nálunk, hiszen Afrika legjobbjáról van szó. Azért borzasztóan nehéz tippelni, mert egyiket sem ismerjük, azt pedig pláne nem tudjuk, hogy Észak-Korea mire képes. Ha a nemzetközi labdarúgásban elfoglalt pozíciónkat nézzük, akkor három pontra vagyunk esélyesek. Ez azt jelenti, hogy az ázsiaiak ellen szerintem nyerni fogunk – vélekedett szakértőnk.

A már említett tavaly nyári, hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság után Mészöly Gézának távoznia kellett a kispadról, a helyét a korosztályváltás után Szalai László, az MLSZ edzőképzésének vezetője vette át. Aztán érkezett a sportigazgatói posztra a német Bernd Storck, aki leváltotta Szalait, és a vébén már ő irányítja a fiatalokat.

– Ha megmaradt volna Mészöly Géza csapata, akkor egyértelműbben lehetne latolgatni az esélyeket, de Bernd Storck kerete annyira megváltozott, hogy több játékosunkat egyszerűen nem ismerjük. Szerintem az MLSZ vezetése tisztes helytállást vár ettől a társaságtól. Aztán hogy ez mire lesz elég, azt nehéz bemérni. A papírforma szerint Észak-Korea ellen megszerezhető a három pont, ugyanezt a másik két rivális ellen – a nemzetközi erőviszonyokat figyelembe véve – nehezen tudom elképzelni. A magyar futballnak persze óriási pozitívumot jelentene, ha ez a csapat jó eredményt érne el, mert akkor nyugszik meg a közvélemény a stadionépítésekkel és sok-sok mindennel kapcsolatban, ha egyszer odakerülünk egy világversenyre, és ott jól is szereplünk. Itt van rá egy lehetőség.

Már a Mészöly-Szalai váltás után is módosult valamelyest a mieink kerete, de Storck „hatalomátvételét” követően gyökeres változások következtek, számos olyan játékos kimaradt, aki rendszeresen pályán van a felnőttek között az NB I-ben vagy az NB II-ben. Elég, ha csak Kitl Miklóst, Balogh Norbertet vagy a Bobál-ikreket említjük, de a sort hosszan folytathatnánk.

– A német utánpótlás-igazgató munkájának értékét hosszútávon nem a nyilatkozatai fogják meghatározni, hanem az eredmények. Korábbi utánpótlás-igazgatóként nem értek egyet az utánpótlás átalakításával, illetve azzal, hogy elvették Szalai Lászlótól a csapatot. Én elég hosszú ideig tevékenykedtem azon a poszton, de egyetlen egyszer nem mentem be a pályára. Az edzőt egyetlen egyszer sem kritizáltam a játékosok előtt, mert az nem rájuk tartozik. Az egy négyszemközti beszélgetés témája, hogy én mivel nem értek egyet, de még az sem biztos, hogy amit kritizálok, abban nekem van igazam, hiszen a futballt sokféleképpen lehet látni, sokféle megoldással lehet eredményt elérni. Nem biztos, hogy amit vezetőként valaki mond, az szentírás, és tényleg úgy van.

Kereki Zoltán hangsúlyozta: nagyra becsüli, hogy a németek világbajnokok lettek tavaly nyáron a felnőttek között, óriási tapasztalattal és óriási tudással rendelkeznek, de ezen a szinten eredmény kell.

– Nyugodtabb lettem volna és szívesebben láttam volna, ha a nemzetközi futballban korábban jó eredményeket elért edzők, vezetők veszik át a magyar labdarúgás irányítását. Szerintem nagyon sok tehetséges, értelmes, nagyon felkészült magyar edző van az utánpótlásban, de azok is sokan vannak, akiktől el kellene búcsúzni. Lehet nyilatkozni, lehet olyan személyes dolgokat mondani, hogy csak az a jó játékos, aki nálam jó teljesítményt nyújt, de – mint mondtam – semmi más nem számít ezen a szinten, csak az eredményesség. Ha Bernd Storck lényegesen jobb eredményt ér el ezzel a csapattal, mint Mészöly Géza, akkor megemeljük a kalapunkat, és azt fogjuk mondani, hogy előrelépés történt. Balogh Norbert játékát látva az a véleményem, hogy neki csak-csak ott lenne a helye a csapatban. De mindenki másképp látja… Nem biztos, hogy a német látja jól. Én „finomabban gondolom” a futballt, nem vagyok a híve az ilyen radikális húzásoknak, sokan viszont üdvözlik a drasztikus dolgokat – mondta végül Kereki Zoltán.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Székely György (Újbuda), Horváth Dániel (Győri ETO), Demjén Patrik (MTK)

Védők: Osváth Attila (Szigetszentmiklós), Tamás Krisztián (Slavia Praha, cseh), Kecskés Ákos (Atalanta, olasz), Lenzsér Bence (Paksi FC), Talabér Attila (MTK), Forgács Dávid (Atalanta, olasz)

Középpályások: Pongrácz Viktor (Lombard Pápa), Oláh László (Vasas Kubala Akadémia), Vida Máté (Vasas), Németh Márió (Szombathelyi Haladás), Kalmár Zsolt (RB Leipzig, német), Nagy Ádám (Ferencváros), Berecz Zsombor (Vasas), Sallai Roland (Puskás Akadémia)

Támadók: Mervó Bence (Győri ETO), Zsótér Donát (Puskás Akadémia), Nagy Dominik (Ferencváros), Popov Patrik (Ferencváros)

Biztonsági tartalékok: Bukrán Erik (Hull City, angol), Korozmán Kevin (Ferencváros)

Az E-csoport programja (magyar idő szerint):

1. forduló, hétfő:

3 óra: Nigéria–Brazília, New Plymouth

6 óra: Koreai NDK – Magyarország, New Plymouth

2. forduló, csütörtök:

6 óra: Nigéria – Koreai NDK, New Plymouth

9 óra: Magyarország–Brazília, New Plymouth

3. forduló, vasárnap:

7 óra: Brazília – Koreai NDK, Christchurch

7 óra: Magyarország–Nigéria, New Plymouth

Olvasói sztorik