Hírek

Menesztették Mészöly Gézát

Az MLSZ elnöksége úgy döntött, hogy Szalai László irányítja az U20-as válogatottat a világbajnokságon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden ismét ülésezett az MLSZ elnöksége, amely foglalkozott az U20-as válogatott jövőjével is, hiszen a csapatra a közeljövőben, a 2015-ös új-zélandi világbajnokság előtt felkészülési mérkőzések várnak. Az U19-es Európa-bajnokságon a válogatottat irányító Mészöly Gézát felmentette feladatköréből az elnökség – az egységes U20-U21-es csapatot a jövőben Szalai László veszi át szövetségi edzőként. A leköszönő szakember a júliusi, hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságot két csalódást keltő eredménnyel kezdte, az Ausztriától és Portugáliától elszenvedett vereségekkel a csapat lemondhatott a továbbjutás lehetőségéről, végül Izrael legyőzésével javított, és kivívta a korosztályos vébén való részvételt.

Az újonnan kinevezett Szalai László korábban Lothar Matthäus mellett dolgozott a magyar válogatott másodedzőjeként, sikerrel irányította a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia és a Magyar Futball Akadémia szakmai munkáját, ilyen módon pályájának nagy részét utánpótlás-játékosok mellett töltötte, jelenleg pedig az MLSZ-ben az edzőképzés igazgatója.

Sikeres terület, a strandlabdarúgó-szakág is beszámolt az elnökség előtt. A válogatott sikerességétől, az A-divízióba való feljutástól független tény, hogy a strandfoci hazai népszerűsége okán 2014-re kinőtte a „kiegészítő sportág” titulust, és kivívta magának egy önálló, sport és marketing szempontból is jelentős szakág elismerését. Fontos feladat a hazai bajnokság, a négy évszakos versenyeztetést lehetővé tevő infrastruktúra-fejlesztés, a szélesebb tömegek (fiatalok) bevonása, és a kiemelt sajtóorgánumokkal való szorosabb együttműködés. Az elmúlt húsz esztendőben végzett áldozatos munkájáért Izsvák Zsolt kitüntetést vehetett át az MLSZ elnökétől, Csányi Sándortól, aki elmondta, személyesen is nagyra értékeli a dinamikusan fejlődő szakág vezetőjének két évtizedes önzetlen, lelkiismeretes tevékenységét.

Az elnökség meghallgatta a klubkártyára, és futballkártyára vonatkozó tájékoztatást. A bevezetést követő időszak kihívásai, a klubonként eltérő helyzet mellett komoly eredmény, és a szurkolók együttműködésének biztos jele, hogy több mint 75 ezer kártya talált már gazdára. Ezek között mintegy háromezer a futballkártyák száma, amelyek tehát nem egy-egy élvonalbeli egyesület kártyái, hanem a magyar labdarúgás „semleges” szurkolóinak eszközei.

A kártya nem elsősorban biztonsági eszköz. Bevezetésének indoka, célja, a jegyvásárlási folyamat megkönnyítése és felgyorsítása. A jogszabályi változtatást követően (név szerinti beléptetés) az MLSZ azt érzékelte, hogy nehéz jegyhez jutni a személyes adatok egyeztetése miatt. A klubkártya (és speciális verziója, a futballkártya) ezt előzi meg azzal, hogy mindössze egyszer szükséges e személyes adatok megadása. Fontos, hogy a megyei átvételi pontok és az előregisztráció segítségével gyorsabban lehet a jövőben kártyához jutni a bevezetés november 15-i végső határidejéig (amely alól néhány klub felmentést kapott).

Az UEFA irányelvei alapján módosult a versenyszabályzat a fogadási csalásokkal szembeni hatékonyabb és szigorúbb fellépés érdekében. Az európai szövetség iránymutatása alapján a jogi bizottság szakmai előkészítése mellett módosul az alapszabály, a fegyelmi szabályzat és az eljárásrend is. A jövőben sem vehet részt az MLSZ versenyrendszerében eljárás alá vont sportszakember – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik