NB I

ETO: több mint kétmilliárd a mínusz

A német RB Leipzig csak Miriuta Lászlónak köszönhetően utalta át Kalmár Zsolt vételárát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az ETO-stadion VIP-termébe csak előzetes meghívó és regisztráció után lehetett bebocsátást nyerni pénteken. Az egybegyűltek a Quaestor-vezér ismert büntetőügye miatt nem jutottak hozzá a pénzükhöz, ami pedig az ETO FC-vel fennálló szerződésük miatt járna nekik.

A Kisalföldcikke szerint az találkozhatott és tehetett fel kérdéseket Varga Jenő vagyonfelügyelőnek, akinek legalább kéthavi bérét nem utalta át a klub, vagyis hatvan napnál hosszabb idejű a tartozás. Voltak ott játékosok, edzők, és a kiszolgálószemélyzet tagjai is. Rajtuk kívül jelen voltak még a teremben a hitelezők – de azoknak is csak az a része, aki valamit várt ettől a találkozótól. A dühödt hangok és elviharzó alakok előrevetítik a beszámolónk végét: sok biztatót senki nem kapott.

Az ETO FC tehát tartozik a saját munkatársaknak (mintegy kétszáz alkalmazottnak), ezenkívül a hitelezőinek. Varga Jenő szerint ha mindent összeadunk, akkor ez az összeg meghaladja a kétmilliárd forintot. Csepp a tengerben, de a Lipcsébe eladott Kalmár Zsolt után néhány napja érkezett 125 ezer euró (mintegy negyvenmillió forint). Beszédes azért, hogy az összeg csak azért kerülhetett egyáltalán Győrbe, mert Miriuta László vezetőedző közbenjárt. A német klub ugyanis – értesülve a győri egyesületnél kialakult helyzetről – nem tudta, hova utalja a pénzt. Amikor Miriutától aztán megtudta, fizetett is.

Az összeg megérkezett a klub számlájára, és a munkatársakat azzal hitegették, hogy ebből a béreket nagyjából rendezni tudják. Egy hete azonban nincs ügyvezetője a klubnak, Ökrös András felmondási ideje ugyanis lejárt. Nincs tehát, aki aláírja a kifizetéseket…

A klubon belül mindenki úgy tudta, hogy a vagyonfelügyelőnek viszont van joga, tehát ő aláírhatja a kifizetéseket. Varga Jenő nagyon hamar lehűtötte a reményeket: az ő feladata az, ami a titulusában is szerepel – felügyeli a vagyont.

A törvény szerint a működés fenntartásának biztosítása az első számú feladat. Ennek része ugyan a bérek rendezése is, de éppúgy része például az áramszolgáltatás kifizetése, mert fény nélkül valóban nehéz meccseket rendezni. Magyarán a negyvenmillió forintból nem feltétlenül a bérek rendezésével kezdik a sort.

A csődegyezségi tárgyaláson nem született döntés a moratórium meghosszabbításáról, ami azt jelenti, hogy a következő fázisba jutott az ügy: felkérik a bíróságot a felszámolás elrendelésére. Ez elméletben néhány napot vesz csak igénybe, ha megtörténik, a felszámolóbiztos megkezdheti a munkáját.

Olvasói sztorik