Nemzetközi foci

Két hazai Eb-meccsünk biztosan lesz, ha kijutunk 2020-ban

Miután ma eldőlt, hogy Budapest is a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság helyszínei között lesz, szurkolhatunk erősen, hogy a magyar válogatott meg a résztvevők között legyen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Budapest, közelebbről az újjáépülő Puskás Ferenc Stadion is bekerült a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság helyszínei közé, ezt ma hirdette kiaz UEFA elnöke, Michel Platini a genfi ceremónián.

Ez nem jelenti azt, hogy a magyar válogatott – vagy bármely társrendező ország csapata – automatikusan ott lesz az Eb-n, a tizenhárom helyszín valamennyi országának kvalifikálnia kell magát.

Az viszont biztos, hogy – az UEFA erre vonatkozó szabálya értelmében – a kijutás esetén a rendező ország csapata, saját stadionjában játszhat legalább két-két csoportmérkőzést.

Hogy ennél esetleg többet is játszhat-e, az már a sorsolástól is függ, ugyanis a szabály kimondja, hogy az egyenes kieséses szakaszban már nem garantált a rendező saját pályán szereplése (és oda ugye el is kell jutni). A csoportkörben két rendező országnál több nem szerepelhet egy csoportban.
A hat csoport beosztását kiemelés és sorsolás alapján készítik majd el, ugyanakkor a kvartettek összetételénél számít majd a távolság is, azaz két társrendező város nem lehet messzebb egymástól kétórányi repülőútnál.

A 2020-as Eb-n 24 csapat vehet részt (csak úgy, mint a következő, 2016-os franciaországi tornán), ebből 20 a selejtezősorozatból kvalifikálja magát, négy további pedig a Nemzetek Ligájából, amely sorozat 2018-ban kezdődik.

Olvasói sztorik