Nemzetközi foci

Értékelték a magyar pályázatot

Pozitívumokat és negatívumokat is tartalmaz az UEFA jelentése Budapesttel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az UEFA alapos elemzés után szerdán közzétette a 2020-as Európa-bajnokság mérkőzéseinek megrendezésére érkezett pályázatok értékelését. Összesen 19 tagszövetség (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Belgium, Bulgária, Dánia, Anglia, Macedónia, Németország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Hollandia, Írország, Románia, Oroszország, Skócia, Spanyolország, Svédország, Wales) jelentkezett az áprilisi határidőig.

A pályázati eljárásnak a jövő héten, szeptember 19-én lesz vége, amikor az európai szövetség végrehajtó bizottsága megnevezi a 13 rendező várost.

Az ide kattintva megtekinthető angol nyelvű jelentésben szerepel, hogy a magyar labdarúgás felemelésének 10 tízéves programjára tenne koronát, és visszatenné a világfutball térképére hazánkat, ha a 2020-es Európa-bajnokságon társrendező lehetne Budapest.

Sikeres pályázat esetén három csoportmeccset és egy nyolcad- vagy negyeddöntő-mérkőzést játszanak a tervek szerint 2018-ra felépülő Puskás Ferenc Stadionban, amely 341 millió euróból készül el – a megközelíthetősége, a befogadóképessége (68 ezer fő), a pálya mérete, az öltözők és a kiszolgálótermek méretei is megfelelnek az UEFA legszigorúbb elvárásainak, de az ünnepségeknek még nincs tervezett helyük.

A politikai helyzetet megbízhatónak, nyugodtnak tartják, de kiemelik, hogy a projekt rendkívüli anyagi befektetést kíván. Minden megállapodást aláírtak az UEFA-val, a garanciák is rendben vannak, az adógarancia életbe léptetéséhez azonban még meg kell teremteni a jogi feltételeket.

Az európai szövetség illetékesei szerint a Liszt Ferenc Repülőtér mérete épphogy megfelel arra, hogy az Európa-bajnokság időtartama alatt biztosítsa a forgalmat, de a stadion elérhetősége remek. Budapest szállásai szintén elismerést váltottak ki a jelentés elkészítőiből, álláspontjuk szerint a szurkolók és a kiemelt delegációk elszállásolása nem jelenthet problémát.

Negatívumként említi a dokumentum, hogy az MLSZ nem küldte meg a stadion részletes evakuációs tervét és a központi műveleti vezérlőteremről szóló információkat. A jelentés szerint a beléptetőkapuk száma éppen elegendő ahhoz, hogy egy órán belül bejussanak az emberek a stadionba.

A zárt láncú kamerahálózat hatékonysága, a világítás, az energiaszolgáltatás, a hőmérséklet-beállítás, a tartalék áramkörök hatékonysága, a pálya karbantartása, a takarítás hatékonysága és a biztonsági személyzet munkája csak akkor válik értékelhetővé, ha felépül a stadion. A sajtóosztály követelményeit csak részben elégítette ki a pályázat: a televíziós közvetítőfülkék száma megfelelő, a vegyes zóna és a sajtótájékoztató-terem mérete elégséges, de a sajtóterem szűkösnek bizonyulhat.

A VIP-páholy megfelel a követelményeknek, az elegendő számú mellékhelyiségről, a jól elhelyezett elsősegélynyújtó területről és a mozgáskorlátozottak speciális férőhelyéről pozitívan írnak. Azt is megemlítik, hogy a magyar jogszabályok engedélyezik a személyre szóló – név szerinti – jegyek értékesítését és a személyazonosság ellenőrzését a kapuknál.

Olvasói sztorik