NB I

Összenőtt, ami nem tartozik össze

A szurkolóknak tilos politizálniuk, de az élvonalbeli klubok többségének erős politikai kötődései vannak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Politika, gyűlölet, üzengetés? – Ne a stadionokban!” – november közepén ezzel a címmel közölt állásfoglalást a Magyar Labdarúgó Szövetség, amelynek lényege az volt, hogy a stadionokban, a lelátókon nincs helye a politikának. Az MLSZ vezetőinek közleménye több sebből vérzik, a legnagyobb hiányossága, hogy elfelejti megemlíteni a kronológiát: előbb a politika telepedett rá a magyar focira, a szurkolói véleménynyilvánítások csak ezután kezdtek egyre gyakoribbá válni, és nem fordítva.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában bemutatjuk, melyik élvonalbeli klub milyen politikai befolyás alá tartozik.

Debreceni VSC

A klubvezetésben nincs politikus, Kósa Lajos polgármester azonban a szívén viseli a klub és az új stadion sorsát, nem véletlen, hogy amikor a Rangadó.hu érdeklődésére a csapatról nyilatkozott, többes szám első személyben fogalmazott. Érdekes, hogy a szurkolók körében nem örvend túl nagy népszerűségnek, a legutóbbi bajnokavatás alkalmával – Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt – kifütyülték! Pedig igazán hálásak lehetnének neki, hiszen ha ő nem lenne, bizonyára nem Debrecenben épülne Közép-Európa egyik legmodernebb, legszebb stadionja…

Diósgyőri VTK

A DVTK vezetőségében sem ülnek politikusok, de Kriza Ákos miskolci polgármester is szívén viseli a csapat sorsát. 2012 februárjában például – debreceni kollégájával, Kósa Lajossal közösen – javaslattal fordult a Magyar Labdarúgó Szövetséghez annak érdekében, hogy határozzanak meg egy minimumkvótát az élvonalbeli csapatok számára a saját nevelésű játékosok szerepeltetésére. Két hónappal később magyarázatot követelt Benczés Miklós vezetőedző menesztésével kapcsolatban, majd visszavonta Szentes Lázár jelölését a városi nívódíjara…

Videoton FC

„– Miként élte túl a Videoton szomorú búcsúját az Európa Ligából? Vagy azt is kérdezhetném: jól alszik, Viktor?
– Szerencsére nem láttam a második meccset. Csak egy SMS-ből értesültem a Waterlooról. Egy tüdőlövéssel ért fel. Én még egy hét után is vért köhögök föl ilyenkor.”

Így kezdődik a Puskás Akadémia honlapjának augusztusi interjúja Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki rendszeresen a VIP-páholyból nézi a Videoton hazai meccseit. Az említett cikkben egyébként Orbán huszonegyszer említette a székesfehérvári klub nevét, amelyben egy Ligakupa-meccsen már Gáspár nevű fia is bemutatkozhatott.

Ferencvárosi TC

A Fradi elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, ő bábáskodik az épülő Albert-stadion felett is, és nem ritkán szakmai kérdésekben is határozott véleményt nyilvánít. Van még kérdés?!

Bp. Honvéd FC

George F. Hemingway klubtulajdonos keményen dolgozik, hogy politikai vonalon is jól feküdjön, erre a legutóbbi bizonyíték az nb1.hu oldalon vezetett blogja december közepén született bejegyzésének alábbi részlete:

„Hát, köszönöm, én meglennék, de a klubom, a Magyar Futball Akadémia, meg az összes többi klub, a magyar labdarúgással együtt a futballtemetőben lenne, merthogy az elmúlt 30 évben tönkretették a magyar labdarúgást, és ha nem lenne egy olyan ember, mint Orbán Viktor, aki a sportot és különösen a labdarúgást nemzeti ügynek tekinti, akkor mindannyian már szép lassan megszűntünk volna.

Szóval, tőlem semmilyen fogadatlan prókátornak vagy strómannak nem szükséges Orbán Viktort védeni, mert munkásságának, amelyet a labdarúgás érdekében tett, nincs nagyobb tisztelője.”

Győri ETO FC

A bajnokcsapat politikai hátterének jellemzése nem is olyan egyszerű feladat… Tarsoly Csaba elnök-tulajdonos ugyanis még az MSZP-kormány idején intézte el, hogy az ETO Park felépítéséhez a Magyar Fejlesztési Bank 16,9 milliárdos állami kezességvállalást adjon neki, ezzel biztosította, hogy beruházása banki finanszírozást kapjon. Igen ám, de az MFB vezetése 2010-ben, a kormányváltás után feljelentést tett a győri stadionrekonstrukció miatt is, de a vizsgálatról azóta sem hallottunk, pedig ok lenne rá: „A győri stadionrekonstrukció és bővítés (16,9 milliárd forintos MFB-kitettség) elkészült, de felmerültek problémák, így például a kivitelező és a beruházó nagyjából ugyanazon cégcsoport volt.”

Ellenpólusként álljon itt egy fénykép:

Mezőkövesd-Zsóry

A klub elnöke nem más, mint Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Nyilván nem véletlen, hogy az elmúlt fél évben, az NB II-es bajnoki cím óta majdnem egymilliárd forintot szavaztak meg a borsodi klub számára, állami forrásból.

MTK

Az MTK elnöke Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője. A hvg.hu decemberi elején megjelent cikke szerint a sportegyesület és a focicsapatot működtető cég egyesülhet: „az egyesület és a fociklub belső ügyeit is jól ismerő informátorunk szerint hamarosan azt is bejelentik, hogy az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. többségi részesedését megvásárolja az egyesület, amely már eddig is 40 százalékot birtokolt.”

Puskás Akadémia FC

Az akadémia alapítója Orbán Viktor miniszterelnök, kuratóriumának elnöke Mészáros Lőrinc polgármester (szintén Fidesz)… A kormányfő egyébként sosem titkolta, hogy teljes mellszélességgel kiáll a magyar foci ügyéért, nemrégiben például közös sajtótájékoztatót tartott Csányi Sándorral és Michel Platinivel, mert hazánkba szeretné hozni a 2020-as Európa-bajnokság egyik csoportját…

Haladás

A szombathelyi futballcég többségi tulajdonosa a Fidesz-vezetésű önkormányzat. Szeptember közepén sajtótájékoztatót tartottak a tervezett stadionépítéssel kapcsolatban. A kezdés előtt Artner Tamás vezetőedző megköszönte a fejlesztést Hende Csaba honvédelmi miniszternek, aki hozzátette: „Örülni kell, hogy ezt valaki elintézte. A miniszterelnök úr.”

Ellenpéldák

Vannak olyan klubok is az élvonalban, amelyek feltűnő politikai hátszél nélkül is tudnak boldogulni, ha nem is könnyen. A Népszabadság épp a minap írt róla, hogy a pécsi tulajdonos, Matyi Dezső távozásának politikai háttere van. Az Újpest belga tulajdonosa sem igényel politikai hátszelet, pedig Wintermantel Zsolt polgármester (Fidesz) nagy focirajongó, és előszeretettel nyilvánít véleményt a csapat szereplésével kapcsolatban…

Politikamentes klubnak számít a Kecskemét, a Pápa, a Paks és a Kaposvár is, illetve az NB II résztvevőinek többsége, bár a Balmazújváros klubelnöke például Tiba István, a város polgármestere (Fidesz)…

Olvasói sztorik