NB I

Nyerő volt Artner taktikája

A szombaton duplázó Nikházi Márk nem játszhat az MTK ellen, ezért minialapozást végez.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Nagyon rosszul kezdte a bajnokságot tavaly nyáron az újonc Dunaújváros, amely rendkívül nehéz helyzetben volt, hiszen a villanyvilágítás hiánya miatt nem játszhatta saját stadionjában a hazai meccseit. Sokáig sereghajtó volt a DPASE, amely október közepén a Haladás ellen szerezte meg első sikerét. A szombathelyiek vezetőedzőjét, Artner Tamás menesztették, az újvárosiak viszont lendületbe kerültek, és egy idő után elmozdultak a kiesőzónából.

Az idei naptári évet ismét gyengén indította a csapat, amely négy egymást követő találkozón gólt sem szerzett, és mindegyiket elvesztette, ezért újra az utolsó helyen találta magát. Dobos Barna sportigazgató lemondott a vezetőedzői posztról, és a válogatott Európa-bajnoki selejtezője miatti szünetben érkezett Artner Tamás, akinek remekül sikerült a bemutatkozása, hiszen új csapata 3-0-ra verte a Nyíregyházát. A többi eredmény úgy alakult, hogy a siker ellenére maradt az utolsó helyen az együttes.

A Diósgyőr kölcsönjátékosának számító Nikházi Márk remekelt, hiszen előbb szerzett egy gólt, majd kiharcolt egy kiállítást, végül tizenegyeshez juttatta együttesét, amelyet értékesített is. A 26 éves támadó középpályás a Sport Televízió vasárnap esti, Harmadik Félidő című műsorában elmondta, hogy a korábbinál nagyobb önbizalommal léptek pályára a Spartacus ellen.

– Miért nem tudtak gólt szerezni négy fordulón keresztül?
– Akkor is tényleg nagyon keményen dolgoztunk, de a focihoz kell egy kis szerencse is. Az elvesztett mérkőzéseken mi kaptuk az első gólt – és mi nem is tudtunk szerezni –, márpedig ez napjaink labdarúgásában nagyon sokat számít, mert az a csapat, amelyik vezetést szerzett, inkább visszaáll védekezni, és utána nagyon nehéz dolgunk van. Most mi tudtuk megszerezni az első gólt, ami után sokkal könnyebben tudtunk játszani – kezdte Nikházi Márk.

– Az első gólja előtt Eppel Márton szépen visszapasszolta ön elé a labdát, szóval nem csak a szerencse számlájára írható.
– A mester mindig azt kéri, hogy ha Eppel Marcihoz kerül a labda, akkor a mezőnyben és a kapu előtt is legyünk hozzá közel, hogy vissza tudja készíteni. Volt egy hasonló szituáció az edzésen, amikor megpróbált befordulni vele, de utána megbeszéltük, hogy sokkal jobb, ha nekem, vagy bárki másnak visszakészíti, mert mi szemből látjuk az egész pályát, indítás vagy lövés szempontjából. Abszolút pozitívan állunk egymáshoz, ezért is tudtunk kimászni a gödörből, mert remélem, mondhatom, hogy már kimásztunk.

– A rendes játékidő lejárta után letámadták a Nyíregyházát a saját térfelén, úgy szereztek labdát, ebből született a harmadik találat. Érdekes, hogy az ellenfélnek kellett volna gólt rúgnia, mégis ilyen letámadással szembesült.
– Úgy néz ki, mi sem vagyunk rosszul felkészítve, de ehhez hozzátartozik, hogy ott már emberelőnyben voltunk. A mi esetünkben nagyon sokat fog jelenteni a gólkülönbség is, tehát minél többet szeretnénk rúgni, egyébként pedig ki az a játékos, aki nem akar gólt rúgni minden percben?

– De korábban talán kevésbé volt masszív és határozott csapat a Dunaújváros, tehát ezen a mérkőzésen jött egy fordulat, nem?
– A legfontosabb, hogy mindenki olyan pluszt kapott, hogy sokkal nagyobb önbizalommal tudtunk pályára lépni, annak ellenére is, hogy az előző négy mérkőzés nem sikerült jól. Csak azt tudom mondani, hogy nagyon egységesek voltunk, tudtunk segíteni a másiknak. Csak egy példa: Orosz Márktól megszokhattuk, hogy támadásban brillírozik, cselez, és mindig odakerül, de ezen a meccsen nem nagyon volt erre lehetősége – ezt meg is beszéltük vele utána –, ám le a kalappal az elvégzett védőmunkája előtt. Ez például nagyon nagy dolog egy olyan támadószellemű játékostól, mint ő.

– Mi változott Artner Tamás érkezésével?
– Nem szeretném összehasonlítani az edzésmunkát vagy bármit, hiszen minden edzőnek megvan a saját stratégiája, saját elgondolása arra, hogyan tud nyerni a csapata. Dobos Barna is azt szerette volna, hogy minden mérkőzésen győzzünk, de ez sajnos nem sikerült. Az új mester néhány személycserét is alkalmazott, és más felállásban álltunk fel, mint eddig. Egy új edző érkezése mindig jelent egy kis pluszt, minden játékos elkezd egy kicsit jobban kaparni, hiszen mindenki tiszta lappal indul, mindenki bekerülhet a csapatba. Azt hiszem, egy edzőváltás a statisztika alapján is mindig pozitívan hat egy csapatra.

– Melyik csapatot tartja a legnagyobb riválisuknak?
– Azt gondolom, hogy abból az öt csapatból, amely most hátul van, bármelyik kieshet – legyen szó a Bp. Honvédról vagy a Szombathelyről –, csak mi ne legyünk azok.

– Milyen érzés, hogy sárga lapok miatt nem játszhat a következő fordulóban, amikor éppen a nevelőegyesülete, az MTK lesz az ellenfelük?
– Ez borzasztóan rossz érzés volt, már a pályán nagyon rosszul éreztem magamat egyből, mert tudtam, hogy ez az ötödik sárgám, hiszen öt-hat mérkőzés óta húzom. Nagyon rosszkor sikerült ezt megkapnom, de bízom a társakban, hogy nélkülem is meg tudjuk verni az MTK-t, és meg is fogjuk verni. Ez mindig egy kis pluszt ad az embernek, de most a pozitív oldalát nézem a dolgoknak, hiszen a felkészülésem nem sikerült teljesen jól, betegség és sérülés is hátráltatott, úgyhogy most egy minialapozást tudok végezni a szünetben.

– Milyen a hangulat az öltözőben?
– Jó a hangulat, csak pozitív dolgokat tudok mondani a mesterről is és az egész légkörről. Minden ember azon dolgozik a klubnál, hogy bennmaradjon a Dunaújváros. Hogy mi lesz velem a jövőben, azt még nem tudom, és igazából nem is foglalkozom most azzal, hogy nyáron mi fog történni, nekem most az a legfontosabb, hogy az én segítségemmel a Dunaújváros bennmaradjon az NB I-ben.

Meglepték a Nyíregyházát

A Sport TV állandó szakértője, László Csaba, a Ferencváros korábbi vezetőedzője szerint az új tréner, Artner Tamás taktikája meglepte a vendégeket a szombati meccsen, ennek is köszönhető az újvárosiak sikere.

– Számomra az volt a meglepő, és ezt nagyon ritkán lehet látni, hogy két gólt megelőzően is több volt a támadó, mint a védekező játékos, létszámfölényt alakítottak ki az ellenfél tizenhatosán belül, vagyis mentek előre, és mindig volt érkező. Ez azt jelenti, hogy taktikát is váltott Artner Tamás, egészen más taktikai felállásban lépett pályára a Dunaújváros. Szerintem ez volt az a plusz, amivel meg tudta lepni az ellenfelet – mondta László Csaba.

Olvasói sztorik