Nemzetközi foci

Király Gábor szerint Dárdai Pál semmit sem változott

A kapus úgy véli, a szövetségi kapitány edzőként is olyan szorgalmas, amilyen játékosként volt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Dárdai Pál irányításával a közelmúltban stabilizálódott a Hertha BSC játéka, és megnőtt az esélye a bennmaradásnak a német élvonalban. Számos komoly csata áll még a berliniek előtt, hiszen a Bundesliga mostani idénye csak május közepén ér véget. Még mindig közel vannak a kiesőzónához, és valószínűleg az utolsó fordulóig a kiesés ellen kell majd küzdeniük. Mindazonáltal egyértelműen pozitív, ami Dárdai kinevezése óta zajlik, hiszen először a teljesen rendezetlen csapat védekezését stabilizálta, a következő lépés pedig a támadások fejlesztése volt – írja a Berliner Zeitung.

Hogy mi a siker titka, azt a szerző Király Gábortól kérdezte, aki gyerekkora óta ismeri Dárdait, és hosszú ideig végigkísérte a pályafutását. Előbb ellenfelek, majd csapattársak voltak, jelenleg pedig edző-játékos viszony van köztük a magyar válogatottnál.

Érdekes és izgalmas megfigyelni Dárdait, a fiatal edzőt, a kiesés elleni küldetés során. 1997 óta kísérem figyelemmel a karrierjét, a pályán tapasztalt, elsöprő harcos volt, és megtanultam, hogy a pályán kívül is nagyszerű embernek tartják és elismerik – írja a cikk szerzője, aki telefonon érte utolsó a Hertha BSC és az 1860 München korábbi, a Fulham jelenlegi kapusát, Király Gábort. Nem mellesleg őt tartja az elmúlt húsz év legjobb Hertha-kapusának, aki ráadásul a szürke, hosszú szárú, buggyos nadrágot „társadalmilag elfogadottá” és kultikus ruhadarabbá tette.

– Ha továbbra is olyan lesz, mint játékosként, tehát ha mindig teljes szívvel dolgozik, akkor sikeres edző lehet. Jó úton jár – kezdte Király, aki a Haladás kapusaként már 12 évesen pályára lépett a pécsi Dárdai ellen, később azonban csapattársak lettek, hiszen az U13-tól az U21-ig minden korosztályban együtt szerepeltek az utánpótlás-válogatottakban, és később a felnőtt nemzeti csapatban is. De ez még semmi, hiszen az édesapáik gyakran játszottak egymás ellen a magyar bajnokságban. A gyerekek Berlinben hét évig játszottak együtt, Király Gábor a kapuban, Dárdai pedig mindig közvetlenül előtte.

– Védekező középpályásként Pali nem volt annyira reflektorfényben, mint egy csatár, aki mindig középpontba kerül, ha gólt szerez, de rendkívül fontos volt a csapat számára. Nagyon szorgalmas volt, kiválóan szerelt, és több poszton volt bevethető. A megalkuvást nem ismerő védekezésével gyakran segítette az én dolgomat is. Amit játékosként hosszú éveken keresztül, magas szinten megélt, azt most edzőként hasznosíthatja.

Király nem volt különösebben meglepve, amikor egykori csapattársa 2014-ben hirtelen a magyar válogatott szövetségi kapitánya lett, bár csak a berlini U15-ös csapat mellett gyűjthetett tapasztalatokat addig.

– Tudtam, hogy egy nap a válogatott edzője szeretne lenni. Megkérdezte a véleményemet a kinevezése előtt – folytatta Király, aki bekerült a Görögország elleni keretbe is. Büszke az eddigi 92 válogatott meccsére, és talán összejöhet neki a bűvös száz is. – Igen, de ez minden bizonnyal nehéz lesz. Ez a huszonkettedik profi szezonom, és több mint hétszázhatvan meccsen védtem már. Néha itt-ott már fáj. Pali a Herthánál rövid idő alatt már képes volt felmutatni eredményeket, ez is jól mutatja, hogy sikeres az edzői pályán. Mi, válogatott játékosok szívesen dolgozunk vele.

Olvasói sztorik