NB I

„Az utolsó bölények egyike”

A születésnapos Szűcs Lajos még most is az NB I egyik legjobb kapusa a társak, és a pápai edző szerint.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön, vagyis ma ünnepli negyvenedik születésnapját a Lombard Pápa kapusa, a korábban az Újpestben, a német Kaiserslauternben és a Ferencvárosban védő Szűcs Lajos. A jeles nap kapcsán a Rangadó.hu megkereste a hálóőr néhány volt, valamint jelenlegi klubtársát, hogy meséljenek róla, milyen ellenfélnek, illetve csapattársnak ismerték meg Szűcs Lajost az elmúlt két évtized során.

Kovács Zoltán még az Újpest színeiben szerepelt egy csapatban a kapussal, később aztán többször is ellenfélként találkoztak a pályán.

– Amikor elment Újpestről, nem lehetett őt pótolni – mondta Kovács Zoltán. – Az elmúlt évtizedek egyik legjobb újpesti kapusa volt. Egy jó csapatember, akire a legnehezebb szituációkban is lehetett számítani. Sajnálom, hogy később megtagadta a lila-fehér időszakát, hiszen a szurkolók nagyon szerették. A nyilatkozatai alapján nem mindig azt a képet kaphatjuk róla, amilyen ember valójában. Ő egy nagyon vidám személyiség, aki igazi vezéregyénisége tud lenni a csapatának.

Kovács Zoltán szerint Szűcsön is meglátszik már a kor, de egyáltalán nem a teljesítményére utal ezzel a kijelentéssel.

– Büszke vagyok arra, hogy egy Ligakupa-mérkőzés során ötször is be tudtam venni a kapuját – mesélte az újpesti szurkolók kedvence, aki manapság a Diósgyőr sportigazgatója. – Ő egy nagyon kellemetlen ellenfél, kiváló kapus, aki jó példája annak, hogy nem az életkor határozza meg, ki milyen produkcióra képes a pályán. Nagyon megbecsülik Pápán, ez is biztosan hatással van a teljesítményére. Ritka az olyan csapat Magyarországon, ahol egy játékost ennyire elismernek. A kor viszont azért már meglátszik rajta, hiszen bár továbbra is remekül véd, azt látom, hogy minden évben egy számmal nagyobb mezt visel. A viccet félretéve, ha ilyen jól megy neki a védés, akár még több szezont is eltölthet a futballpályán, de ez persze csak rajta múlik, neki kell tudnia, éreznie, mikor jött el a karrierje vége. Nagyon boldog születésnapot kívánok neki!

Balog Zoltán 2000-ben került a Ferencvároshoz, és öt évig voltak csapattársak a kiváló kapussal.

– Gyakorlatilag azóta ismerjük egymást Lajossal, mióta a Ferencvároshoz kerültem – mesélte Balog Zoltán. – Ő az egyik legjobb kapus az NB I-ben még most is. Egy nagyon profi hozzáállású, minden szükséges flúgossággal megáldott, nagyon jó mentalitású játékosnak, és nagyon jó embernek tartom. Rengeteg szép közös emlékünk van a Fradinál eltöltött időszakból. A nemzetközi kupamérkőzések, az Újpest elleni derbik, és a sok-sok edzőtábor, ahol persze a munka volt az első, de jutott idő a kikapcsolódásra, a csapatépítésre is.

Balog szerint Szűcs Lajos esetében nem igaz, hogy a kapusok későn érnek.

– Úgy hiszem, a hozzáállásának és a rendezett hátterének köszönhetően tud folyamatosan ilyen komoly szinten védeni – vélekedett a Fradi egykori csapatkapitánya, aki manapság a Gyirmót játékosa. – A kapusok speciális helyzetben vannak, sokszor lehet hallani például külföldi hálóőrök esetében is, hogy harmincöt-harminchat éves korukra érnek meg úgymond a védésre, ekkorra komolyodnak meg. Lajos esetében viszont elmondható, hogy az eddigi karrierje során szinte végig nagyon magas szinten játszott. Ebből kifolyólag szerintem most sem foglalkoztatja a visszavonulás kérdése, és bízom benne, hogy még sokáig láthatjuk őt védeni. Boldog születésnapot kívánok neki!

