Hírek

„Ez a mi szintünk”

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint mindenkinek főnyeremény lehet a 2020-as Eb-n Magyarországon rendezendő pár meccs.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!
Az UEFA döntése, hogy Budapest is a helyszíne lehet a 2020-as Európa-bajnokságnak, mindenkit lelkesedéssel tölthet el – mondta a Rangadó.hu megkeresésére Dénes Ferenc sportközgazdász. Az ismert szakember szerint most végre tényleg nem kell fanyalogni és szégyenkezni: mindenkinek jó lesz ez az Eb.
„Az egész magyar közvélemény futballsikerre vágyik. Hiába vannak remek kajakosaink, vízilabdázóink, még sorolhatnám, a futball más dimenzió. és ez most – nekünk – egy siker. Hiába voltak terveink, pályázataink, mindig lemaradtunk, nem jutottunk ki, kikaptunk, sorra jöttek a kudarcok – végre van egy sikerélmény. Igen, tudom, tizenhárom ország, közös rendezés, nem ugyanaz, mint a régi , de akkor is: nyertünk. És ez jó” – mondta Dénes Ferenc.
„A rendezés sokat dobhat a futball környezetén. Emlékezhetünk, a német labdarúgás milyen mélyponton volt a kétezres évek elején. A fiataljai nem jutottak be a korosztályos Eb-k döntőibe, a nagyválogatottjuk elvérzett a csoportmeccseken, a német társadalom tanácstalanul várta, mit hozhat ilyen helyzetben a vb-rendezés. Ma már tudjuk, mennyit jelentett nekik a 2006-os torna. Ugyanez lejátszódhat nálunk is, bár tudjuk jól, a magyar labdarúgásban minden máshogy működik. De hátha ez most nem”– tette hozzá a sportközgazdász.

Magának a futballtársadalomnak is hasznot kell tudnia húzni a döntésből: „Már most elkezdi érdekelni az embereket esetleg, hogy milyen lesz akkor a válogatott. Hogy kik juthatnak oda. Rajta vagyunk Európa futballtérképén – jó érzés volt látni, ahogy a sok világváros között kimondják, hogy Budapest. Mi nem rendeztünk BL-meccset, EL-meccset, most már bírónk sincs a nagy versenyeken és most végre valamink mégis lett. Ez megerősítheti a tudatot, hogy a futball jó dolog. Áttételeken át, ez magát a sportágat is megerősítheti, talán hatással lesz a játékosok, vezetők felelősségvállalására is.
Gazdasági szempontból azért remek dolog, mert ez a rendezvény a mi szintünk. Három mérkőzés, több tízezer turista – de nem több millió, nem kell ötös metrót építeni, nem kell új repülőtér, új autópályák. Budapest pár éven belül az infrastruktúráját tekintve készen állhat. Már most kész van egy csomó dolog. Ráadásul egy évvel az Eb után vizes világbajnokság lesz nálunk, arra is fel tudunk készülni a rendezéssel. Még akár nyereségesen is megrendezhetjük.
Persze, lehet sok mindenen fanyalogni, nekem se tetszik alapvetően az új szisztéma, nem tetszik, hogy túl sok a csapat – de ezeket most dobjuk félre, örüljünk, mert ez a döntés a magyar labdarúgásnak a legjobbkor jött” – mondta Dénes Ferenc, aki optimistán hozzátette: szerinte a magyar válogatott, a rossz kezdés dacára, már a következő, 2016-os Eb-n is ott lesz.

Olvasói sztorik