Hírek

Hazánk Európa-bajnoki helyszín lesz?

Michel Platini, Orbán Viktor és Csányi Sándor sajtótájékoztatót tartott a Parlamentben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Orbán Viktor miniszterelnök, Michel Platini az UEFA elnöke, és Csányi Sándor az MLSZ elnöke kedden délután sajtótájékoztatót tartott.

A keddi sajtótájékoztató apropója egyrészt az volt, hogy Csányi Sándor az MLSZ nevében együttműködési megállapodást írt alá a miniszterelnökkel a magyar labdarúgás létesítményfejlesztési koncepciójának megvalósításáról, s ennek keretében bejelentették azt is, hogy megpályázzák a 2020-as Európa-bajnokság egyik helyszínét.

Az Európai Labdarúgó Szövetség tavaly decemberben jelentette be, hogy Michel Platini elnök kezdeményezésére a 2020-as Európa-bajnokságot a kontinensviadal történetében először nem egy vagy két ország, hanem több nagyváros rendezheti meg.

A pályázati procedúra idén márciusban kezdődött, a végleges döntéseket az UEFA végrehajtó bizottsága 2014 tavaszán hozza meg.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország történelmi adósságot rendez, amikor a kormány befejezi a Népstadiont, és felépít benne egy új stadiont. Az új létesítményben a többi sportág is edzéslehetőséget kap.

Az eseményen Orbán Viktor és Csányi Sándor aláírta az MLSZ létesítményfejlesztési koncepcióját, amelyet a kormány jóváhagyott. Ennek értelmében 2016-ig 40 milliárd forintot fordítanak majd felújításra, a meglévő pályák komfortosítására. A program 27 NB I-es, illetve NB II-es klub stadionját, illetve további ezer pályát érint.

Az együttműködési megállapodás szövege ide kattintva olvasható!

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság lesz az utolsó, amelyet a jelenlegi lebonyolítás szerint rendeznek. 2020-ban már egymástól független helyszínek (összesen 13) adnak otthont a mérkőzéseknek. Ezek közül az egyik az elődöntők és a finálé színhelye, 12 pedig a csoportmeccsek, illetve az egyenes kieséses találkozók színhelye lesz.

– Bízom benne, hogy a kormány által eldöntött, és a tervezés szintjén folyamatban lévő beruházásunk, az új Puskás Ferenc Stadion méltó helyszíne lesz egy ilyen rendezvénynek, és módunk lesz ezt megnyerni – mondta Csányi Sándor, aki hozzátette, 2014 tavaszáig kell a hivatalos pályázatot beadni és szeptemberben kerül sor a döntésre.

Még több támogatás kell?

Orbán Viktor új fogalmazott: Magyarország benevezett azon országok közé, amelyek nagy sportrendezvényeket szeretnének tető alá hozni. Kijelentette: Csányi Sándorral együtt megerősítették az MLSZ döntését, miszerint hazánk a 2020-as kontinensviadal rendezői közé szeretne kerülni.

– Meg fogunk felelni a feltételeknek, és egy régi, történelmi adósságot rendezünk – fogalmazott a miniszterelnök. – A Népstadiont nem bontjuk el, hanem befejezzük, s beleépítjük az új stadiont. Nagy tisztelettel arra kérjük Platini elnök urat, hogy kellő jóindulattal támogassa a magyarok pályázatát, ha eljön az idő. Nem befolyásolhatjuk a döntését, csak annyit mondunk, hogy méltóak leszünk arra, hogy kétezer-húszban otthont adjunk ennek a rendezvénynek.

Orbán ezután némileg eltért a sajtótájékoztató témájától, és a magyar labdarúgás egyéb kérdéseit hozta szóba.

– Magyarországon ma egyáltalán nem magától értetődő dolog, hogy a labdarúgást támogatja – vélekedett a kormányfő. – Megértem azokat, akik kételkednek, sőt azokat is, akik ezt egyenesen ellenzik. Azonban egy-egy rossz, fájdalmas eredmény sem jelentheti azt, hogy be kéne zárnunk az akadémiákat, és sóval kellene behintenünk a pályák helyét. Egy vereségből kétféle következtetést lehet levonni. Az egyik, hogy beletörődünk. Mivel Európa-bajnokság és világbajnokság mindig is lesz, és mi mindig el fogunk indulni, ha beletörődünk, akkor egymás után jönnek újra a vereségek, és marad az örök szégyen. Én nem javaslom a magyaroknak, hogy ezt az utat járjuk. Helyette azt mondom, hogy dolgozzunk még többet, törjünk győzelemre, és szerezzünk dicsőséget, úgy, ahogyan erre régen is képesek voltunk. Éppen ezért szerintem még több munkára és még több támogatásra van szükség.

Orbán Viktor világossá tette, hogy a kormány két dolgot hajlandó támogatni, ha labdarúgásról van szó: az egyik az utánpótlás, a másik pedig a létesítmény-fejlesztés.

– A pályákat a futballistáknak építjük, a lelátókat pedig a nézőknek, hogy kulturált körülmények között nézhessék meg a játékot – folytatta a miniszterelnök. – Az MLSZ készített egy létesítményfejlesztési programot, a kormány ezt jóváhagyta. Három évre elnyújtva, konkrét beruházásokat tartalmaz, a már megkezdett beruházásokon túl. A rosszindulatúak számára szeretném mondani, hogy a Puskás Akadémia egy fillért sem kaphat ebből az összegből, természetesen. Az elnök úr ezt a negatív diszkriminációt tudomásul vette. Ez az MLSZ-nek adott támogatás feltétele volt.

Az MLSZ említett programja az országos sportlétesítmény-fejlesztési program része lesz, amelyet két-három hét múlva tárgyal a kormány.

A mostani együttműködés és megállapodás mögött vannak komoly elvárások is, amelyeket a kormány támaszt az MLSZ-szel szemben. Ezek közül Orbán kettőt emelt ki a beszéde során.

– A kormány elvárása, hogy a profi klubok fizessék be az adót továbbra is – jelentette ki Orbán Viktor. – A profi labdarúgás nem kap támogatást az államtól. Az utánpótlás kap támogatást, meg a létesítmények. Bár van egy-két kivétel, de nem állandóan, hanem esetenként, de az a főszabály, hogy a profi klubok nem kapnak támogatást, ellenben befizeti az adót, több milliárd forintot. Elvárjuk az MLSZ-től, hogy továbbra is szerezzen ennek érvényt!

A másik fontos témakör az volt, hogy a családok meccsre járása érdekében a stadionokban nem hangozhatnak el olyan dolgok, ami miatt egy jóérzésű szülő a gyerekeit inkább otthon hagyja.

– Ha ezen változtatni akarunk, ahhoz az MLSZ-től erőteljes döntésekre van szükségünk. Rasszizmusnak és civilizálatlan viselkedésnek a stadionokban nincs helyük – szögezte le Orbán. – Azt szeretnénk, ha a stadionok a magyar családok kedvelt időtöltésének helyszínei válhatnának. Kultúrát szeretnénk, biztonságot és jó hangulatot. Ezért azt kérjük az MLSZ-től, hogy a rendbontókat rendszeresen szűrjék ki, és ne engedjék a pályák közelébe, ha pedig ehhez jogszabályok is kellenek, akkor bátran forduljanak a kormányhoz, amely ebben partner lesz.

Nem megváltás

A miniszterelnök kijelentette: a jelenlegi együttműködési megállapodás nem fogja megváltani a magyar futballt, és erre egyetlen kormány sem képes.

– Egy megállapodás legfeljebb egy jó beadáshoz hasonlító, amit a középen érkező csatárnak a hálóba kell juttatni – magyarázta Orbán. – Ez egy óriási lehetőség a magyar labdarúgás előtt. Azt kérjük az MLSZ-től, hogy éljen a lehetőséggel, és bólintsa be végre azt a labdát a kapuba, amitől ismét büszkék lehetünk a játékosainkra, a klubjainkra, a válogatottunkra, és tulajdonképpen újra büszkék lehetünk saját magunkra.

A sajtótájékoztató folytatásában az együttműködési megállapodás aláírására, majd újságírói kérdésekre került sor.

Az első kérdés természetesen a pénteki Románia–Magyarország világbajnoki selejtezővel kapcsolatban érkezett, amelyet a mieink gyenge játékkal 3:0-ra elvesztettek, illetve Egervári Sándor sorsát is tudakolta.

– Megfogadtam, hogy egy hétig nem mondok semmit erről a meccsről. Nem tudnék olyat mondani, amely kiállná az illendőség próbáját, tehát inkább várnék még jó néhány napot – mondta Orbán Viktor.

Csányi Sándor elmesélte, hogy csütörtökön tartott egy beszédet a csapatnak, mert azt gondolta, hogy ezzel segít.

– Azt mondtam, hogy egy meccset el lehet veszíteni, de a becsületet ne veszítsük el – emlékezett az MLSZ elnöke. – A becsület elvesztésének két módja van. Az egyik, hogy önbizalom híján lépünk pályára, és ez messziről látszik, a másik pedig, ha nem teszünk meg minden erőfeszítést azért, hogy nyerjünk. Csalódott voltam a meccset követően. Egervári Sándor munkájának értékelését az MLSZ szakmai bizottságai el fogják végezni, mint minden mérkőzés után. Kíváncsian várom a véleményüket, addig én erről nem szeretnék nyilatkozni, mert nem érzem magamat avatottnak.

A következő felvetés arról szólt, hogy a magyar válogatottat Bukarestbe elkísérő szurkolókat meg lehetne tisztelni egy-egy ingyenjeggyel az észtek elleni, kedd esti mérkőzésre. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy inkább egy-két góllal kellene őket megtisztelni. Csányi Sándor megjegyezte: „a javaslat már késő, de abban sem vagyok biztos, hogy mindenki szívesen venné, ha azonosítanánk, és úgy próbálnánk a jegyet eljuttatni számára.

Nem befolyásolja

A labdarúgó-szövetség elnöke elmagyarázta, ha a magyar pályázat sikerrel járna, akkor akár az elődöntőknek és a finálénak is Budapest lehetne a helyszíne. De ha nem a legrangosabb találkozókról lenne szó, akkor három csoportmeccset és egy egyenes kieséses találkozót láthatnának élőben a magyar szurkolók.

Csányi Sándor elmondta, az MLSZ korábban felmérte a pályák és azok kiszolgáló létesítményeinek állapotát, ezeknek a 25-30 százaléka kapta meg a jó színvonalú minősítést. A fejlesztések nagyjából ezer amatőr pályát érintenek majd, ezen felül 27 profi létesítményt is megújítanak majd, ebből négy 8 és 14 ezer férőhely közötti, négy-öt 8 és 6 ezer közötti, a többi pedig ez alatti stadion. Orbán Viktor hozzátette, a mostani döntés nem befolyásolja a már folyó építkezéseket, így a debreceni, a ferencvárosi, a szombathelyi, vagy éppen a diósgyőri aréna munkálatait.

A fejlesztési tervek tartalmaznak egy úgynevezett budapesti csomagot is, eszerint Budán és Pesten két futballcentrum jön majd létre, ezek mellett összesen 70 pályát építenek.

Michel Platini kifejtette, nagyon örül, hogy Budapest pályázik a kontinensviadal egyik helyszínére. AZ UEFA vezetője beszédében hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok megfelelő körülmények között űzzék a szenvedélyüket, ehhez pedig a magyar kormány megfelelő feltételeket teremt. Platini beszélt az UEFA további törekvéseiről, így a rasszizmus visszaszorításáról, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, kizárólag a zéró tolerancia elvét követve lehet kiűzni az ilyesfajta magatartást a stadionokból.

Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos április 23-án jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében különleges, a világon is egyedinek számító eljárással épülhet meg a nemzeti futballaréna, stadion a stadionban koncepcióval a mostani Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény. A 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén adják át. A beruházás 70-90 milliárd forintba kerül.

Olvasói sztorik