NB I

Atlantai fiúk, mi van veletek?

Negyvenéves korukhoz közeledve is vannak aktív játékosok az 1996-os olimpiai válogatottból.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Negyvenéves korhoz közelednek – vagy már el is múltak – az 1996-os atlantai olimpián résztvevő magyar válogatott tagjai. Az akkori U21-es fiatalok annak ellenére nagyszerű élményekkel gazdagodhattak, hogy nehéz csoportba kerültek, és Japán mellett a későbbi győztes Nigériával, illetve a mindig borzasztóan erős Brazíliával kellett felvenniük a kesztyűt. Olyan későbbi sztárokkal nézhettek szembe a mieink, mint Roberto Carlos, Ronaldo, Bebeto, Juninho vagy éppen Okocha Babayaro és Kanu. Ez volt a magyar labdarúgás elmúlt húsz évének egyik legnagyobb sikere, és ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy válogatottunk nyeretlenül, nulla ponttal kiesett a csoportkört követően.

Mivel a csapat több tagja is idén ünnepelte negyvenedik születésnapját, a Rangadó.hu összeállítást készített, amelyből kiderül, melyik játékos milyen karriert futott be az olimpia után, kiből lett a felnőtt válogatottban is alapember, és mivel foglalkoznak manapság.

Szűcs Lajos

A kapus jelenleg is a legmagasabb szinten játszik, hiszen 2006 óta a Lombard Pápa hálóját őrzi. Az Újpest együttesében kezdte profi karrierjét, az atlantai olimpia idején is onnan válogatták be. Később belekóstolt a légiósok életébe, de a német Kaiserslautern alakulatában mindössze három meccset védhetett. A Ferencváros kapuját hat éven keresztül védte, ezalatt kétszáz meccsen szerepelt. A felnőtt válogatottság miatt lehet némi hiányérzete, hiszen csak három alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

Sebők Vilmos

Az atlantai olimpia után a felnőtt válogatottban is évekig alapember volt. A védő szép pályafutást tudhat magáénak. Felnőtt karrierjét Tatabányán kezdte, majd a REAC-ban és az Újpestben szerepelt, mielőtt külföldre szerződött. Az angol Bristol City után a német Mannheim és az Energie Cottbus következett, ahol három évet töltött, majd az izraeli Maccabi Nazareth együttesétől tért haza. Három évet a Zalaegerszeg, egyet pedig a Diósgyőr színeiben futballozott. 2009-ben a Ladánybene csapatából vonult vissza. A magyar válogatottban 1996 és 2006 között 52 összecsapáson lépett pályára. Napjainkban televíziós szakkommentátorként találkozhatunk vele.

Pető Zoltán

A szolnoki születési védő a DVSC csapatában kezdte profi pályafutását, majd megfordult az MTK-nál, Újpesten, Felcsúton, Szolnokon, illetve Belgiumban és Törökországban. 2011 óta alacsonyabb osztályokban futballozik, mostanság Nagykőrösön szerepel. 39 éves, korábban kilencszer játszott a felnőtt válogatottban, jelenleg a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének csapatkoordinátorként dolgozik.

Lendvai Miklós

A zalaegerszegi születésű Lendvai a ZTE csapatánál kezdte pályafutását, majd játékára felfigyelt a francia Bordeaux. Nem tudott meghatározó játékos lenni, így rövid idő múlva a svájci Luganóhoz szerződött. Ezután hazatért Magyarországra és a Fradi játékosa lett. 1999 és 2004 között újra külföldön játszott, Belgiumban és Cipruson. Ezt követően Győr és Zalaegerszeg következett. Először az NB III-as Sopronnál vállalt szakvezetői feladatokat játékos-edzőként, majd hasonló szerepkört töltött be Andráshidán. A felnőtt válogatottban 2004-ig 23-szor lépett pályára. Jelenleg 39 éves, és az NB II-ben szereplő Zalaegerszeg edzője.

Dombi Tibor

A püspökladányi középpályás a DVSC-nél lett profi játékos, és azóta már a klub ikonja, hiszen kisebb megszakításokkal több mint négyszáz meccsen lépett pályára a csapatban. Egy német és két holland évet leszámítva csak a debreceni gárdában futballozott, neve már-már egybeforrt a DVSC-vel. A negyvenéves Dombi még mai aktív, még akkor is, ha többnyire csak csereként számol vele Kondás Elemér. A válogatottban 2001-ben szerepelt utoljára, de előtte 35-ször ölthette magára a címeres mezt.

