NB I

Garancsi: „Növelnünk kell az NB I értékét”

Az MLSZ elnökségének új tagja szerint szigorodhatnak a licenckövetelmények.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa, az MLSZ elnökségi tagja a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a szövetség legfontosabb feladatairól. Szóba kerültek a licenckérelmek, az NB I-es csapatok létszáma és a bajnokság értékének növelése is.

Az MLSZ elnökségébe új tagként bekerülő Garancsi István szolgáltatóbb MLSZ-t képzel el, amely több segítséget nyújt a csapatoknak, másképp kezeli a problémákat, és elé is megy azoknak. Az adásban beszélt azokról a problémákról, amelyeken a szövetség tud segíteni.

Új hozzáállást vinne az MLSZ-be

– Van egy torta, amiben mindketten benne vagyunk, mind az MLSZ, mint a versenyszervezés, az egész NB I szervezője, mind a csapatok. Ez a torta nem tud nőni, nem tud másképp lenni, ez adottság. Egy dolgot tudunk tenni, az értékét növelni mindenáron. Ne legyenek botrányok, a csapatok jól érezzék magukat, ne kelljen naponta háborúzni újabb szabályokkal, félreértett levelezésekkel és minden mással. Azt a stratégiát kell követnünk, hogy az NB I értékét minél hatékonyabban és minél látványosabban növeljük.

Válaszolt arra a felvetésre is, hogy az NB I-es bizottságban ott vannak a klubok képviselői, akik tudnak együtt dolgozni, tehát az MLSZ-szel való együttműködéssel ezek a dolgok eddig is megvalósíthatóak voltak.

– Igen, ez a bizottságnak is felelőssége volt, a személyeknek is felelőssége, akik részt vettek az MLSZ működésében. Nem akarom őket kritizálni, pláne nem utólag. Azt gondolom, velem, és ezt nem öndicséretképpen mondom, de valószínűleg másfajta mentalitás és hozzáállás lesz mind a csapatokat képviselő személyként, mind pedig az MLSZ elnökségében szereplő másik Garancsi Istvánként.

Meghatározná a fő irányokat

A fehérvári klubtulaj azt is elmondta, miben hozhat ő új mentalitást a szövetség irányításában.

– A problémákat minél hamarabb kell kezelni, minél hamarabb tudjuk, annál olcsóbb és egyszerűbb megoldani. Nagyon sok témát lehetne itt felvetni. Azt, hogy mire van szüksége a csapatoknak az MLSZ apparátusa részéről, a különböző szabályokat mikor kapjuk meg, mikor tudunk erre hatékonyan fellépni, ne ad hoc módon tudjuk ezeket kezelni, hozzunk egy egységes elvet, nevezzünk ki sarokpontokat, legyen az a versenyszervezés része, hogy két-három évig nem változik a versenyszabályzat, milyen marketing dolgokban tud nekünk az MLSZ hatékonyan segíteni, milyen alapvető követelményeket ír ki minden csapat számára. Ma tizenhat csapat van, lehet azt mondani, hogy tizenhatféleképpen működünk. Nekünk pedig el kell fogadni, hogy ahhoz, hogy egy NB I-es klubban részt vegyünk, ami nagyon sok előnnyel jár, bizonyos alapkövetelményeket meg kell, hogy tegyünk.

– Négy év alatt azért mindent nem lehet megoldani. Ahhoz, hogy ezt át tudjuk verni, sokkal fogékonyabbnak kellett volna lenniük a bizottság vezetőinek, akár Tarsoly Csabának is, mint elnökségi tagnak. Mindenki a kisebb ellenállás felé ment, én kívülről próbáltam bizonyos dolgokat nyílt levelekkel felszínre hozni. Most a következő fél év feladata lesz az, hogy a fő irányokat, hogy honnan hova akarunk eljutni, hogy ezen az úton kinek milyen szerepet szánunk, ezeket kellene hatékonyabban, jól láthatóan, egyértelműen kijelölni – mondta arról, ezek a dolgok eddig miért nem változtak.

Durva szabályokra lehet szükség

– Nem akarom magamat dicsérni, de szerintem valamennyire már a jelölésem is ennek az első jele, azt akarták a klubok és az MLSZ is, hogy legyen változás. Most személyemben talán megtalálták azt, aki vállalja is, és mer konfrontálódni. Nem azért, mert bármilyen háttér van mögöttem, hanem mert ez a jövő – nyilatkozta, és elárulta, meddig megy el ezekben a konfliktusokban. – Eddig is elmentem szinte a falig. Csányi Sándorral viszonylag jó kapcsolatban vagyok, de szinte az elmúlt három évben a fociról nem tudtunk úgy beszélni, hogy ne vesztünk volna össze.

A Pápa és a Győr a szakadék szélén áll, és ha ez bekövetkezik, az átírja a bajnokságot, például akár a listavezető Videoton előnye is csökkenhet az üldözőivel szemben.

– Mindenképpen az első és legfontosabb intézkedések közé kellene tartoznia, hogy aki elkezdte a bajnokságot, az be is fejezze. Az, hogy tizenhat csapat elkezdi, és tisztességesen befejezi, abban nem lehet apelláta, és ha ehhez kell hozni durva szabályokat, másfajta licenckövetelményeket, azoknak mindenkinek meg kell felelni. Hiszen ha nem ez történik, devalváljuk azt a bizniszt, amiben benne vagyunk mindannyian – fogalmazott Garancsi István.

Ezzel kapcsolatban szóba került a lehetséges kisebb létszámú bajnokság is, szerinte ennek a kérdésnek az eldöntéséhez alaposabb elemzés szükséges.

Akár a létszám is változhat

– Gazdaságilag sokkal szigorúbb licenckövetelményeket kell a következő években bevezetni. Nem máról holnapra, mert azt nem lehet várni senkitől, hogy ha egyik így működött, egy hónap múlva működjön másképp. Ez eldönti majd szerintem, hogy ez az NB I hány csapatot bír el – vázolta a klubvezető, aki azt is elmondta, hogy nem klubvezetőként, hanem közgazdászként az a véleménye, szűkíteni kell a 16-os keretet.

Az MLSZ elnökségi tagja emellett azt is elárulta, hogy a szövetségben egy hónapon belül terítékre kerül az új licencek kiadása, ami a 2015–2016-os szezonra szól, emellett el fog dőlni hamarosan, hogy lesz-e a csapatoknak a Szerencsejáték Zrt-től bármilyen módon pluszforrás biztosítva.

Olvasói sztorik