NB I

Ez az öt klub nem kapott licencet

Az Újpest megmenekült, a Pápa és a Győri ETO mellett a Nyíregyháza, a Pécs és a Kecskemét is NB III-as lehet.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

ÖSSZEFOGLALÁS:

A Győri ETO, a Pécsi MFC, a Lombard Pápa, a Nyíregyháza és a Kecskemét nem kapta meg az NB I-es induláshoz szükséges licencet. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy legkésőbb a 2017–2018-as idényig 12 együttesre csökkentik az első osztály létszámát.

Kifejtette: a kluboknak május 26-ig, a másodfokú döntésig van lehetőségük arra, hogy pótolják a hiányosságokat. Ennek tükrében alakulhat ki az OTP Bank Liga következő szezonjának mezőnye, amely 16, 14, vagy – akár már a 2015–2016-os idényben – 12 csapatos lehet.

Az MTI kérdésére kiderült, ha páratlan számú csapat rendelkezik majd a szükséges indulási joggal, akkor a másodosztályból töltik fel az élvonal mezőnyét páros számúra, azaz a kiesést jelentő 15. és 16. helyen záró együttes semmiképpen nem marad az élvonal tagja, hiába kapta meg a licencet. A licenccel rendelkező kieső csapatok az NB II-ben, míg a licenchiány miatt búcsúzó együttesek az NB III-ban folytathatják szereplésüket a következő szezontól. Egy 12 csapatos NB I esetében háromszor 11 fordulóra kerülne sor. Az MTI kérdésére az is kiderült, hogy 14 együttes esetén kétszer 13 fordulóból állna a bajnokság.

Csányi azt is bejelentette, hogy megszűnik a Ligakupa, helyette az élvonalbeli klubok az NB III-ban indíthatnak tartalékcsapatot, de ez nem kötelező. A tartalékegyüttesek nem juthatnak fel a másodosztályba. A Magyar Kupába a nemzetközi kupákban érdekelt csapatok csak a 32 között kapcsolódnak majd be, és a legjobb 16-ig nem kerülhetnek össze az NB I-es gárdák.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az egyik fő cél: a hazai nevelésű futballisták számának növelése már a következő szezontól. Ebben anyagilag is motiválnák a klubokat, amihez a plusz forrást a sportfogadásokból befolyó összeg jelenti majd. Csányi szerint ez – a jelenleg zajló tárgyalások alapján – több pénz lehet, mint amennyi a televíziós közvetítési jogokból befolyik.

A csapatok egyenként akár évi 300-400 millió forinthoz juthatnak, ha a keretükben legfeljebb hét, a pályán pedig legfeljebb három idegenlégiós szerepel. A nemzetközi kupákban érdekelt együttesek némi kedvezményt kapnak: tíz és öt az engedélyezett külföldiek száma a jelentős plusz bevételi forráshoz. A fiatal magyar tehetségek beépítését pedig azzal támogatja az MLSZ, hogy a következő szezontól egy, majd az azt követőben már két U20-as játékosnak kell a pályán lennie.

Szintén plusz forráshoz, nagyjából 150 millió forinthoz juthatnak az NB II-es csapatok, ha egyáltalán nem szerepeltetnek külföldi labdarúgót, és legalább egy 19 éven aluli magyart játszaniuk kell. Ebből az osztályból csak a Putnok nem kapott licencet.

Csányi Sándor megdöbbentőnek nevezett adatokkal indokolta az intézkedéseket: az élvonalbeli csapatok kerete jelenleg átlagosan 41 játékosból áll, ebből kilenc külföldi, ezáltal a magyar játékosokra költött pénz 52 százaléka olyanokhoz kerül, akik nem játszanak, a külföldieknél pedig ez az arány 58 százalék.

Az MLSZ elnöke – az OTP Bank vezérigazgatója – a Győri ETO FC-re vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: tudja, miként sikerült rendezni a klub köztartozásait, ezáltal legalább az NB III-as életben maradást biztosítani, de ez a banktitok kategóriájába esik, ezért nem mondhatja el.

