NB I

Szűcs Lajos 40 éves

Portré a magyar élvonal jelenlegi mezőnyének legidősebb játékosáról, a Lombard Pápa „örökös” kapusáról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön, vagyis ma ünnepli negyvenedik születésnapját Szűcs Lajos, a magyar NB I jelenlegi mezőnyének legidősebb játékosa, a Pápa kapusa.

Budapesten született 1973. augusztus 8-án. Megfordult a Gamma, a Tiszakécske és az ESMTK együttesénél is, de felnőtt pályafutása során mindössze négy klubban játszott: 1994–1997 között az Újpest kapusa volt, majd Németországba szerződött. Az 1. FC Kaiserslautern játékosaként háromszor pályára léphetett a Bundesligában, és ő is tagja volt a bajnokcsapatnak. 1999-ben hazatért, és 2005-ig a Ferencvárosban védett, majd jelenlegi állomáshelye, a Lombard FC következett. Pápán idén nyáron olyan megállapodást kötött, ami karrierje végéig szól, ráadásul arról is szó van, hogy visszavonulása után is maradhat a klub kötelékében. A magyar élvonalban háromszor ünnepelhetett aranyérmet.

A magyar válogatottban csupán három alkalommal léphetett pályára. 2002. március 27-én a 82. percben állt be csereként Kisinyovban, a Moldova elleni (2-0) barátságos meccsen. 2004-ben a Zalaegerszegen rendezett, Japán elleni (3-2) felkészülési mérkőzést, valamint a 2005 februárjában, Isztambulban lejátszott, Szaúd-Arábia elleni (0-0) edzőmeccset végigvédte.

A Fradi-korszak

A 27. bajnoki címben a szurkolók szerint Pinte Attila mellett neki volt a legnagyobb szerepe, hiszen számos meccset hozott a csapatnak. Nem sokkal később szintén remekelt: a 2002-es naptári évben 0,69-es gólátlagot produkált, 33 bajnokin mindössze 22 gólt kapott. Lisztes Krisztián ekkor beszélt arról, hogy Lajos jobb jó néhány Bundesliga-kapusnál is.

Szűcs 2004 áprilisában beírta magát a statisztikusok könyveibe is: az MTK–Ferencváros találkozó 34. percében magyar rekorder lett, megdöntötte Bodnár László 18 éves góltalansági csúcsát. A sorozat 768 percnél szakadt meg, és ezzel világhírű kapuslegendákat előzött meg.

Bár korábban az ősi rivális Újpest csapatában is szerepelt, a mai napig nem tagadja, mennyire kötődik a Fradihoz.

– Nem esik annyira jól, mint egy másik csapat elleni győzelem, hiszen a Fradi a szívem csücske és mindig az is marad – mondta, amikor a Pápa játékosaként győzelemnek örülhetett az Üllői úton.

Amióta elhagyta a Ferencvárost, többször felvetődött az esetleges visszatérése. A pepsifoci.hu-n olvasható interjúban erről is mesélt.

– Tényleg többször meglebegtették a nevemet, de tárgyalásig nem jutottunk el. Pár éve Berki Krisztiánnak az volt a kérése, hogy küldjek magamról videófelvételt, és majd annak alapján eldöntik, hogy erősítést jelentek-e nekik – mondta Szűcs Lajos. – Legutóbb még Prukner László hívott fel, azt kérdezte, hogy lennék-e Ranilovics cseréje, mivel a szlovén kapust el akarják adni, ezért őt mindenképpen védetni kell. Bárkivel megküzdök a posztért, ha kapok fegyvert a háborúhoz, de anélkül értelmetlen. A korom miatt azt gondolom, hogy Szűcs Lajost már nem fogják többször keresni a Ferencvárostól.

Sokan talán nem is tudják, miért kellett 2006-ban elhagynia az FTC-t. Nos, egy magánéleti változás is közrejátszott ebben.

– Életem legnehezebb döntése volt. Kényszerből meg kellett tennem. Akkor váltam el, nagyon rossz anyagi helyzetben voltam, a Ferencváros vezetői csak hitegettek. Bíró Péter pedig egy korrekt ajánlatot tett, amit elfogadtam, annak ellenére, hogy amikor Pápára kerültem a Lombard még meccset sem nyert, aztán csont nélkül kiestünk – emlékezett Szűcs a pepsifoci.hu oldalon.

Meddig még?

Szűcs azonban nemcsak védéseivel, hanem büntetőivel is felhívta magára a figyelmet: jelenleg öt élvonalbeli találatnál jár. A közelmúltban arról is beszélt, meddig szeretne még az első osztályban védeni:

– Szeretném megdönteni Dino Zoff rekordját, aki 41 éves koráig védett. Ha ez sikerül, akkor sem biztos, hogy visszavonulok, mert akkor talán még lesz két-három rossz évem is – mondta Szűcs a Magyar Hírlapnak adott interjúban. A pepsifoci.hu-nak azt is elárulta, ha egyszer százszázalékos teljesítményt nyújt egy mérkőzésen, befejezi a játékot. Persze, ismerve a maximalizmusát, aligha értékelné a saját produkcióját tökéletesre.

