Nemzetközi foci bajnokok ligája

Dzsudzsák Balázs nagykövet lett

A Sándor Károly Akadémia és a magyar válogatott csapatkapitánya is szerepet vállal a Foci a Barátságért programban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Dzsudzsák Balázs lesz a magyarországi nagykövete a nemzetközi Foci a Barátságért programnak, amelyben Magyarországot az MTK Sándor Károly Labdarúgó Akadémia U14-es csapata képviseli.

Az immár 24 ország részvételével megvalósuló kezdeményezés magyarországi szakmai támogatója az MLSZ Grassroots-programja. A Foci a Barátságért projektet a Gazprom, az UEFA Bajnokok Ligájának hivatalos partnere hirdette meg, már harmadik alkalommal, Franz Beckenbauer fővédnökségével. Az országok ifjú bajnokai, összesen 670 gyermek és edzőik idén is együtt izgulhatják majd végig a Bajnokok Ligájának döntőjét Berlinben. A kezdeményezés célja, hogy a különböző országok gyermekeit barátságra, toleranciára nevelje és a labdarúgáson keresztül terjessze az egyenlőség és az egészséges életvitel szellemiségét.

A résztvevő országok száma a tavalyi 16-hoz képest idén 24-re bővül: az eseménysorozatot Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna részvételével rendezik meg.

A programot Magyarországról is neves futballisták biztosították már támogatásukról. 2013-ban Buzánszky Jenő, 2014-ben Mészöly Géza vállalta a helyi nagykövet tisztségét, idén pedig Dzsudzsák Balázs állt a kezdeményezés mellé.

– Az, hogy egy labdarúgó milyen pályát fut be, harmadrészt a tehetségen, harmadrészt a lehetőségeken és harmadrészt a képzésen múlik – mondta Dzsudzsák Balázs. – Ez a három pillér pedig alapvetően egybefonódik. Személy szerint hálás vagyok azért, hogy kiváló szakmai képzésben vehettem részt és ma is játszhatok a magyar válogatottban. Úgy gondolom, hogy a Foci a Barátságért programban résztvevő akadémisták számára remek lehetőséget nyújt a Gazprom, hogy megismerhessék külföldi társaikat és tanulhassanak egymástól. A BL-döntő megtekintése pedig életre szóló élmény lesz számukra.

A program részeként, a Bajnokok Ligája-döntő kapcsán megrendezik a Nemzetközi Utcai Foci Bajnokságot és a harmadik Nemzetközi Foci a Barátságért Gyerekfórumot. Mindkét rendezvényt Berlinben tartják június 4-7. között.

– Hatalmas lehetőség a gyerekeknek, hogy részt vehetnek egy ilyen nagyszabású, nemzetközi eseményen. A program részeként a BL döntőre is kiutazhatnak, ami biztosan nagy lökést ad majd szakmai pályájuknak is – mondta Tamási Zsolt, az MTK-hoz tartozó Sándor Károly Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója.

Olvasói sztorik