Néhány esztendő híján húsz évig ellenfélként találkozott egymással Szűcs Lajos és Kenesei Krisztián. Azonban ettől az idénytől kezdve a két rutinos játékos már egy csapatért küzdhet az NB I-ben.

– Majdnem húsz évig játszottunk egymás ellen – emlékezett vissza Kenesei Krisztián. – Magyarország egyik legjobb kapusának tartom, nagyon kellemetlen ellenfél volt mindig is. Nem véletlen, hogy karrierje során külföldön is kipróbálhatta magát. Meghatározó személyisége a magyar labdarúgásnak. Jó kapcsolatot ápoltunk már a korábbi időszakunkban is, amíg nem voltunk csapattársak. Egy múltkori beszélgetésünk során például előjött az egyik Zalaegerszeg–Ferencváros találkozó. Mi abban az évben megnyertük a bajnokságot a Zetével, de azon a mérkőzésen nem tudtam túljárni az eszén büntetőből sem. Emlékszem, akkor is összeröhögtünk a tizenegyes előtt, sokszor tettük ezt az egymás elleni meccseinken. Most így hirtelen három ellene elvégzett büntetőm jut eszembe, amiből kettőt ki is fogott. Tényleg egy nagyon kellemetlen ellenfél.

Kenesei bízik benne, hogy még sokáig játszhatnak egy csapatban a 40 éves kapussal.

– Eddig ugye csak ellenfélként találkoztunk, de ahogy csapattársak lettünk, láttam, hogy mennyire profin készül és edz – magyarázta Kenesei. – Laci bácsival nagyon komoly edzésmunkát végez még ennyi idősen is. A meccseken is nagyon koncentrál, ez lehet az oka annak, hogy még most is a magyar mezőny egyik legjobb kapusának számít. Nyilván a kor már rajta is meglátszik, ahogy rajtam is. De minél kevesebbet foglalkozunk ezzel, annál jobb teljesítményre lehetünk képesek ennyi idősen is. Azt mondják, a jó bor idővel még finomabb lesz, ez talán ránk is igaz. Nagyon remélem, hogy még sokáig csapattársak lehetünk! Isten éltesse sokáig!

Kovács László immáron nyolcadik éve edzi Szűcsöt a Lombard Pápa csapatánál. A kapusedző napi szinten dolgozik együtt a gárda egyik meghatározó játékosával.

– Arról felesleges lenne külön beszélni, hogy Lajos milyen kapus, mindent elmond a teljesítményéről, hogy évek óta mindig ő végez az élen az NB I rangsorában – mondta Kovács László. – Egy igazi sportember, aki nem csavarog, csak a családjának és a labdarúgásnak él. Vidám, jó humorú, viszont nem könnyű ember, azt hozzá kell tenni, de én sem vagyok az. De nekünk az első pillanattól fogva remek a kapcsolatunk. Kölcsönös tisztelet van köztünk, ezért tudunk majdnem nyolc éve együtt dolgozni. Nehéz őt kezelni, igazából csak az tudja ezt megtenni, akit ő elfogad. Személy szerint csak jókat tudok róla mondani, példaértékű a hozzáállása, az, ahogyan összpontosít a feladataira, a munkára.

Kovács László nagyon fontosnak tartja, hogy még most is tudja motiválni a pápai kapust.

– Ő gyakorlatilag az utolsó „bölények” egyike az NB I-ben. Még most is tudom motiválni, amíg ez így lesz, és száz százalékon tud teljesíteni, addig továbbra is az élvonal legjobb kapusa tud lenni, és én is tudom segíteni abban, hogy minél tovább ott legyen a kapuban. A súlyára kell odafigyelnie, erre mindig figyelmeztetem én is. De ez nem is okoz problémát, hiszen nagyon akaraterős, amit elhatároz, azt véghez is viszi. Lehet őt terhelni, még jobban is, mint a legtöbb mai fiatalt. Nagyon sok boldog születésnapot kívánok neki!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik