Nemzetközi foci

BL-döntő lesz Budapesten hét év múlva?

A Puskás-stadionban 2019-ben Európa Liga-, 2021-ben pedig Bajnokok Ligája-döntőt rendezhetnénk.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 2020-as Európa-bajnokságra való felkészülés és a Puskás-stadion volt a téma Sport TV Sportgazdaság című műsorában. András Krisztina közgazdász, Vígh László sportberuházásokért felelős miniszteri biztos, Várhidi Péter, korábbi szövetségi kapitány és dr. Borbély Zoltán, az MLSZ egykori jogi igazgatója beszélgetett a stúdióban.

A válogatott és a stadion

Szóba került a válogatott, és a 2020-as Európa-bajnokságra jutás esélye, amelyen két csoportmeccset biztosan hazai pályán vívna. Várhidi úgy véli, az eseményig egy szakmai koncepciót kell kidolgoznia az MLSZ-nek, amelyet komolyan kell venni, követni kell, úgy lehet olyan válogatottunk, amely minden kétséget kizáróan kijut a kontinenstornára. András Krisztina szerint a játékosoknak óriási lehetőség, hogy hazai pályán játszhatnának egy frissen felépített nemzeti stadionban az Európa-bajnokságon, de az esemény nem csak őket érinti, hanem sokakat, és nem csak a sportszakmát, akiknek ez a 2020-as évszám célt adhat fejlesztések szempontjából.

– Nekünk Magyarországon nem lehet úgy tekinteni erre, hogy ez csak egy rendben lévő sportesemény legyen, hanem úgy, hogyan lehet ezt egy fejlesztési ívbe beleilleszteni jövőbeni nagy nemzetközi események, illetve az ország, város régió fejlődése érdekében – mondta a közgazdász arra is utalva, hogy valahol nem tudták hasznosítani azokat az épületeket, amelyeket egy-egy világverseny miatt építettek.

Események

Vígh László elmondta, a tervek szerint láthatunk az Európa-bajnokság mellett más világversenyeket is a létesítményben.

– A Puskás-stadionnak tudnia kell olimpiát, világbajnokságot, Európa-bajnokságot, illetve Bajnokok Ligája- és Európa Liga-döntőt is rendezni – mondta a miniszteri biztos, aki szerint a régióban már nagyjából mindenhol rendeztek felnőtt labdarúgó-világeseményt, nálunk alkalmas létesítmény hiányában eddig még nem, de ez innentől nem lehet akadály. – Először a létesítményt kell megépíteni, ez megtörténik, 2018-ra készen lesz a 65-70 ezer néző befogadására alkalmas Puskás-stadion, és akár 2019-ben egy EL-döntőt, 2020-ban ugye az Európa-bajnokságot és akár 2021-ben egy BL-döntőt is lehet rendezni, alkalmas lesz rá a létesítmény.

Infrastruktúra

Amellett, hogy a stadion maga a legszigorúbb UEFA-előírásoknak is megfelel majd, egyéb infrastrukturális fejlesztések is lehetnek a nézők érdekében.

– Egy komoly városépítészeti ötletpályázaton vagyunk túl, ahol azt vizsgáltuk, hogyan tud odajönni a közönség, hány méterre van a metró, hogyan lehet a Keleti pályaudvarról egy vonatvágányt odavinni – ismertette Vígh László, aki elárulta, a Keleti pályaudvar közelsége előny, és már tárgyalnak is a MÁV-val a vágány ügyében. – A Puskás-stadion mellé a kiegészítő edzésterületeket meg kell teremteni. Ezekben jól állunk, a Ferencvárosnak ott a stadionja, az MTK-, a Honvéd- és az Újpest-stadiont is felújítjuk, mind rendelkezésre fog állni – ezt már arról mondta a miniszteri biztos, hogy más budapesti létesítményeket is bevonnak-e a lebonyolításba.

Olvasói sztorik