NB I

Fogda is lesz az új Puskás-stadionban

A Nemzeti Sportközpontok nyilvánosságra hozta a 2018-ra elkészülő aréna impozáns látványterveit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Több mint stadion – a csaknem 68 ezer néző befogadására alkalmas új Puskás Ferenc Stadion a labdarúgás mellett több mint húsz további sportágat is kiszolgál majd – írja a Nemzeti Sportközpontok honlapja.

Az új Puskás-stadion a világon is különlegesnek számító eljárással épül meg. A létesítmény sokkal több lesz egy minden igényt kielégítő labdarúgó-stadionnál. A régi lelátó és az újonnan épülő nézőtér közötti rész befedésével ugyanis több tízezer négyzetméteres edzőközpont jön létre, amely a vívástól a birkózáson át a cselgáncsig több mint húsz sportágat tud kiszolgálni.

Az ország egyik legnagyobb épületében a futballpálya és a sportcsarnokok mellett helyet kap egy 180 szobás szálloda, egy kiemelt konferencia-központ, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, valamint a sportorvosi hátteret biztosító diagnosztikai laboratórium is. Igazi különlegességnek számít az a 800 méteres panoráma futópálya, amelyet a profik és az amatőrök is használhatnak majd.

Egy olyan korszerű, multifunkcionális létesítmény tervei készültek el, amelynek – a remények szerint – az egész világ a csodájára jár majd, és a legrangosabb sport-, kulturális, illetve szabadidős események otthona lehet.

A Magyar Labdarúgó Szövetség az új stadionnal benyújtotta pályázatát a 2020-as Európa-bajnokság mérkőzéseinek rendezésére. Ezzel az arénával Budapest jó eséllyel kandidálhat akár Bajnokok Ligája-, akár Európa Liga-döntő rendezésére is.

Stadion a stadionban

Az új stadion tervezése előtt három koncepció vetélkedett egymással: a régi mellett, a régi helyén vagy a régiben épüljön meg Magyarország legnagyobb sportlétesítménye. A „stadion a stadionban” koncepció megvalósítása nem csak a labdarúgás, hanem az egész magyar sport javát szolgálja. Az új Puskás-stadionban végre világszínvonalú körülmények között készülhetnek a rangos nemzetközi versenyekre Magyarország legeredményesebb sportolói és legtehetségesebb utánpótláskorú versenyzői.

Tervezett menetrend

2014 vége – elkészülnek a kiviteli tervek

2015 – lezárul a közbeszerzés, kezdődik az építkezés

2018 – várható befejezés

Az eddigi toronyépület megmarad, a felújítás és a kibővítés után pedig a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum állandó központjává válik. A régi lelátót le kell bontani, maga a futballpálya valamivel távolabb kerül majd a toronyépülettől, az új, háromszintes nézőtér pedig jóval közelebb lesz a gyepszőnyeghez.

Az új Puskás Ferenc Stadion körül a következő években egy modern sportpark épül fel, amely a labdarúgás mellett a teljes magyar élsportot, valamint az egészségmegőrzést és a szabadidős sportolást is szolgálja majd.

A beruházás további részei:

– a Körcsarnok és a Millenáris Velodrom felújítása

– a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok átépítése

– egy multifunkcionális edzéscsarnok kialakítása

– egy atlétikai versenyek megrendezésére alkalmas pálya megépítése, valamint egy fedett atlétikai edzőpálya létesítése

– kiszolgáló létesítmények, parkolók kialakítása

Adatok, érdekességek

Befogadóképesség: sporteseményen 67.889 fő, koncerten 79.889 fő

Legmagasabb pont: 51,3 méter

Hosszúság: 364 méter

Szélesség: 273 méter

Szintek száma: 11

Nettó alapterület: 202 ezer négyzetméter

Beépített beton: 183 ezer köbméter

A tető tömege: 5000 tonna

Helyiségek száma: 1700

Sportolásra alkalmas termek: 15

Kiszolgálható sportágak: 21

A konferenciaterem befogadóképessége: 800 fő

Az irodaház kapacitása: 500 fő

Szállodai szobák száma: 150

Panorámás futópálya hossza: 800 méter

A toronyépület mögött az egész Istvánmező biztonságát szolgáló rendőrőrsöt alakítanak ki kihallgató szobával, konzuli helyiségekkel és őrizetes cellákkal.

A jelenlegi számítások szerint 90-100 milliárd forintból épülhet fel az új Puskás Ferenc Stadion. Az elmúlt években több új stadion épült Európában, ezek alapján elmondható, hogy jelenleg egy modern arénában átlagosan három-négyezer euróba kerül egy férőhely kialakítása. Ezt lehet beszorozni a stadion befogadóképességével.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik