Nemzetközi foci

Csányi az UEFA végrehajtó bizottságában

Rangadó
Rangadó

2015. 03. 24. 13:56

Michel Platinit harmadszor is megválasztották, így a francia sportvezető maradt a testület elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Bécsben tartja éves közgyűlését. Csányi Sándort, az MLSZ elnökét nagy többséggel, az 54-ből 42 szavazattal választották be a szövetség végrehajtó bizottságába – írja az MLSZ honlapja.

A közgyűlés témái között szerepelt az UEFA elnökének és végrehajtó bizottságának éves beszámolója, valamint az UEFA adminisztrációs beszámolója a 2013–2014-es évre. A szövetség ismertette bizottságainak elmúlt éves munkáját, valamint megválasztották az UEFA új elnökét, a végrehajtó bizottság tagjait, illetve a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait.

A közgyűlés elején az 54 tagország képviselői megemlékeztek az egyetemes labdarúgás elmúlt egy évben elhunyt legendáiról, köztük három magyar kiválóságról, Buzánszky Jenőről, Grosics Gyuláról és Sándor Károlyról.

A végrehajtó bizottság tagjainak megválasztására 13 óra után került sor. A 17 tagú bizottságból hét tisztségviselő mandátuma lejárt, a megüresedett helyekre tizenketten jelezték indulási szándékukat, köztük Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is.

A választás előtt kedvező előjel volt, hogy az elmúlt években több sportdiplomáciai sikert is felmutatott a Csányi Sándor vezette Magyar Labdarúgó Szövetség: 2012-ben a FIFA tartotta rendes kongresszusát a magyar fővárosban, 2014-ben az U19-es Európa-bajnokság házigazdái voltunk, tavaly pedig sikerrel pályáztunk a 2020-as Európa-bajnokság négy mérkőzésének rendezési jogára.

Az UEFA végrehajtó bizottságnak eddig mindössze két magyar tagja volt: Sebes Gusztáv 1954-ben részt vett az európai szövetség megalakításában, és 1960-ig töltött be szerepet az UEFA irányításában. Két évvel később, 1962-ben Barcs Sándort választották be a végrehajtó bizottságba, ő 1978-ig töltött be mandátumot a grémiumban. A bizottságból történt 1978-as távozása óta, vagyis csaknem 37 éve magyar sportvezető nem kapott helyet az UEFA irányító szervezetében.

Csányi Sándor megválasztását követően fogadta a tagszövetségek és az UEFA vezetőinek gratulációját, majd az MLSZ honlapján adott gyors nyilatkozatot:

– Az, hogy ötvennégyből negyvenkét ország jelöltje szavazott számomra bizalmat, hatalmas megtiszteltetés és óriási öröm egyben – fogalmazott Csányi Sándor. – A mostani siker számomra azt is bizonyítja, hogy az európai futball irányítói átlátják, és elismerik azt a folyamatot, melyet a szövetség kétezer-tízben elindított, s amelynek kulcsa a labdarúgás hátországának, kiemelten is a mostanra százhúszezer gyereket megmozgató OTP Bank Bozsik-program fémjelezte utánpótlásképzésnek a gyors tempójú reformja.

Szintén a mai közgyűlésen dőlt el, hogy 2016. március 23-án Budapesten lesz az UEFA kongresszusa.

Korábban írtuk:

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden Bécsben ülésezett, amely során a kongresszus újabb négy évre Michel Platinit választotta meg a szervezet elnökének. Az 59 éves francia sportvezetőnek nem volt kihívója, így az 54 tagország képviselője közfelkiáltással választotta meg újra. A posztot 2007 óta betöltő Platini így harmadik ciklusát kezdi meg a szövetség élén – írja az UEFA honlapja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.