A sajtótájékoztató véget ért.

16.24: Csányi tudja, hogyan sikerült rendezni a Győri ETO köztartozását, de nem árulja el, mert a banktitok fogalomkörébe tartozik. Nem MLSZ-pénzből és nem közpénzből mentették meg a klubot, ez biztos.

16.18: 14 csapatos NB I esetén kétszer 13 forduló lesz. Az Európa-bajnokság miatt a megszokottnál előbb lesz vége a bajnokságnak idehaza is, ezért törekszenek a mérkőzések számának csökkentésére.

16.18: Ami az esetleges feltöltést illeti, olyan csapat semmiképp nem indulhat az NB I-ben, amely kiesőhelyen végez.

16.17: A Rangadó.hu kérdésére Vági Márton elmondta, hogy 16 csapatos NB I esetében július 18-án indul az új szezon, de ezt legkorábban csak május 26-án tudják hivatalosan bejelenteni. Ez összhangban van azzal, amit a közelmúltban a Rangadó.hu elsőként megírt.

16.15: Amennyiben páratlan számú csapat rendelkezik majd a szükséges indulási joggal, akkor feltöltik az élvonal létszámát páros számúra.

16.14: A főtitkár elmondta, hogy fizetési sapka bevezetését nem tervezik az NB I-ben.

16.13: Nyilasi Tibor azt mondta: a Ligakupa nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, érdektelenségbe fulladt, és a klubok sem erőltették, hogy ismét kiírják.

16.10: Berzi Sándor úgy fogalmazott: nem lehetett felkészülni erre a szituációra, és reméli, soha többet nem fordul elő ilyen, hogy tömegével nem kapnak licencet a csapatok. Ami a bajnoki hajrát illeti, reméli, hogy sportemberek lépnek pályára, és nem adják le a meccseket, pozitív példaként a Győri ETO-t említette.

16.09: Az elnök nem tudja pontosan, melyik klub milyen részleteknek nem felel meg, ami a licenckövetelményeket illeti.

16.07: Az NB II lebonyolítási rendje nem változik. Még nem tudják, hogy az élvonal 12, 14 vagy 16 csapattal rajtol. Ha 12 együttes szerepel majd az NB I-ben, akkor három kör vár a csapatokra. Az a csapat, amely nem kap NB I-es licencet, az NB III-as lehet.

16.05: Csányi szerint minden jogos kérdést, kérést megoldanak a kártyával kapcsolatban, de nem jogosakat nem.

16.04: Újrakezdődött a gittrágás a szurkolói kártya ügyében…

16.02: Csányi sziporkázik… Ha egyetlen szurkoló sincs előzetes letartóztatásban rendbontás miatt, viszont két klubvezető rács mögött van, akkor bevezetik a klubtulajdonosok körében is a szurkolói kártyát!

16.00: Az elnök még egyszer nyomatékosította: nem szándékoznak feltölteni az NB I mezőnyét. Köztartozás esetén felfüggesztik az adott klub szereplését. Az NB II-ben egyáltalán nem játszhatnak külföldiek. Illetve játszhatnak, csak akkor nem kapnak forrást az MLSZ-től.

15.59: A Szerencsejáték-pénz feltétele, hogy a kluboknak önrészt is vállalniuk kell. Több pénzt nem kaphatnak, mint amennyi önrészt vállalni tudnak.

15.59: A Magyar Kupában az NB I-es csapatok csak a legjobb 16 között találkozhatnak egymással.

15.57: A Szerencsejáték-pénz összege meghaladja a tévés pénz összegét, ami a legjelentősebb forrás az NB I-es csapatok számára, vagyis nagyon komoly forrás áll az MLSZ rendelkezésére. Azokat a klubokat premizálja a szövetség, ahol a nem hazai játékosok száma nem haladja meg a 7 főt. A nem hazai játékosok száma a pályán nem haladhatja meg a 3 főt. A hazai játékosok közül jövőre már minimum kettőnek pályán kell lennie. Azok a csapatok, amelyek a nemzetközi kupában szerepelnek, 10 nem hazai embert foglalkoztathatnak, a pályán 5-öt.

