Nemzetközi foci

László Csabával is tárgyaltak a győriek

Nem lesz a skót Inverness edzője; szívesen maradna Európában, de Ausztráliából és Kínából is keresték.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sokáig úgy tűnt, hogy a skót bajnokság idei meglepetéscsapatánál folytatja edző karrierjét László Csaba. A legutóbb Litvánia válogatottját irányító szakember számára nem lett volna ismeretlen terep Skócia, hiszen korábban szép sikereket ért el a Hearts csapatával, és az év menedzserének is megválasztották. A 49 éves tréner azonban a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy kútba esett a remélt szerződés.

– Úgy néz ki, hogy nem én leszek az Inverness edzője, sajnos nem jött össze – kezdte László Csaba. – Nem volt különösebb gond, három ember közül választottak, és végül nem mellettem döntöttek. Nincs ezzel semmi gond, nem tétlenkedek, várom a következő lehetőséget. Most jöttem vissza Skóciából, és remélem, hogy a szigeten, vagy itt Európában találok olyan lehetőséget, ahol újra tudok dolgozni.

A szakember korábbi sikercsapata, a Hearts óriási anyagi gondokkal küszködik, ami miatt 15 pontos levonással sújtották a klubot, így jelenleg mínusz két ponttal az élvonal utolsó helyén áll.

– Nagyon szoros kapcsolatom van a klubbal, mondhatom, hogy szinte mindent tudok, ami a háttérben zajlik – mesélte László Csaba. – Ez egy nagyon nehéz helyzet, és szomorú, mert nagyon kevés esélyük van a bennmaradásra, mégis azt mondom, hogy még nincs lefutva semmi. Igazolni nem tudnak, és úgy látom, hogy a fiatalabb játékosoknál mentális gondok is vannak, ezért nagyon nehéz lesz ledolgozni azt a tizenöt pontot, amit most mínuszba kaptak. A Hearts csütörtökön játszik egy nagy derbit a Hibernian ellen, és remélem, hogy jó eredményt tud elérni, mert a hátul álló csapatok is eléggé bukdácsolnak. Akkor nagy gond lesz, ha ma is kikapnak, mert azt hiszem, akkor tizenhét pontra lesznek az osztályozós helytől. Lényegében most már a másodosztályra kell készülniük, és meg kell próbálniuk ott tartani a közönséget a stadionba. Ki kell harcolni, hogy a nézők a másodosztályban is a csapat mellett maradjanak. Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került a Hearts, mert egy patinás klubról van szó.

László Csaba neve az utóbbi időben több magyar klubnál is felvetődött. Először a Győri ETO-nál pedzegették, hogy ő követheti Pintér Attilát, azonban egyre biztosabb, hogy Horváth Ferenc lesz a befutó, így többen a megüresedni látszó paksi kispadon is szívesen látnák a jelenleg munkanélküli trénert.

– Beszéltem a Győri ETO leendő sportigazgatójával, Szasa Sztevanoviccsal. Nagyon pozitív beszélgetésen voltunk túl, de utána félbeszakadt ez a dolog. Azóta pedig én is csak az újságokból tudom, hogy valószínűleg Horváth Ferenc mellett döntenek – magyarázta a szakember. – Más magyar klubtól és a Pakstól nem beszéltem senkivel, hogy esetleg visszajöjjek a magyar futballba dolgozni. Ha megkeresnek, akkor bárkivel szívesen leülök és meghallgatom. Mindig is hangoztattam, hogy a magyar labdarúgás bármennyire jó vagy rossz, nekem sokat adott. Itt dolgoztam, innen indultam, és annyival tartozom magamnak is, hogy meghallgatom, ha valaki keres. Nem vagyok olyan helyzetben, hogy azt tudjam mondani, hogy nem akarok dolgozni. Szerencsére azért vannak Európából és Európán kívülről is megkeresések, felhívnak innen-onnan. Elsősorban szeretnék Európában maradni, de például kerestek Ausztráliából és Kínából is. Az edzők élete olyan, hogy akinek nincs munkája, az arra vár, hogy mielőbb dolgozhasson, de ezekkel a lehetőségekkel egyelőre még várnék. Nem kívánom senkinek, hogy megváljanak tőle, de most megint kezdődnek a meccsek, és ilyenkor azért vannak üresedések. A futballedzők élete azonban ilyen – pláne most, ebben a tulajdonosi világban – hogy bármikor bármi megtörténhet.

Korábban a szövetségi kapitány-kérdés kapcsán is szóba került László Csaba neve, de ő akkor a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy senki nem kereste az MLSZ-től. László Csaba most elárulta, hogy meglepődött Pintér Attila kinevezésén, de bízik benne, hogy a magyar válogatott megszerzi majd a csoportjának második helyét az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

– Engem meglepett Pintér Attila kinevezése, mert az MLSZ illetékesei a sajtón keresztül mindig azt nyilatkozták, hogy külföldi edzőben gondolkoznak – mondta az edző. – Nagyon megtisztelőnek tartottam, hogy a média vagy a szurkolók által felvetődött a nevem. Sőt, egy nappal Attila kinevezése előtt valamelyik sportcsatornán még azt boncolgatták, hogy MLSZ valószínűleg mellettem dönt, természetesen ennek semmi alapja nem volt. Örülök, hogy magyar szakember ült le a válogatott kispadjára. Én személy szerint Bölöni Lászlót favorizáltam, de biztos vagyok benne, hogy átgondolták ezt a döntést. Nehéz dolga lesz a szövetségi kapitánynak, mert szinte új csapatot kell építenie. Vannak játékosok, akik idősebbek lettek, vagy kicsit megkoptak. A második kalapba kerültünk, de azt látni kell, hogy azért szerencse is kell a sorsoláshoz. Nagyon erős csoportba is kerülhetünk, hiszen a harmadik kalapban is vannak nagyon kemény ellenfelek. Remélem, szerencsénk lesz a sorsolásnál, és a meg tudja szerezni a válogatott a második helyet, ami nagyon nagy dolog lenne a magyar futball szempontjából.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik