NB I

Ki fog itt kiesni?

Úgy tűnik, óriási harc lesz a bennmaradásért az NB I-ben, régen volt ennyire szoros az alsóház. Kérdés, jelent-e bármilyen segítséget a harcban a nézők nélküli hazai pálya?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ha csak a számokat nézzük, a színvonalat nem, lelkendezhetnénk is, mert valóban késhegyre menő, éles csaták jellemzik talán az utolsó fordulóig a magyar bajnokságot. Legalábbis az alsóházban. Míg a Videotonnak a közvetlen riválisai is készek szinte előre odaadni a bajnoki aranyat, alul szó sincs semmiféle beletörődésről és bárki előzékeny előreengedéséről.

Hogy milyen színvonalon zajlanak ezek a küzdelmek, azt most hagyjuk – azt azonban előre kell bocsátani, hogy míg a boldogabb futballkultúrákban a kiesés elleni harcot felemelővé teszik a kiscsapatok mellett is tízezrével kitartó szurkolótáborok és ezért komoly jelentősége van egy-egy hajrában az otthon lejátszott meccseknek, addig Magyarországon ilyesmiről nem beszélhetünk.

Csak remélni tudjuk, hogy a legfontosabb élet-halál meccseket nem a teljes beletörődés és lemondás hangulata lengi be, bár amíg egy NB II-es rangadón lassan többen vannak a nézőtéren, mint egy NB I-esen, addig felesleges reménykedni. Mindenesetre az esélylatolgatásnál csak nagyon óvatosan vesszük tekintetbe a hazai pálya esetleges előnyét. Lássuk a táblázaton visszafelé haladva a jelenlegi sereghajtók helyzetét.

16. Dunaújváros PASE 16 pont, 4 győzelem, 18-38

A jelenleg utolsó helyen álló Dunaújvárosnak pedig milyen sokat jelenthetne a hazai pálya, hiszen az őszi sorozatos vándorlás után tavasszal a legtöbb meccsüket otthon játsszák (persze, komoly ligákban ilyen sem fordulhatna elő): az utolsó nyolc fordulóban ötször lesznek házigazdák. Igaz, csupa náluk erősebb csapatot fogadnak (MTK, Puskás, Újpest, Diósgyőr, Debrecen), nem a közvetlen riválisokat. Azok közül a Haladással és a Péccsel is idegenben találkoznak. Ez nem sok jót sejtet, ám Artner Tamás csapata öt vereség után most győzni tudott és ez adhat némi lökést a hajrára. Mindenesetre a szombathelyi meccsük igen pikáns lehet Artner számára.

15. Lombard-Pápa 18 pont, 4 győzelem 11-36

Az egész mezőny leggólképtelenebb csapata igen nehéz helyzetben van. Az átlagban minden második meccsükön egyszer betaláló pápaiaknak nyilván a védekezésben kell bízniuk, ha gyűjtögetni akarják a pontokat. A sorsolásuk nem rossz, olyan szempontból, hogy a Haladással és a Péccsel is otthon játszanak – de hát ugye, a hazai pálya mennyi előnyt jelenthet? A Honvédhoz utaznak, ahogy Újpestre, Diósgyőrbe és Debrecenbe is, nem ez az a menetrend, ami alapján nagyon reménykedhetnének, legfeljebb a riválisok sorozatos pontvesztéseiben.

14. Pécsi MFC 18 pont, 4 győzelem, 22-38

A négy győzelméből kettőt már a tavaszi idényben szerzett a Pécs, náluk mindenképpen egyfajta pozitív elmozdulásról beszélhetünk, igaz, az utolsó helyről már csak előre lehetett elmozdulni… Mindenesetre Robert Jarnival az öt idei meccsükön összehoztak nyolc pontot, ami alapnak jó. A Honvédot és a Dunaújvárost fogadják, a Pápához utaznak – ezeken a meccseken el is dőlhet a sorsuk, mert a Paks, a Videoton vagy az FTC ellen a papírforma alapján nem sok esélyük lesz gyűjtögetni. A horvát edző munkája azért azt sejteti, nem reménytelen a helyzet. A két utolsó fordulóban az addigra már talán kevéssé motivált Győr és Nyíregyháza lesz az ellenfelük, ezt is kihasználhatják.

