NB I

Sokat veszíthetnek a pécsiek

Ha nem lesz élvonalbeli csapat a PMFC, azzal az új stadionnak is biztosan lőttek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Amennyiben a PMFC által kilátásba helyezett fellebbezés nem ér célt, és nem kapja meg az élvonalbeli szerepléshez szükséges licencet a klub, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy nem épül új futballstadion Pécsett – írja a Pécsi Újság.

Május 26-án dől el, hogy helyt ad-e a szövetség a PMFC fellebbezésének, azt követően, hogy szerdán bejelentették, négy másik egyesülethez hasonlóan a pécsi klub sem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet.

A PMFC-nél – a csütörtökön kiadott közleményük szerint – ugyan biztosak abban, hogy „a fellebbezésük nyomán eljáró másodfokú licencadó bizottság az érveiket elfogadja, és bizonyítékaikat helyesen értékelve” megadja az engedélyt, azonban mások korántsem ilyen derűlátók, a pakliban vastagon benne van a másodszori, végeleges elutasítás esélye is.

Amennyiben utóbbi történne, az a pécsi labdarúgás térképről való lekerülésével lenne egyenlő, a csapat a harmadik vonalban folytathatná (esetleg az NB II-ben, bár erről is a jogászok mondanák ki a végső szót). Ebben az esetben az is biztosra vehető, hogy jó ideig szóba sem kerülne az új stadion megépítése.

Erről Orbán Viktor miniszterelnök áprilisi, pécsi látogatása alkalmával nyilatkozott, amikor is azt mondta, „a legfontosabb, hogy a pécsi gyerekeknek megfelelő színvonalú képzőintézménye legyen. Ettől el kell választani a profi labdarúgás jövőjét. Egy új pécsi stadion építése attól függ, lesz-e élvonalbeli csapata a városnak”. Ez pedig világos beszéd: ha nincs csapat, új aréna sem lesz.

A régi stadion közelmúltban bejelentett, egymilliárdba kerülő felújítását viszont várhatóan nem érintené a klub esetleges kizárása. Hargitai János, a PMFC elnöke korábban azt mondta, a projekt formálisan a városé, nem az egyesület viszi, az önkormányzat kapja a pénzt az államtól, az MLSZ és a fejlesztési minisztérium szakmai ellenőrzése mellett.

A beruházás részeként a déli lelátót részben elbontják, a helyére kétszintes, fedett nézőteret építenek. Az első- és a második emeleten a labdarúgó-növendékek számára szobákat, előadótermeket is kialakítanak, valamint a kor követelményeinek megfelelő vizesblokkok is készülnek, valamint több új füves edzőpálya épül Kovácstelepen, amelyek szintén az utánpótlás-képzést szolgálják majd.

Olvasói sztorik