Sándor Tamás

Dombihoz hasonlóan Sándor Tamást is bátran nevezhetjük a DVSC egyik ikonjának. A debreceni születésű középpályás 1990-ben, 16 évesen mutatkozott be a felnőttek között, és hét szép szezon után próbált szerencsét külföldön. Előbb az olasz Torino és a török Genclerbirligi csapatát erősítette, majd négy éven keresztül Beitar Jeruzsálem együttesében futballozott. Később visszatért nevelőegyesületéhez, ahonnan 2008 decemberében vonult vissza, de Kondás Elemér pályaedzőjeként továbbra is a klubot szolgálja. A felnőtt válogatottban tizenegyszer szerepelt.

Szanyó Károly

Neve összeforrott az Újpesttel, amelyet három időszakban is erősített, és oszlopos tagja volt az 1998-as bajnokcsapatnak. Emellett háromszoros ezüst- és kétszeres bronzérmes, illetve Magyar Kupa-ezüstérmes is volt. A lila-fehéreken kívül a Debrecen, a Győr és a Vasas színeiben is futballozott, légiósként pedig Németországban, Izraelben és Ausztriában játszott. Profiként 2006-ban hagyott fel a játékkal, de alsóbb osztályokban azóta is rendszeresen pályára lép, manapság a Budapest III-ban szereplő Duna SK-t erősíti. A felnőtt válogatottban nem szerepelt. Edzőként a REAC-nál, Abonyban és Törtelen dolgozott. A Rangadó.hu állandó szakértője.

Lisztes Krisztián

Az ezredforduló egyik legjobb magyar játékosa a Ferencvárosban nevelkedett, és már fiatalon a zöld-fehérek meghatározó labdarúgója lett. Nem is csoda, hogy hamar a Bundesligába került, ahol először Stuttgartban ért el szép sikereket, majd a Werder Bremen együttesével német bajnoki címet is szerzett. Sajnálatos keresztszalag-szakadása után már nem tudott olyan magas szinten futballozni, mint korábban, ezért hazatért nevelőegyesületéhez. Később a REAC-ban, Pakson, a Vasasban és újra a Fradiban, majd Szegeden focizott. 1994 és 2004 között 49-szer szerepelt a felnőtt válogatottban. A 37 éves egykori kiváló irányító manapság az NB III-as Soroksár játékosa.

Egressy Gábor

NB I-es pályafutását az Újpestben kezdte a középpályás, aztán a BVSC-hez, az MTK-hoz, majd Diósgyőrbe került. A borsodiaknál 17 találatával a góllövőlista második helyén végzett. Ezután a Kispest-Honvédot, 2001-től pedig a Zalaegerszeget erősítette. Tagja volt a ZTE 2001-es bajnokcsapatnak. Idegenlégiósként először az osztrák Admira Wacker, aztán a görög Diagorasz csapatánál játszott, végül alacsonyabb osztályú csapatokban szerepelt Ausztriában. A magyar válogatottban 21 mérkőzésen egy gólt szerzett, idén 39 éves.

Molnár Zoltán

A 1996-os olimpiai válogatott jobbhátvédje múlt héten ünnepelte negyvenedik születésnapját. Szerepelt az Újpestben, a BVSC-ben, a Dunaferrben, a Vasasban, Pakson, és Szolnokon is, de a felnőtt válogatottság kimaradt a pályafutásából. Négyszeres magyar bajnoknak és háromszoros ezüstérmesnek vallhatja magát. Jelenleg az NB III-as Veszprémben futballozik, és a klub női csapatának edzője.

Madar Csaba

A villámgyors szélső ötször nyert bajnoki címet idehaza, legnagyobb sikereit a DVSC és az MTK csapatában érte el, de játszott Nyíregyházán és a REAC-ban is. A 39 éves középpályás 2008 januárjában jelentette be visszavonulását, családi okokra hivatkozva. A felnőtt válogatottban ötször szerepelt. Civil munkája mellett levezetésként az NB III-as Létavértesben játszik. A debreceni Ecuador kispályás gárdáját erősíti, amellyel országos sikereket ért el.

Zavadszky Gábor

A fiatalon elhunyt középpályás a Ferencvárosban kezdte pályafutását, innen a Dunaferr, majd az MTK csapatához szerződött. Mindkét helyen bajnoki címet szerzett, majd visszatért a Fradiba, ahonnan rövid idő múlva Ciprusra, az Apollon Limasszol együtteséhez igazolt. A szigetországban mindössze négy meccsen tudott pályára lépni, ugyanis 2006 januárjában, 31 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt. Halálát embólia okozta, és felvetődött, hogy orvosi felelőtlenség áldozata lett. A kiváló középpályás négyszer szerepelt a felnőtt válogatottban.

Preisinger Sándor

A 39 éves egykori csatár nevelőegyesületében, a ZTE-ben kezdte profi pályafutását, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy klubja feljusson az élvonalba, ahol később gólkirály lett. Később az MTK-hoz, majd rövidebb időre Belgiumba került. Magyarországra visszatérve megfordult Sopronban, Szombathelyen, Győrben, Nyíregyházán, illetve Andráshidán Utoljára Ausztriában játszott, alacsonyabb osztályú csapatokban. Az ötszörös felnőtt válogatott Preisinger idehaza a ZTE vezetőedzője volt, idén tavasszal menesztették. Később a szlovákiai Bős együttesét is irányította, de onnan is elküldték.

Szatmári Csaba

A negyvenéves középpályás szinte az egész profi pályafutását a Debreceni VSC csapatában töltötte, és mindvégig meghatározó játékosa volt a klubnak. Csupán egy alkalommal adták kölcsön fél évre, Nyíregyházára. Profi karrierjét 2008-ban fejezte be. Felnőtt válogatottságig nem jutott. Napjainkban a DVSC utánpótlás-edzője.

Dragóner Attila

A 38 esztendős Dragóner a Kispest-Honvéd együttesében kezdte pályafutását, de a Stadler FC-ben vált ismert labdarúgóvá, innen hívták be az atlantai csapatba is. Később a Ferencvároshoz került, ahova kétéves kölni kitérő után visszatért, és két bajnoki címet, valamint két kupagyőzelmet is ünnepelhetett. Dragóner az egyik leggólerősebb magyar védő volt, akadt olyan meccs, amikor fejjel duplázott. 2004-ben Portugáliába szerződött, ahol rövid idő után bekerült a bajnokság válogatottjába is. 2006 nyarán visszatért az Üllői útra, és akkor sem hagyta cserben az FTC-t, amikor kizárták a másodosztályba. 2011-ben hagyott fel a legmagasabb szintű futballal, azóta az NB III-as Jászapati labdarúgója. 1996 és 2005 között 28 alkalommal szerepelt a felnőtt válogatottban.

Sáfár Szabolcs

A 39 éves kapus is aktív játékos. A rutinos hálóőr a Vasas csapatánál kezdte pályafutását, ahol a szurkolók egyik kedvence volt, de 1997 óta külföldön él. Az Austria Salzburgnál kezdte, és megkapta az osztrák állampolgárságot is. 2003-ban a Szpartak Moszkvához szerződött, de hamar visszatért Ausztriába, az Austria Wien csapatához, majd 2011-ben a Wacker Innsbruck következett. 1996 és 2001 között 14-szer állhatott a magyar válogatott kapujában.

Herczeg Miklós

A kiváló csatár az egész profi pályafutását az NB I-ben töltötte, legnagyobb sikereit a Győri ETO és az Újpest csapatában érte el, de futballozott Sopronban, a Bp. Honvédban, és Pápán is. Alacsonyabb osztályokban játszott az Integrál DAC, valamint osztrák Ebergassing és a szlovák Ekecs együttesében is. 1994 és 2000 között 12-szer szerepelt a felnőtt válogatottban.

Bükszegi Zoltán

A most 37 éves támadó a felnőtt pályafutását a BVSC csapatában kezdte, ahol hét évig játszott. Később számos magyar csapatnál megfordult: a Fradiban, az MTK-ban, az Újpestben és a Dunaferrben is, de Cipruson is játszott. 2008 januárjában a feröeri Víkingur Gota csapatához szerződött, ahol félprofi státuszban játszik. A labdarúgás mellett eleinte az önkormányzatnál vállalt munkát, mostanság pedig egy halosztályozó üzemben dolgozik. Magyarország felnőtt válogatottjában kétszer lépett pályára.

Dunai Antal

Az olimpiai válogatott sikeredzője 1996 és 1997 között a DVSC vezetőedzője volt. 2001-ben egy rövid időre visszatért az utánpótlás-válogatotthoz. 1998-tól az Ifjúsági- és Sportminisztériumban miniszteri biztosként és tanácsadóként dolgozott, ahonnan 2001-ben vonult nyugdíjba. 2006-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai ügyekért felelős alelnökévé választották. Manapság is rendszeres résztvevője az MLSZ rendezvényeinek.

Hrutka János és Mátyus János részese volt a nagy diadalnak, a kijutásnak, ám az atlantai keretből kihagyta őket a kapitány. Ugyancsak kimaradt Babos Gábor, Dárdai Pál, Dienes András, Forrai Attila, Horváth Ferenc és Vincze Ottó is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik