NB I

Matyi Dezső már a jövőt tervezi?

Még nincs licence a PMFC-nek, de a tulajdonos már az előrelépésről tárgyal Robert Jarni vezetőedzővel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hosszú interjút adott a 24sata.hr oldalnak Robert Jarni, a Pécs horvát vezetőedzője, aki fantasztikusnak értékeli azt a munkát, amit Magyarországon elvégeztek, hiszen sikerült benntartani a csapatot az élvonalban. Bár NB I-es licencük még nincs – és lehet, hogy nem is lesz –, de Matyi Dezső tulajdonos azt akarja, hogy a következő szezonban tegyenek egy lépést előre.

Az edzőként elkövetett baklövései után Robert Jarni nem engedhette meg magának, hogy még egyszer hibázzon a karrierje elején. Elfogadta a Pécs ajánlatát, a téli szünetet sereghajtóként töltötte csapatával, de két fordulóval a vége előtt már biztos bennmaradónak számít az élvonalban.

– Nem féltem a kudarctól, mert ez valami egészen más, mint amit a korábbi alkalmakkor tapasztaltam. Végre szabadon dolgozhatok, és magammal hozhattam a saját munkatársaimat – mesélte Robert Jarni. – Törökországban fizikálisan is megerősítettük a csapatot, és végül ez eredményezte a sikert. Nehéz volt, mert az elején nagy ellenállással találkoztunk a játékosok részéről, akik nem voltak hozzászokva ahhoz a munkához, amit kértünk tőlük. Kezdetben sokan szkeptikusak voltak, talán nem is hitték, hogy egy korábbi híres focista edzőként Pécsre jönne. De tudtam, hogy fokozatosan kell építenem a karrieremet, és örülök, hogy sikerült jól szerepelnünk. Fantasztikus munkát végeztünk rövid idő alatt.

A szerző kitért arra is, hogy a magyar és a horvát foci jelenleg fényévekre van egymástól.

– Régen a magyarok szuperhatalomnak számítottak a fociban, nem tudom, mi történt velük, de itt mindenki azt mondja, hogy egy csomó lyukat be kell tömni, mert harminc éve nincsenek sehol nemzetközileg. A gyerekeket már nem annyira érdekli a foci, mert a válogatott gyenge, a fiataloknak nincsenek példaképeik. A legerősebb csapat a Videoton, ahol Dinko Trebotics is játszik. Rajta kívül is vannak horvátok, Kelics a Puskás Akadémiában, nálunk pedig Weitzer, Tadejevics és Csausics, Romics pedig vajdasági.

Bár két bajnoki meccs még hátravan, a szezon érdemi része tulajdonképpen már véget ért a pécsiek számára, és lehet tervezgetni a folytatást, bár az élvonalbeli licenc még hiányzik.

– A külföldi edzők dolgát az engedélyek megnehezítik, de majd meglátjuk, mi történik. Még két évig van szerződésem, és a jövő héten fogunk leülni a klubtulajdonossal, hogy ismertesse a terveit, és beszéljünk az erősítésekről. Ő egy gazdag ember, rendszeresen teljesíti a kötelezettségeit, van egy könyves üzletlánca és még húsz vállalata, szereti a focit, és szeretné, ha a következő szezonban tennénk egy lépést előre.

Robert Jarni ezután arról beszél, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is nagy rajongója a sportnak, különösen a labdarúgásnak. Az állam támogatja minden klub utánpótlását, sok pénzt ad a létesítmények rekonstrukciójára. A magyar klubok sehol nincsenek Európában, mégis olyan létesítményekkel rendelkeznek, amelyekről Horvátországban csak álmodnak. A magyarok sokat fektettek a labdarúgásba, mert szeretnének oda visszatérni, ahol egykor voltak, ezért Orbánnak nem számít a pénz, hogy segítsen. A szezon elején bevezették a személyre szóló jegyértékesítést, ezt a közönség rosszul fogadta, ezért a meccsek látogatottsága is rossz volt, de a Pécs edzője szerint az utóbbi időben megint egyre több a néző.

– Pécs gyönyörű, a város központja olyan mint Varazdin. Az emberek barátságosak, van egy csomó diák a világ minden tájáról, és az árak valamivel alacsonyabb, mint hazánkban – mesélte Robert Jarni. – Az egyetlen dolog, amit nem tudok megszokni, az a nyelv. Ez tényleg egyedi, nagyon nehéz bármit is megjegyezni belőle, mert nem hasonlít semelyik más nyelvre. Megtanultam az alapokat, ami a labdarúgáshoz feltétlenül szükséges, de többet nem.

Olvasói sztorik