NB I

„Tragédia lenne, ha kiesnénk”

A szombathelyiek ügyvezetője, Tóth Miklós hat győzelmet vár tavasszal a csapattól.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az NB I-es tabella utolsó helyén áll a Szombathelyi Haladás, amelynek kerete télen alaposan átalakult, Szentes Lázár vezetőedző kilenc játékost küldött el, a helyükre jobbára légiósok érkeztek, és ott van a vezetésben az olasz vonal is. Hiába az Internazionale elleni felkészülési döntetlen, legutóbb a Pécstől kikapott a csapat, amelynek ügyvezetője, Tóth Miklós a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában beszélt klub helyzetéről.

– Legutóbb vereséget szenvedtek a Pécstől a kiesési rangadón. Hogy értékeli, mekkora a baj jelenleg?
– A baj nagy, hiszen az utolsó helyen vagyunk. Szerettünk volna nyerni Pécsett, úgy is készültünk, de sajnos nem jött össze. Ilyenkor mindig szomorú és megviselt az ember – kezdte Tóth Miklós.

– Mit gondol, a csapat erősödött a téli átigazolási időszakban?
– Azt gondolom, hogy erősödött, hiszen érkeztek olyan meghatározó játékosok, mint például Martínez és Alcibiade, előbbi gólt rúgott, utóbbi mindkét meccsen jól játszott a védelemben. Tovább erősödtünk még néhány játékossal, de szerettünk volna még igazolni, sajnos nem jött össze. Szerintem erősödtünk, bár ez a két eredmény nem ezt mutatja.

– Szentes Lázár vezetőedző nagytakarítást tartott. Sikeres lehet ilyen drasztikus váltás ennyi idő alatt?
– Sikeresnek kell lennie, hiszen az a cél, hogy bennmaradjunk. Ez volt Szentes Lázár és a vezetőség célja is a keret átalakításakor. Ha megnézzük a kezdőcsapatot, akkor láthatjuk, hogy az előbb említett két új játékos került csak be, a többiek ősszel végig itt voltak a csapatban.

– Radó András és Németh Márió korábban sokat ígérően mutatkoztak be a csapatban. Lehet rájuk sikeres gárdát építeni?
– Lehet és kell is, hiszen ők fiatal, magyar tehetségek. Olyan játékosok, akikből kell, hogy jó futballista legyen. Nyilván ez rajtuk és rajtunk is múlik, és sajnos nincs sok tehetségünk. Radó és Németh tehetségesek, olyan játékosok, akikből meghatározó NB I-es, és akár válogatott futballista is lehet.

– Jelenleg úgy tűnik, hogy csak magyar játékosokkal nem megy. Csak légiósok hozhatják a bennmaradást?
– Nagyon nehéz olyan játékost hozni Magyarországon, aki meghatározó. Hiányzik a huszonöt-harmincéves korosztály hazánkban, akik meghatározóak lehetnének, és mivel szűkös a magyar piac, ezért rá vagyunk kényszerülve, hogy körülnézzünk külföldön. Hangsúlyozom, mi itthon néztünk körül, hiszen Alcibiade és Martínez is itthon játszott. Igazából idegenlégiósok, de már másfél éve Magyarországon szerepelnek. Olyanokat próbáltunk igazolni, akik már bizonyították, hogy a magyar NB I-ben jó játékosok. Amikor harmadikok lettünk, akkor igazoltunk egy vázat, Kuttort, Molnár Balázst, Keneseit. Most azért nehéz ilyen játékosokat találni.

– Mi lett azzal a csapattal, amely elsősorban a fiataljaira és magyar játékosaira épített?
– Természetesen most is a magyar fiatalokra számítunk, hiszen Radón és Németh Márión kívül is vannak fiatalok a keretben. Kilencvenhetes és kilencvennyolcas születésű játékos is ült a kispadon. Vannak tehetségeink, de nehéz csak fiatalokkal, hiszen egy rossz sorozat megrogyaszthatja a csapatot. Mi most így vagyunk, és ilyenkor arra számít az ember, hogy meghatározó, rutinos játékosok kellenek, akik az ilyen hullámvölgyön átviszik a csapatot.

– Miben látja az okát annak, hogy a kész magyar játékosok nehezen mozdíthatóak és nem igazolnak egyik magyar klubból a másikba?

– Sajnos kevés a jó magyar játékos. Elindultak az akadémiák, ahonnan az első kijövő korosztály a kilencvenkettes. Kovács István vagy Ugrai Roland onnan nőtt ki, de rajtuk kívül túl sok játékos nincs. A huszonöt-harminc év közötti korban nehéz olyan magyar játékost találni, aki nagyon jó futballista, és még mozdítható is. Természetesen van néhány ilyen, de ők a topklubokban szerepelnek. Ferencváros, Videoton, Győr, Debrecen, ahonnan elég nehéz igazolnia a Szombathelyi Haladásnak.

– Hogyan került képbe és milyen szerepe van az átigazolásokban az olasz vonalnak?
– Van egy kapcsolatunk egy olasz klubbal. A Juventustól kölcsönvettük Branescu kapust, és egy magyar klub nyilván csak akkor tud együttműködni egy külföldivel, ha az segít. Nyilván mi nem tudjuk átvállalni a teljes fizetését egy olasz játékosnak, aki az első- vagy a másodosztályban játszik, hanem csak egy bizonyos részét. Ezért fontos az, hogy jó kapcsolatunk legyen egy olasz klubbal, aki azt mondja, hogy igen, tudunk adni néhány játékost, aki nálunk kevesebb szerepet kap. Mi elhozzuk Magyarországra, és esetleg több lehetőséghez jut.

– Akkor ebben van összekötőszerepe a korábban pornó-producerként ismertté vált Massimiliano Carolettinek?

– Elmondása szerint nem volt az. Olyan szerződésünk van vele, hogy amennyiben szponzort hoz, abból részesedik. Így dolgozik ő, külsős megállapodás alapján. Abban segített nekünk, hogy kapcsolatokat építsünk ki az olasz vonal, például a Juventus felé. A télen voltunk is kint náluk, elmondták a költségvetésüket, és hogy miképp dolgoznak. Azt gondolom, hogy egy Juventustól mi csak tanulhatunk.

– A korábbi Manchester United-játékost, Davide Petruccit harangozták be nagy fogásként. Ezen a héten rendeződik már az átigazolása?
– Reményeink szerint igen. Azt kell tudni, hogy tartozik az előző klubja, és emiatt beadta a papírokat a román szövetséghez valamint az UEFA-hoz. A héten talán rendeződik az ügye, és akkor szabad játékos válik belőle.

– A kezdeti nehézségek után mit vár a csapattól? A felkészülés egyáltalán nem sikerült rosszul, az Inter ellen például döntetlent értek el…
– Az Inter elleni meccs mindig egy olyan kiemelt mérkőzés, amely a médiában is nagy figyelmet kap. Egy meccsből nem lehet messzemenő következtetést levonni, de Törökországban is jól sikerültek az edzőmeccseink. Úgy éreztük, hogy jó úton járunk, masszívak leszünk, és jól játszik a csapat. Az a célunk, hogy a következő mérkőzést megnyerjük.

– Az új játékosok át tudják érezni az óriási tétet, ami a tavasszal a Haladásra nehezedik?
– Úgy láttam, hogy a PMFC ellen talán Martínez és Alcibiade volt a csapatunk két legjobbja, tehát ők maximálisan odatették magukat. Ezt várjuk a többiektől is, profi labdarúgókról van szó, és szerintem fel sem vetődik bennük, hogy ne úgy játsszanak, hogy mindent kiadjanak magukból a pályán.

– A hétvégén a címvédő Debrecent fogadják. A jelenlegi helyzetben kijelenthető, hogy kötelező lenne nyerniük?
– Igen, győzelmi kényszerben vagyunk. Bárki is jön, mostantól nyerni kell. Tudjuk, hogy a Debrecen nagyon jó csapat. Nekünk mindig a soron következő mérkőzés a legfontosabb, ez pedig most a DVSC elleni.

– Mekkora esélyt ad jelenleg a bennmaradásra?
– Ahhoz, hogy bennmaradjunk, nyerni kell. Most minden meccs nagyon fontos. Képesnek tartom arra a csapatot, hogy hat mérkőzést megnyerjen a hátralévő tizenegyből. Mindenféleképpen tragédia lenne, ha kiesnénk, hiszen a sportban elsősorban az eredmény számít. Sajnos korábban is volt rá példa, hogy a Haladás kiesett, de a kétezer-nyolcas visszakerülés óta ez nem vetődött fel. Ha kiesünk, az élet akkor is megy tovább, de úgy érzem, hogy az tragédia lenne.

Olvasói sztorik