Hírek

Kínos zakó a nyitányon

A magyar válogatott tizenegyesből, szabadrúgásból, valamint labdaeladás után is gólt kapott Ausztria ellen, és 3-1-re kikapott a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság nyitónapján.
U19 Európa-bajnokság, A-csoport, 1. forduló
Magyarország–Ausztria 1-3 (0-2)
Szusza Ferenc Stadion, 10 ezer néző. Játékvezető: Estrada (spanyol)
Magyarország: Hrabina – Talabér (Varga Sz., a szünetben), Tamás K., Bobál D., Asztalos – Medgyes, Németh M., Nagy D., Kalmár – Bobál G. (Mervó, 54.), Farkas Z. (Balogh N., 77.). Szövetségi edző: Mészöly Géza
Ausztria: Lucic – Rosenbichler, Lovric, Lienhart, Joppich – Horvath (Puchegger, 88.), Michorl, Blutsch, Rasner – Grubeck (Laimer, 78.), Bytyqi (Maderner, 92.). Szövetségi edző: Andreas Heraf
Gólszerzők: Varga Sz. (60.), illetve Bytyqi (tizenegyesből 15.), Blutsch (18.), Michorl (47.)
A csoport másik meccsén: Portugália–Izrael 3-0

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A házigazda magyar válogatott Ausztria ellen kezdte meg szereplését az U19-es Európa-bajnokság A-csoportjában. A mieink szövetségi edzője legerősebb kezdőcsapatát küldhette pályára, az osztrákok közül viszont három alapember is hiányzott eltiltás miatt, ezért csak négy cserejátékossal várták a meccset.

Két magyar lehetőséggel kezdődött a találkozó: előbb Medgyes, majd Kalmár elől mentett nagyot a kapujából kifutó Lucic. A 12. percben Asztalos lőtt közvetlen közelről a kapusba, ráadásul közben már lest jelzett az asszisztens. Két perccel később Hrabina Alex elhúzta Grubeck lábát a tizenhatos oldalvonalánál – a jogosan megítélt büntetőt Bytyqi végezte el, és bár a magyar kapus majdnem védett, a labda végül a hálóba vágódott (0-1).

A 18. percben Bobál Dávid labdát vesztett egy kapuskirúgás után, Grubeck villámgyorsan középre passzolt, Blutsch pedig magabiztosan a hálóba lőtt (0-2). A 31. percben Kalmár remek passza után Bobál Gergely a kapusba lőtt, a kipattanót pedig Medgyes nagy helyzetben, éles szögből bedobásra bombázta… Öt perccel később Bytyqi lövését védte Hrabina. A 44. percben Michorl szabadrúgása suhant a keresztléc fölé. Ezután Tamás Krisztián eladta a labdát a tizenhatoson belül, Michorl lőtt, de Asztalos nagyot mentett.

A második félidő legelején Ausztria szabadrúgást végezhetett el 17 méterről. Két osztrák játékos a sorfal elé térdelt – a meglepő variáció bejött, hiszen Michorl a hosszú sarokba tekerte a labdát (0-3). Az 57. percben Farkas Zoltán lőtt a kapu mellé. A hatvanadik percben Farkas Zoltán közeli, lapos beadása felpörgött a kapuson, de az érkező Varga Szabolcs a hálóba fejelt (1-3). A túloldalon Hrabinának kellett védenie egy szabadrúgást.

A hetvenedik percben Németh Márió veszélyes szabadrúgását Lucic kiütötte. Két perccel később Farkas Zoltánt buktatták a büntetőterületen belül, de a bíró nem adott tizenegyest. A hajrában az osztrákok némileg visszavettek, így a mieinknek is voltak lehetőségeik. A 83. percben például Tamás Krisztián beadása után Balogh Norbert fejelhetett volna gólt. Mivel több találat nem született, a magyarok 3-1-es kudarccal kezdték a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságot.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a ZTE és a Haladás egykori válogatott játékosa, az MLSZ korábbi utánpótlás-igazgatója elemezte:

Feltétlenül pozitívum volt számomra a nagyon sok néző. Amikor utánpótlás-igazgató voltam, kis túlzással az évek során összesen nem volt ennyi ember a korosztályos válogatottak meccsén. Négy év óta együtt készül a társaság, és bízom benne, hogy ez meghozza azt az eredményt, hogy kijutnak a világbajnokságra, mondjuk Izraelt meg fogjuk előzni.

A tizenegyes abszolút jogos volt, a kapus egyértelműen a kitörő játékost érte el. Három perc alatt eldőlt a meccs egy óriási egyéni hiba következtében. A közönség mindig felzúgott, ha az osztrákok keményen szereltek, illetve feltűnő volt, hogy minden szabályos párharcot ők nyertek. A spanyol bíró minden ítélete jó volt, mindenkinek tudnia kell, hogy ez a férfiak játéka. Bytyqi játéka nagyon tetszett, nem véletlen, hogy a Manchester City színeiben szerepel, amikor hozzá került a labda, mindig kalamajkát csinált a védelmünkben, csak szabálytalanul tudták szerelni.

A második félidő némileg meglepő volt, hiszen a mieink fölénybe kerültek, Ausztria visszaállt, beállt védekezni. Ilyen letérdeléses szabadrúgás-variációt még soha nem láttam, szerintem mindenkinek újdonság. Azt végképp nem értettem, miért volt szó arról, hogy Mészöly Géza nem adja fel ezt a meccset. Rendezőként veszünk részt az Európa-bajnokságon, legalább a csoport harmadik helyén kellene végezni. Fel kellene adni az Ausztria elleni mérkőzést, mert jobb az ellenfél? Ha az edző arra készítette volna fel a csapatot, hogy adják fel az osztrákok elleni találkozót, Izrael ellen sem lenne meg a siker. A Napnál világosabb, hogy egyetlen meccset sem adhatunk fel, ez nem is lehetne beszédtéma.

Összességében elég szomorú vagyok, mert ha realisták vagyunk és sportszerűek, akkor beismerjük, hogy jobb és egységesebb csapat az osztrák. Az a különbség a magyar és az osztrák futball között, hogy szerintem a magyar fiatalok tehetségesebbek, odakint viszont sokkal többet, intenzívebben, agresszívabban és koncentráltabban dolgoznak. Igazán csak tizenhét éves korig tudjuk tartani a frontokat, amikor elsősorban még a tehetség számít. Utána döntő jelentőségű, mennyi munkát ettünk bele a gyerekekbe. Az MLSZ nagyon sokat invesztál ebbe a csapatba, kiváló, európai körülményeket biztosít, ezért minden tiszteletem!

Olvasói sztorik