Nemzetközi foci

Győzelemmel búcsúzott a válogatott

A magyar együttes az Európa-bajnokságról kiesett, de a vébén ott lesz az Izrael elleni 2-1-es sikerével.
U19-es Európa-bajnokság, A-csoport, 3. forduló
Izrael–Magyarország 1-2 (1-2)
Szusza Ferenc Stadion, 4000 néző. Játékvezető: Clancy (skót)
Izrael: Gal – El Hija, Habashi, Danino, Goldberg (Bisan, 86.) – Peretz, Shamir (Sagi, 76.) – Safuri, Hugy, Ohana – Jehezkel (Weissmann, 56.). Szövetségi edző: Eli Ohana
Magyarország: Székely – Talabér (Medgyes, 59.), Asztalos, Lenzsér, Tamás K. – Nagy D. – Mervó (Németh M., 84.), Kalmár – Zsótér, Balogh N. (Bobál G, 74.), Varga Sz. Szövetségi edző: Mészöly Géza
Gólszerzők: Kalmár (25.), Balogh N. (39.), illetve Hugy (36.)
A csoport másik mérkőzésén: Ausztria–Portugália 1-2

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Foghíjas lelátók fogadták az U19 Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában a magyar és az izraeli válogatottat.

Az A-csoport két pont nélküli együttese találkozott az utolsó fordulóban, ám így sem volt tét nélküli a találkozó: bár a kvartettből már egyik csapat sem juthatott tovább, a harmadik hely megszerzése kvalifikációt ért a jövő évi U20-as világbajnokságra. A magyar válogatottnak ehhez győzelemre volt szüksége, míg Izrael már döntetlennel is kijuthatott az új-zélandi tornára.

Nekiestek az izraeliek a magyar fiataloknak: az első másodpercekben nem szabadult tizenhatosáról a hazai védelem, de a keresztbe lőtt labdára nem volt érkező a hosszú oldalon. A harmadik percben Mervó Bence kapott remek labdát, de nyolc méterről leadott lövése a kapust találta telibe. A 15. percben egy izraeli kényszerítő végén Hugy lövését védte Székely.

A 25. percben egy újabb izraeli helyzetet úszott meg a magyar csapat; a kontrából Kalmár Zsolt indult meg a felezővonaltól: senki sem támadta, így 18 méterre a kaputól áttette a bal lábára a labdát, majd kilőtte a bal alsó sarkot (0-1). A 36. percben egyenlített Izrael: Dor Hugy előzte meg védőjét, s a kapuba bólintott (1-1).

Három perccel később jött az újabb magyar találat: Varga Szabolcs beadását Balogh Norbert hasonló távolságból fejelte a kapuba (1-2). A hajrában még Nagy Dominik is megpróbálkozott egy lövéssel, de a labda elkerülte a kaput, így 2-1-es magyar vezetéssel vonultak szünetre a csapatok.

Az 54. percig a két tizenhatos között folyt a küzdelem, amelyet Ohana unt meg: egyedül vezette a labdát, majd 17 méterről nem sokkal lőtt mellé. Néhány perccel később egy izraeli keresztlabda ment el a támadók és védők lábai előtt. A 67. percben az izraeli kapu előtt alakult ki zavar, de a labdát kivágták a védők.

Két perccel később Ohana lövését blokkolták a mieink, a lecsorgó labdát Székely ölelte magához. A 72. percben Safuri próbálkozott, viszont ő sem találta el a kaput. A 75. percben Székely védett óriási ziccerben: Habashi lőtt öt méterről a védők szorításában. A 83. percben is a vendégek végeztek el szabadrúgást, de az egyik támadó fején megcsúszó labda mellé szállt.

A hajrában mindkét fél ziccert rontott, így tartotta előnyét a magyar együttes. Főként az első félidő második részében mutatott jó játékának köszönhetően így 2-1-es győzelmével kiharcolta az U20-as világbajnoki szereplés jogát Mészöly Géza csapata.

A találkozót Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője, az MLSZ korábbi utánpótlás-igazgatója értékelte.

Minden úgy alakult, ahogy azt a csoportmeccsek előtt jósoltam. A magyar válogatott az Izrael elleni győzelmével kiharcolta a világbajnoki szereplést. Le a kalappal a nézők előtt, akik a két vesztes meccs után is buzdították a csapatot, sokat segített ez a játékosoknak. Összességében megérdemelten győzött a csapat.

Az első gólt óriási izraeli helyzet előzte meg, Székely azonban védett, a kontrából pedig Kalmár betalált. Az egyenlítőgól is szép volt, csakúgy, mint Varga Szabolcs beadása, és az azt követő Balogh-fejes. Meg kell jegyezni, hogy Varga Szabolcs mindhárom mérkőzésen kiválóan játszott, úgy hiszem, a magyar csapat legjobbja volt ezen a tornán. Az ellenfél részéről Ohanát emelném ki, akit egyszerűen nem tudott tartani a védelmünk – legalábbis szabályos eszközökkel.

A magyar csapat a minimális célkitűzését elérte, ott lehet az új-zélandi világbajnokságon, de azt nem szabad elfelejteni, hogy azért több játékos már-már merészebb álmokat szövögetett a torna előtt: lehetett hallani csoportlesőségről, éremről, sőt tornagyőzelemről is. Azt láthattuk, hogy a portugálok a játék minden elemében felülmúltak minket, egy hat-egyes vereséget nem is kell különösebben magyarázni. Az osztrákokról Mészöly Géza azt mondta, hogy egyenlő felek voltunk, Izrael ellen pedig egy végig szoros meccset nyertünk meg. A győzelemnek örülni kell, gratuláció jár a vébé-kvalifikációért a fiataloknak, a két vereséget viszont elemezni kell, és levonni a megfelelő következtetéseket.

A kommentátor egy megjegyzésére szeretnék kitérni: amikor Németh Márió beállt a hajrában, azt mondta, Kalmár Zsolt nem adta át a csapatkapitányi karszalagot a játékosnak. Nem szabadna ilyen megjegyzésekkel félrevezetni a nézőket, ugyanis Kalmár nem is adhatta volna át azt az újonnan beállt játékosnak, ő ugyanis még a pályán maradt, ilyenkor pedig a meccsre kijelölt játékos marad a csapatkapitány.

Összességében azt mondom, hogy a portugál és az osztrák csapat jobb volt nálunk, így reális a harmadik hely a csoportban. Egyetértek Thomas Doll-lal abban, hogy a realitások talaján kell maradni. Meg kell találni a nullpontot, és onnan építkezni. Ez az én utánpótlás-vezetői időszakomban sem sikerült, és most sem érzem úgy, hogy meglenne. Be kell látni, hogy a magyar labdarúgás jelenleg az európai középmezőny alján helyezkedik el, és innen csak úgy lehetne feljebb kapaszkodni, ha a nagyobb tornákon – a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon és a Bajnokok Ligájában – rendre jól szerepelnének a csapataink. Ettől jelenleg messze vagyunk, de bízom abban, hogy kétezer-tizenhatban ott leszünk az Európa-bajnokságon. Egy ilyen siker elindíthatja felfelé a labdarúgásunkat. Utánpótlásszinten jelenleg minden körülmény adott a jó szerepléshez, most játékban kell utolérni az európai mezőnyt.

Olvasói sztorik