13. Bp. Honvéd 18 pont, 4 győzelem, 18-30

Hosszú-hosszú szünet után tudott ismét nyerni a legutóbbi fordulóban a Honvéd, ráadásul idegenben, pláne a kiesés elleni harcban rivális Szombathely ellen. Mi ez, ha nem biztató jel a hajrá előtt? Persze feltéve, hogy a következő győzelemig nem kell megint hónapokat várni. A téli játékosinvázió után felelős építkezést nehéz elvárni egy edzőtől, főleg, hogy közben a kiesés ellen kell harcolnia a csapatnak. Marco Rossi azért megpróbálja. Ha Kispesten még lennének nézők, segíthetnének a csapatnak, hogy a Diósgyőr, a DVSC, a Kecskemét és a Lombard ellen összehozza a szükséges pontmennyiséget – idegenben a Videoton, az FTC, a Paks és a Pécs vár a csapatra, szép feladat lesz. Mindenesetre az elmúlt három forduló egy felfelé mozduló Honvédot sejtetett, legalábbis az eredményeket tekintve.

12. Haladás 18 pont, 5 győzelem, 15-31

Szentes Lázár kinevezése után sokáig nemhogy nem nyert, gólt sem rúgott a Haladás – ehhez képest az, hogy jelenleg a több győzelme miatt megelőzi riválisait a táblázaton, a siker netovábbja. Kérdés, mit érnek a középmezőny ellen összekapart pontok, ha közben a közvetlen riválisok meg legyőzik a Halit. A Pécs és legutóbb a Honvéd is megtette, ami sokba kerülhet még a vasi zöld-fehéreknek – igaz, az alsóház csapatai közül már csak a Lombarddal és a Dunaújvárossal játszanak. De ez egyben a legnagyobb kockázati tényező is: egyáltalán nem növeli az esélyeiket, hogy még találkozniuk kell a jelenlegi három dobogóssal, a Videotonnal és az MTK-val idegenben, a Fradival otthon. Nehéz sorsolás, amivel a győzelmek számát szaporítani szép kihívás. Márpedig könnyen lehet, hogy a bajnokság végén is kulcskérdés lesz, kinek hány siker áll a neve mellett.

Ponthalmozó kiesőjelöltek

A kiesés ellen harcoló csapatok közül az élvonal 22. fordulóját követően négynek is 18 pontja van, a sereghajtó pedig 16 ponttal rendelkezik (mert egyet büntetésből levontak tőle). Az alábbi listát böngészve láthatjuk, hogy az utolsó helyezettek két kivételtől eltekintve rendre húsz pont alatt maradtak az előző tíz évadban. A pályán elért eredményeket tekintve az elmúlt évtized legrosszabb teljesítménye a Zalaegerszegé, amely mindössze egyszer tudott nyerni az egész szezonban. Ezt már most túlszárnyalta a jelenleg sereghajtó Dunaújváros, de a Pécs kétes dicsőségét aligha ismétli meg bárki a mostani idényben, hiszen a baranyaiak 33 ponttal estek ki 2007 tavaszán.

2013–2014: 15. Mezőkövesd 24 pont, 16. Kaposvár 19 pont

2012–2013: 15. Siófok 25 pont, 16. Eger 15 pont

2011–2012: 15. Vasas 22 pont*, 16. Zalaegerszeg 13 pont

2010–2011: 15. MTK 30 pont, 16. Szolnok 21 pont

2009–2010: 15. Nyíregyháza 27 pont, 16. Diósgyőr 17 pont

2008–2009: 15. Siófok 16 pont, 16. REAC 15 pont

2007–2008: 15. Tatabánya 10 pont, 16. Sopron törölve

2006–2007: 15. Pécs 33 pont, 16. Vác 19 pont

2005–2006: 15. Vasas 25 pont**, 16. Pápa 22 pont

2004–2005: 15. Nyíregyháza 26 pont, 16. Békéscsaba 4 pont***

* két pont levonva, tehát a pályán eredetileg 24-et szereztek az angyalföldiek

** a Fradi kizárása miatt a Vasas végül nem esett ki

*** a csabaiaktól 15 pontot levontak, tehát a pályán 19-et szereztek

Olvasói sztorik