15.56: A Ligakupa megszűnik, a klubok a tartalékcsapataikat az NB III-ban indíthatják, de nem juthatnak fel.

Nem kapott licencet: Győri ETO, Pécsi MFC, Kecskemét, Nyíregyháza, Pápa, Putnok.

15.49: Csányi így folytatta: néhány héttel ezelőtt eldöntötték, hogy a létszámot legkésőbb a 2017-2018-as évadban 12-re csökkentik az NB I-ben. Elsőfokú licencadó bizottság döntése alapján öt klub nem kapott engedélyt.

15.46: A klubok gazdálkodása nem megfelelő, rengeteg pénzt kifizetnek olyan játékosoknak, akik nem is lépnek pályára, ezt statisztikákkal is alátámasztotta. A szövetség célja továbbra is az, hogy több fiatal legyen a keretekben, illetve a pályán.

15.45: A sportfogadási pénzektől változást remél, hiszen azok az MLSZ-en keresztül a klubokhoz kerülhetnek, szigorú ellenőrzés mellett. Cél az ésszerű, átlátható gazdálkodás.

15.44: Csányi Sándor volt az első megszólaló: az NB I-ben előforduló klubcsődök, köztörvényes esetek aláássák azt a munkát, amit az MLSZ évek óta végez.

15.42: Közben az Újpest FC honlapján bejelentették, hogy megérkezett hozzájuk a hivatalos határozat a klublicenc ügyében. Ebben az szerepel, hogy az MLSZ illetékes bizottsága a kérelmet és mellékleteit, valamint a hiánypótlás során benyújtott dokumentumokat átvizsgálta és a dokumentumokat a kritériumoknak való megfelelés elbírálására alkalmasnak találta, tehát az NB I-es engedélyt a következő bajnoki évadra a lilák megkapták.

15.39: Megérkezett az MLSZ öt vezetője, kezdődik a sajtótájékoztató.

15.38: Az MLSZ szóvivője bejelentette, hogy még mindig tart az egyeztetés, ezért további néhány percet csúszik a kezdés.

15.37: Török Gábor, Nyilasi Tibor és Berzi Sándor elnökségi tagok, Csányi Sándor elnök és Vági Márton főtitkár ül majd az asztal mögött, de még sehol senki…

15.36: Nagy lehet a baj, mert Csányi még az emlékezetes Pintér-sajtótájékoztatóról sem késett annak idején…

15.32: Az illetékesek egyelőre késnek…

15.28: Öten ülnek majd az asztal mögött, úgyhogy Csányi Sándor szakmai segítséget is kap majd.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor a 2015–2016-os évad előkészületeiről tart sajtótájékoztatót 15 óra 30 perctől a szövetségi fővárosi székházában.

Az eseményről folyamatosan frissülő cikkben számoltunk be!

Konkrét témákat nem jelöltek meg a meghívóban, de az élvonal létszámcsökkentése, a licencproblémák, a Ligakupa megszüntetése és a Győri ETO esetleges megmentése bizonyára szóba kerül, de valószínűleg Dárdai Pál szövetségi kapitány sorsáról is kap majd kérdéseket Csányi.

A Rangadó.hu szerda délelőtt megírta, hogy – értesüléseink szerint – az elnök azt fogja bejelenti, hogy 12, vagy maximum 14 csapatos lesz nyártól az NB I mezőnye. A Győri ETO mellett licencproblémák miatt minden bizonnyal búcsúzik a Lombard Pápa, a Pécsi MFC, a Kecskeméti TE, sőt az Újpest FC is! Ne feledjük, hogy a közelmúltbeli szövetségi tájékoztatás szerint a kluboknak lehetőségük van fellebbezni, ezért a végleges döntést elvileg csak május 26-án hozzák nyilvánosságra.

Olvasói sztorik