Amikor arról kérdezték, kinek köszönheti, hogy ennyi idősen is ilyen kiváló, és kiegyensúlyozott teljesítményre képes, két embert említett.

– Kovács Laci bácsi, a Lombard kapusedzője kiváló szakember, neki is köszönhetem, hogy még mindig ilyen szinten védhetek. A feleségem minden meccs előtti este megmasszírozza a kezeimet, lábaimat, ez be szokott jönni. Nem véletlenül, hiszen aranykezei vannak – mesélte a hálóőr.

Mivel sokan még mindig őt tartják az NB I legjobb kapusának, érdekes kérdés, hogy vajon ő kit tart a legjobbnak?

– Nagyon sok fiatal tehetséges kapus van az NB I-ben. Ilyen például Jova Levente vagy Dibusz Dénes, de a legjobb most Kemenes Szabolcs. Érett, megbízható kapus lett, pedig sokszor sérülések hátráltatták. Nagy karriert futhat be, és az idő is neki dolgozik – vélekedett a pepsifoci régebbi cikkében Szűcs, aki a saját karrierje alakulásáról is beszélt. – Kerestek Svédországból, Norvégiából, Horvátországból, de mivel magas volt a kivásárlási áram, nem lett az üzletből semmi. Hálás vagyok a Lombardnak, hogy segített, amikor bajban voltam, ezért nem igazán fordult meg a fejemben, hogy távozzak, persze, ha a Fradi akart volna, az más helyzet.

A balhék…

Mostanság a diósgyőri tévényilatkozata volt a legemlékezetesebb pályán kívüli megnyilvánulása. Az előző szezon utolsó meccsét követően mindenki azt találgatta, kinek üzent a Sport Televízió kameráján keresztül. Legtöbben arra tippeltek, hogy a Siófok trénerért, Horváth Károlyt gúnyolta.

– Sajnos sokan félreértették, kapok hideget-meleget, pedig családi, magánjellegű poén volt – felelte Szűcs Lajos, a hatharom.com érdeklődésére. – Direkt mondtam a feleségem nevét, úgy kezdtem, hogy Vikikém, ugye tudod kiről beszélek? A félidőben és a meccs végén is csókoltattam a családom. Nem Horváth Karcsinak szólt, egyrészt a koránál fogva sem tenném, másrészt pedig tiszteletre méltó, amit tavasszal elért a Siófokkal. Ha Horváth Károlynak üzentem volna, akkor nem a feleségem nevét, hanem mondjuk a siófoki kapust, Kurucz Pétert említem. Kicsit már bánom a poént, mert tényleg félreértették.

A veterán kapus nem mindig maradt az ártatlan poén határain belül. 2010 augusztusában például megrugdosta a Haladás Szurkolói Körének elnökét egy Haladás-mérkőzés után, a klubházban. Az esetről ide kattintva olvashatnak bővebben.

A pepsifoci.hu egyszer szembesítette Szűcsöt egy Fradi-időszakából származó legendás történettel, miszerint az egyik újságírón úgy vett elégtételt, hogy belerakta egy kukába…

– Ez csak félig igaz. Azt szeretném megjegyezni, hogy a szóban forgó újságíróval a mai napig nagyon jóban vagyok, de egyszer valótlanságot írt rólam, vagy csak nagyon kiszenezett egy sztorit – mesélte a kapus. – Nekem ez nem tetszett, felemeltem, és úgy ahogy volt, ballonkabátban beültettem a sövénybe. A kuka velem kapcsolatban egy másik történetben került elő, de ott is igazságtalanul. A rossz emlékű 2003. május 30-i események utána azzal vádoltak, hogy kukát dobtam a rendőrök közé, persze ez nem igaz. Ennek ellenére megbüntettek kétszázezer forintra és még nekem kellett kifizetnem a vidékről felrendelt rendőrök útiköltségét is.

Nos, ez utóbbi történet egészen pontosan úgy festett, hogy a rendőrség nem hallgatta ki hivatalos személy elleni garázdasággal gyanúja miatt Szűcs Lajost, bár a Népszava megírta, hogy a kapus az Üllői úti botrány során a klubház erkélyéről szidalmazta a rendőröket, majd egy kukát vágott közéjük. Kisvártatva a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal munkatársai meghallgatták a játékost, a rendőrségi nyomozócsoport ugyanis feljelentette őt hivatalos személy elleni erőszak miatt, de az ügyből végül nem lett semmi…

Szűcs Lajos már bajnok, kupagyőztes és válogatott is volt, és az év kapusának is rendszeresen megválasztották, de természetesen neki is vannak vágyai a jövőre nézve:

– Szeretném majd a dédunokámat is dédelgetni és megélni, hogy a magyar válogatott kijut egy világbajnokságra. Ha az első összejön, akkor talán a második is – szögezte le a pepsifoci.hu-n.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik