NB I

A győri fiatalok többsége az ETO-nál maradna

Drucskó Zoltán ügyvezető szerint nem tudják és nem is akarják felvenni a versenyt az NB I-es bérekkel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Különleges a helyzet Győrben: a korábbi bajnokcsapatot az eddig kistestvérnek nevezhető, sokszoros bajnok teremlabdarúgó-klub mentheti meg a teljes megszűnéstől. A magyar futsal zászlóshajója, a Rába ETO irányítása alatt próbál meg a nagypályás csapat az NB III-ból az élvonalba visszajutni. A csőd és a licencprobléma után Drucskó Zoltán lett az átmeneti helyzet kulcsembere. A futsalklub ügyvezetője a Digi Sport televízió reggeli műsorában vázolta az elképzeléseket.

– Mi szükség volt arra, hogy átvállalja ezt a terhet? Egyfajta szívességet tesz ezzel?
– Sportjogi szakjogászként áttekintettük azokat a rendelkezésre álló lehetőségeket, amelyek megoldást jelenthetnek a futballcsapat sorsának abszolváláshoz. Körülbelül két hónappal ezelőtt tudni lehetett, hogy csak ez az egy megoldás létezik. Nagyon összetett volt a probléma, és nagyon sokan a tényállás teljes ismerete nélkül ötleteltek. Én több tanulmányt is készítettem a polgármester számára, hogyan lehetne kilábalni ebből a válságos helyzetből. Sajnos a bűnügyi zárlat lehetetlenné tette, hogy NB I-es maradhasson a klub – mondta Drucskó Zoltán.

– Egy bajnok futsalklub működtetéséhez milyen nagyságrendű összegre van szükség?
– Ha az ember nemzetközi sikereket is elérő futsalcsapatot akar csinálni, és ezt összehasonlítjuk a Győri ETO tavalyi költségvetésével, akkor körülbelül hússzoros különbséget kapunk. Jelenleg az NB III-as költségvetésünk, amit összeraktunk, az olyan háromszoros, de még mindig a nagypályás csapat javára. Ha a Barcelona vagy a Dinamo Moszkva futsalcsapatát nézzük, akkor ők olyan évi ötmillió eurós költségvetéssel rendelkeznek.

– Mennyire lesz vonzó ez az NB III-as csapat? Hogyan lehet az akadémia fiataljait ott tartani?
– Gyakorlatilag túl vagyunk az első körös tárgyalásokon a gyerekekkel, és nagyon jó érzés volt, hogy szinte mindenki szeretne maradni. Úgy gondolom, hogy a nyolcvan-kilencven százalékukat itt is fogjuk tudni tartani, de vannak külföldi ajánlatok. Szerintem Magyarországon belül nem fognak elmenni a gyerekek máshova. A kölcsönben lévő játékosainkat is hívjuk haza, akik sorra jelentkeznek be, hogy csináljuk közösen valami nagyon nagy dolgot, és besegítenek.

– Az NB I-es keretből lesznek olyan futballisták, akik szívesen maradnának?
– Óriási dolog, amit csinál a csapat, és ezúton is szeretném nekik megköszönni azt a kitartást és sportolói nagyságot, amit tanúsítottak, hiszen ilyen nehéz pénzügyi feltételek mellett is végigjátszották a szezont. Nyilván az NB III egy más kávéház, tehát mi az NB I-es bérekkel nem tudunk, és nem is akarunk versenyezni. Ők most vannak az életkoruknak azon szakaszában, amikor pénzt kell keresniük ezzel a tevékenységgel, úgyhogy el kell engedni őket, tehát nem is tárgyalunk velünk. Ha valaki mindenképpen maradni akar, akkor vele természetesen leülünk és megbeszéljük, hogy erre milyen feltételek mellett van lehetőség.

Olvasói sztorik