NB I

Öt-hatezer jó utánpótlásedző kell

Szalai László elmondta: Magyarországon jelenleg körülbelül 10-15 ezer tréner dolgozik, többségük papírral.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ edzőképző központjának vezetője és az U20-as, U21-es válogatott szövetségi kapitánya, Szalai László a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége volt. Elmondta, öt-hatezer jól felkészült edző nagyon hatékony munkát tudna végezni az utánpótlásban, és bízik abban, hogy az U20-as világbajnokság után megtalálják az utódját a válogatottnál.

Szalai László elmondta, jelenlegi két pozícióját külön projektként kell kezelni. Hosszútávon, 2020-ig kell úgy rendbe tenni a magyar edzőképzést, hogy arra lehessen futballt építeni. Az U20-as válogatott vébére való felkészítése a rövidebb projekt.

– A megbízás a világbajnokságig tart. Reményeim szerint, utána a szövetség ki fogja jelölni azt a szakembert, aki az U21-es Európa-bajnoki selejtezőkre viszi majd a csapatot, én pedig újra teljes gőzzel az edzőképzésben dolgozhatok.

A válogatott céljairól is beszélt a szakember. Mint mondja, vannak bizonyos mutatószámok, amelyek a játékosok teljesítményét jellemzik. Látják, hol tart a világ élvonala és hol a magyar játékosok.

– Amit célul tűztem ki az, hogy a feltárt különbségeket próbáljam csökkenteni ezalatt a hét hónap alatt – ezt szisztematikus, koncentrált munkával próbálják megtenni. – Szeretnék a csoportból továbbjutni, ott pedig már párok lesznek, ellenfélfüggő, hogy meddig juthatunk. Nem lennénk sportemberek, ha nem azt tűznénk ki, hogy minél előrébb végezzünk.”

A témával kapcsolatban azt is elárulta, ha az NB I-es és NB II-es csapatok edzői partnerek lesznek, és megkapja a játékosokat, felkészülten utaznak majd ki a világversenyre. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke néhány napja azt mondta, hogy a jelenlegi utánpótlásedzők harmada is elég lenne, ha megfelelő képzettséget kapnak. A szakember erre is reagált.

– Magyarországon körülbelül tíz-tizenötezer edző dolgozik, többségében papírral. Én úgy számoltam, ha az utánpótlásrendszer át lesz strukturálva jövő nyártól, akkor öt-hatezer jól felkészült edző nagyon hatékony munkát tud végezni az utánpótlásban. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz szükség a többiekre, de a konkrét effektív munkát ezek az edzők el fogják tudni végezni” – vélekedik, és mint mondja, az új képzésekben végző edzők már a tömegesítésben kiválóan teljesítő Bozsik-program legalsó szintjén is bekapcsolódhatnak. Az utánpótlás diplomák, főleg a grassroots-licenc az 5-13 éves korosztály képzésére készíti fel az edzőket.

Szalai László kinevezése után volt némi ellenállás az edzők részéről, de a szakember szerint megfordult ez a folyamat.

– Érzik az edző kollégák, hogy sokat tettünk értük az elmúlt másfél évben – nyilatkozta, majd kiemelte, sok programot szerveznek, a kurzusokon, a továbbképzéseken láthatják a kollégák, hogy értük dolgoznak. – Örülnek annak, hogy megmozdult valami a magyar edzői karban.

Olvasói sztorik