Hírek

Fiatalok! Ez katasztrófa…

A magyar válogatott 6-1-re kikapott Portugáliától a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság A-csoportjának második fordulójában, Felcsúton.
U19-es Európa-bajnokság, A-csoport, 2. forduló
Magyarország–Portugália 1-6 (0-2)
Felcsút, 3000 néző. Játékvezető: Hansen (norvég)
Magyarország: Székely – Tamás K., Lenzsér, Asztalos, Talabér – Kalmár, Nagy D., Németh M. (Mervó, a szünetben) – Forgács (Varga Sz., 65.), Balogh N., Farkas Z. (Zsótér, a szünetben). Szövetségi edző: Mészöly Géza
Portugália: Moreira – Riquicho, Duarte, Nunes, Rafa – Ramos (Palhinha, 68.), Podstawski, M. Lopes (Guzzo, 68.) – Martins (Intima, 78.), A. Silva, Rodrigues. Szövetségi edző: Hélio Sousa
Gólszerzők: Mervó (73.), illetve Rodrigues (tizenegyesből 32.), A. Silva (45, 66, 89, 93.), Martins (75.)
A csoport másik mérkőzésén: Ausztria–Izrael 3-0

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az első negyedórában a portugálok akarata érvényesült. A 12. percben Gelson Martin lőtt néhány centivel a kapu mellé, majd a mieink részéről Balogh Norbert lőtt épphogy mellé. Nem sokon múlott, hogy megszerezze a vezetést Magyarország. Húsz perc elteltével a magyar válogatott üggyel-bajjal még tartotta a gól nélküli döntetlent.

A 31. percben egy lapos labda valahogy elcsúszott minden magyar védő lába alatt, Gelson Martins kiugorhatott vele, de Asztalos parádés védekezést bemutatva megállította az akciót. A labda a portugáloknál maradt, nem tudták szerelni őket, szépen kombináltak, végül a tizenhatos oldalának tájékán az imént remekül védekező Asztalos lépett oda egy portugálnak – jogos volt a büntető. A tizenegyest Ivo Rodrigues végezte el, a bal sarokba lőtte, Székely jobbra mozdult (0-1).

A 35. percben újabb veszélyes portugál helyzet következett: Asztalos adta ajándékba a tizenhatos oldalán a labdát Rafának, aki azonnal beadott, André Silva érkezett, és az ötös sarkáról fölé fejelt. Az első félidő vége előtt Portugália ismét gólt szerzett: Ivo Rodrigues fűzte át Tamás Krisztiánt a jobb szélen, majd könnyű helyzetből a két érkező portugál egyike, André Silva elé tálalt, aki tíz méterről könnyen passzolt az üres kapuba (0-2).

Az első félidő befejeztével megérdemelten vezettek két góllal a portugálok.

A 65. percben elképesztő helyzet maradt ki: Gelson Martins a magyarok szabadrúgása után szerelte Nagy Dominiket, majd adott egy remek passzt André Silvának, ő elhúzta Székely mellett, majd kapufát lőtt. Egy percre rá már nem hibázott a portugál támadó: Gelson Martins adott be a sarokból, André Silva emelkedett középen és a hosszúba bólintott (0-3). A 73. percben szépített Magyarország: Kalmár szöktette Varga Szabolcsot gyönyörűen, ő balról betette a labdát, Forgács előtt elment vagy elengedte, de Mervó érkezett középen és hét méterről könnyen rúgta be (1-3).

A 75. percben újabb gólt szerzett Portugália: Gelson Martins bohócot csinált a védelmünkből, öt-hat emberünkön is átment, majd üres helyzetből a hosszúba helyezett (1-4). A 89. percben megint szerencsétlenkedett a védelmünk, két-három emberen is áthámozták magukat a portugál támadók, végül André Silva elé pattant a labda, aki előtt már nem állt védő, csak Székely érkezett, alatta pedig elhelyezte a labdát a csatár (1-5).

És ezzel még mindig nem volt vége: a bal oldalon törtek be a portugálok, onnan jött középre Raphael Guzzo labdája, André Silva pedig Lenzsér és Asztalos között újabb, immár a negyedik gólt szerezte saját magának, csapatának pedig a hatodikat.

Bár sokáig jól tartotta magát a magyar válogatott, a végére megsemmisítő vereséget szenvedett – tudósított az onlajnok.com.

Ezzel eldőlt, hogy a magyarok nem juthatnak tovább a csoportjukból, ráadásul a katasztrofális vereség következtében, rosszabb gólkülönbségük miatt a kétszer 3-0-ra vesztő Izrael mögé csúsztak a tabellán. Izraelnek tehát az utolsó fordulóban egy döntetlen is elég lenne a mieink ellen a világbajnoki kvalifikációhoz.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője, az MLSZ korábbi utánpótlás-igazgatója értékelte:

Gondoltam, hogy nagyon nehéz lesz, az is benne volt, hogy a portugálok jobbak és megvernek bennünket, de nem hittem volna, hogy ennyivel jobbak. Az első gól előtt jogos volt a tizenegyes, a második előtt pedig óriási hibát láthattunk Tamás Krisztián részéről. Az ellenfélnél Lopez, Silva, Rodrigues és Martins személyében négy olyan játékost láttam, akire később is figyelnünk kell majd, mert minden bizonnyal felnőtt válogatottak lesznek. A portugálok érettek, látni lehet, hogy jó csapatuk van, a helyükön vannak, technikailag lényegesen képzettebbek, mint a mieink. A labdarúgás minden elemében jobbak, mint mi.

A védőink nem igazán tudnak támadásokat kezdeményezni. Régen is akadtak ilyenek, de azoktól az edző azt várta, hogy legalább védekezni jól tudjanak… Márpedig amit a mieink ma este védekezésben produkáltak, az komikus volt. És ne feledjük, hogy az ellenfélnek a hat gólján kívül még voltak kihagyott helyzetei, például üres kapunál kapufát lőttek. Néha már megalázó jelenetek játszódtak le a pályán.

Azért csalódás ez a szereplés, mert a közvélemény jóval többet vár a csapattól – nem csak azért, mert itthon van az Európa-bajnokság, hanem azért is, mert nagyon komoly médiatálalása volt az egész tornának és a válogatottnak. Már elmondtam, hogy európai mércével mért feltételrendszert kaptak, ezért jogos az elvárás velük szemben. Mert az invesztíció egyenlő elvárás. Csalódott vagyok, mert ennél lényegesen többet vártam, ez nem szolgálta a magyar labdarúgás elismertségét. Bízom benne, hogy Izrael ellen sikerül javítani, és győzelemmel, illetve világbajnoki kvalifikációval tudnak búcsúzni a tornától.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik