NB I

A magyar fiatalok messze járnak az élmezőnytől

Korosztályos csapataink hosszú évek óta nem tudnak megragadni a világ legjobbjai között.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Harmadikként zárt csoportjában a magyar U19-válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mieink az A-csoportban előbb Ausztriától kaptak ki (3-1), majd Portugália intézte el az együttest (6-1). A csoport utolsó mérkőzésén a harmadik hely megszerzése, és a vele járó vébé-szereplés volt a tét, és Izrael legyőzésével (2-1) sikerült is elérni a minimális célkitűzést.

A bronzcsapat óta az első siker

Házigazdaként automatikusan szerzett indulási jogot a magyar együttes az idei kontinensviadalon. Mészöly Géza szövetségi edző a torna előtt kijelentette, egyértelmű cél, hogy a csapat harcolja ki a 2015-ös új-zélandi világbajnokságon való indulási jogot, vagyis végezzen legalább harmadikként csoportjában. A csapat persze bátrabb fogadkozásokba is belement: a csoportból való továbbjutásról, éremszerzésről, sőt tornagyőzelemről is lehetett hallani, ám az első két mérkőzésen elszenvedett pofonok után a minimális cél eléréséhez is nagy erőket kellett mozgósítani.

Az ifjúságiak számára 1948 óta rendeznek Európa-bajnokságot, az U19-es elnevezés 2002 óta használatos. Az elmúlt 12 év során a magyar válogatottnak ez volt a második tornája, pedig a tornát minden esztendőben megrendezik. Legutóbb 2008-ban jutottunk be a legjobbak közé: akkor a Sisa Tibor vezette együttes bronzéremmel tért haza, s hasonlóan a mostani kerethez, kivívta az U20-as világbajnoki szereplés jogát.

Az akkori keret erejét mutatja, hogy egy évvel később az Európa-bajnoki csapatra építve, Egervári Sándor irányításával az U20-as vébén is harmadikként zárt, az elmúlt évek legnagyobb sikerét aratva ezzel a magyar labdarúgásnak.

Néhányan ragadtak csak külföldön

Az U19-es és U20-as bronzcsapat kereteiből alig néhány játékos tudott csak külföldön karriert építeni: Gulácsi Péter kirobbanthatatlan az osztrák címvédő Red Bull Salzburg kapujából; Korcsmár Zsolt a német másodosztályú Greuther Fürthben bizonyít; Bajner Bálint a napokban egyezett meg az angol Ipswich Town csapatával. Megyeri Balázs a görög Olympiakoszban csatázik az első számú kapusposztért, míg Kovácsik Ádámnak ugyanezt a harcot az olasz másodosztályban kell megvívnia. Futács Márkó nyáron ismét külföldre vette az irányt, ezúttal a török élvonalban kötött ki, Koman Vladimir pedig jelenleg is klubot keres magának – a hírek szerint külföldi kérőkből nincs hiány –, Németh Krisztián hasonló cipőben jár.

A csapat többi része a magyar élvonalban bizonyít hétről-hétre, de akad olyan is, aki a másodosztályban találta meg számításait.

Egy hasonló csapatunk volt húsz év alatt

Az U21-es korosztályba érve még nagyobbnak tűnik a szakadék a magyar együttes és a világelit között. U21-csapatunk 1996 óta nem szerepelt rangsor tornákon: mind az Európa-bajnokságról, mind az olimpiáról lemaradtunk az elmúlt 18 évben.

1996 viszont sikeres évként került be az utánpótlás-krónikákba: a magyar csapat az U21-es Európa-bajnokságon a legjobb nyolc között búcsúzott, míg az olimpián a későbbi bronzérmes Brazília, az első helyezett Nigéria, valamint Japán mögött zárt negyedikként szerzett pont nélkül.

Az akkori keret tagjaira is igaz volt ugyanaz, mint a bronzérmes csapatunkra: bár sokan próbálkozhattak külföldön, igazán komoly karriert csak néhányan tudtak befutni: Dárdai Pál ikon lett a német Hertha Berlinnél, és Lisztes Krisztián is elismert játékosnak számított a Bundesligában. Sándor Tamás sikereire még várni kellett, de a kétezres évek elején ő is meghatározó játékossá vált az izraeli élvonalban, Sáfár Szabolcs pedig gyakorlatilag azonnal Ausztriában kötött ki, és azóta is ott véd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik