Nemzetközi foci

Csányi az UEFA végrehajtó bizottságában

Michel Platinit harmadszor is megválasztották, így a francia sportvezető maradt a testület elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Bécsben tartja éves közgyűlését. Csányi Sándort, az MLSZ elnökét nagy többséggel, az 54-ből 42 szavazattal választották be a szövetség végrehajtó bizottságába – írja az MLSZ honlapja.

A közgyűlés témái között szerepelt az UEFA elnökének és végrehajtó bizottságának éves beszámolója, valamint az UEFA adminisztrációs beszámolója a 2013–2014-es évre. A szövetség ismertette bizottságainak elmúlt éves munkáját, valamint megválasztották az UEFA új elnökét, a végrehajtó bizottság tagjait, illetve a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait.

A közgyűlés elején az 54 tagország képviselői megemlékeztek az egyetemes labdarúgás elmúlt egy évben elhunyt legendáiról, köztük három magyar kiválóságról, Buzánszky Jenőről, Grosics Gyuláról és Sándor Károlyról.

A végrehajtó bizottság tagjainak megválasztására 13 óra után került sor. A 17 tagú bizottságból hét tisztségviselő mandátuma lejárt, a megüresedett helyekre tizenketten jelezték indulási szándékukat, köztük Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is.

A választás előtt kedvező előjel volt, hogy az elmúlt években több sportdiplomáciai sikert is felmutatott a Csányi Sándor vezette Magyar Labdarúgó Szövetség: 2012-ben a FIFA tartotta rendes kongresszusát a magyar fővárosban, 2014-ben az U19-es Európa-bajnokság házigazdái voltunk, tavaly pedig sikerrel pályáztunk a 2020-as Európa-bajnokság négy mérkőzésének rendezési jogára.

Az UEFA végrehajtó bizottságnak eddig mindössze két magyar tagja volt: Sebes Gusztáv 1954-ben részt vett az európai szövetség megalakításában, és 1960-ig töltött be szerepet az UEFA irányításában. Két évvel később, 1962-ben Barcs Sándort választották be a végrehajtó bizottságba, ő 1978-ig töltött be mandátumot a grémiumban. A bizottságból történt 1978-as távozása óta, vagyis csaknem 37 éve magyar sportvezető nem kapott helyet az UEFA irányító szervezetében.

Csányi Sándor megválasztását követően fogadta a tagszövetségek és az UEFA vezetőinek gratulációját, majd az MLSZ honlapján adott gyors nyilatkozatot:

– Az, hogy ötvennégyből negyvenkét ország jelöltje szavazott számomra bizalmat, hatalmas megtiszteltetés és óriási öröm egyben – fogalmazott Csányi Sándor. – A mostani siker számomra azt is bizonyítja, hogy az európai futball irányítói átlátják, és elismerik azt a folyamatot, melyet a szövetség kétezer-tízben elindított, s amelynek kulcsa a labdarúgás hátországának, kiemelten is a mostanra százhúszezer gyereket megmozgató OTP Bank Bozsik-program fémjelezte utánpótlásképzésnek a gyors tempójú reformja.

Szintén a mai közgyűlésen dőlt el, hogy 2016. március 23-án Budapesten lesz az UEFA kongresszusa.

Korábban írtuk:

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden Bécsben ülésezett, amely során a kongresszus újabb négy évre Michel Platinit választotta meg a szervezet elnökének. Az 59 éves francia sportvezetőnek nem volt kihívója, így az 54 tagország képviselője közfelkiáltással választotta meg újra. A posztot 2007 óta betöltő Platini így harmadik ciklusát kezdi meg a szövetség élén – írja az UEFA honlapja.

Olvasói sztorik